Äripäev • 10. detsember 2018 kell 6:48

ISS loobub Eesti tütarfirmast

Kinnisvarahooldaja müüb Eesti tütarfirma  Foto: ISS

Kinnisvarahoolduse kontsern ISS teatas, et kavatseb loobuda põhiturgudele keskendumise käigus tütarfirmadest 13 riigis, sealhulgas Eestis.

Senistest kolleegidest ja äridest lahkumine saab kontserni tegevjuhi Jeff Gravenhorsti sõnul olema raske. "Kuid me peame oma ressursid ja kapitali keskendama neile klientidele, teenustele ja piirkondadele, mis tõeliselt võiksid kasu saada meie tulevastest investeeringutest protsessidesse, tehnoloogiasse ja innovatsiooni," ütles ta ISSi börsiteates. Ettevõtete müügiga loodetakse lõpetada 2020. aasta jooksul.

"See on põnev uudis!" ütles kinnisvara halduse sektori liidri ja ISS Eesti konkurendi SOL Balticsi tegevjuht Priit Sipelgas. "Kindlasti on meil turuliidrina huvitav jälgida, mida selline turult lahkumise soov erinavate võimaluste näol kaasa toob," lisas ta.

Äripäev proovis tulutult tabada ka ISS Eesti juhatuse liiget Kaur Õllekit, et küsida, kas ISS Eesti tütarfirmale on antud ka mingi orienteeruv ajakava, milliseid muudatusi võib müük kaasa tuua teie klientidele ja töötajatele ja kas juhtkonnas on kellelgi kavatsusi teha omapoolne pakkumine siinse äri ostuks?

P. Dussmann Eesti juht Anella Stimmer kasutas võimalust konkurentide otsuseid mitte kommenteerida.

Kinnisvarahalduse sektoris on kolm tugevat liidrit – SOL Baltics OÜ, ISS Eesti AS ja P. Dussmann Eesti OÜ, nende kõigi 2017. aasta käive ületas 10 miljoni euro piiri, selgub Äripäeva Infopanga konkurentsiraportist. Nimetatud ettevõtted moodustasid sektori kogukäibest peaaegu veerandi. Varasema aastaga võrreldes kerkis kolme suurimat müügitulu näidanud ettevõtte käive 8,7% võrra.

ISS tuli Eestisse 2005. aastal, kui osteti enamus Urmas Sõõrumaa ESS Haldusest. ESS Halduse aastakäive oli toona 14 miljonit eurot (229 miljonit krooni). ISSi Baltikumi äride käive kasvas 24 miljoni euroni ja ISS Eesti käive 19 miljoni euroni, ISS Halduse puhaskasum oli 434 000 eurot. Ettevõttes töötab pea 1200 inimest.

Lisaks Eestile loobub ISS äridest Taimaal, Filipiinidel, Malaisias, Bruneis, Brasiilias, Tšiilis, Iisraelis, Tšehhis, Ungaris, Slovakkias, Sloveenias ja Rumeenias. Tekkiva kapitali investeerimisel põhiturgudele loodab ettevõtte saavutada alates tulevast aastast püsiva 4–6% orgaanilise tõusu. Selle käigus väheneb kontsernis töötajate arv 20%, 390 000 inimesele.

Kontserni käive oli möödunud aastal 79,9 miljardit Taani krooni (10,7 miljardit eurot), kuid kolmanda kvartali ning aasta esimese üheksa kuu näitajad olid üldiselt languses. Tütarfirmade müügikavatsuste kohta tehtud teate peale langes ettevõtte aktsia hind 3 protsenti.

Hetkel kuum