Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Rahumaa ärid: rohkem trummipõrinat kui sisu?

    "Igal kuul helistasid kahtlased vennad ja pakkumised läksid järjest paremaks," meenutab ettevõtja Indrek Rahumaa, kuidas pärast majanduskriisi raha tagasisaamine käis.Foto: Priit Palumaa

    Täpselt sellise kahtluse viskab õhku üks Eesti ettevõtja, kui küsida, mida ta pesuärimees ja investor Indrek Rahumaa tegemistest kõrvalt vaadates arvab.

    Oma Londoni kodu diivanil mugavalt istuv European Lingerie Groupi omanik Indrek Rahumaa ei ärritu, küll tekib kaitsereaktsioon.
    Ta peab sisutuks hoopis anonüümse ettevõtja juttu. „Arvan, et 2000 inimest, kes minu heaks töötavad, ei arva nii,“ kostab ta.
    Kes kuuleb trummipõrinat?
    „Ma ei tea, kes seda trummipõrinat kuuleb. Ajan vaikselt oma asja,“ räägib Rahumaa, kellel on oma asja vaikselt ajamisest värske näide võtta. Ta on selle aasta augustist püüdnud lepinguid Hollywoodi staaridega.
    Äripäeva võtab Rahumaa Londonis vastu Belgravia linnaosas, millel on maailma ühe kallima linnaosa kuulsus. Londonis käis Rahumaa esimest korda aastal 1988, kui oli vanematega Euroopa ringreisil. Luksust vabalt ringi liikuda igaühel toona ei olnud, kuid Rahumaa isa töötas NSV Liidu välisministeeriumi Stockholmi saatkonnas asekonsulina.
    Juba siis meeldis Rahumaale London. „Just see suurlinna hõng ja aktiivsus. Arhitektuuriliselt ta maailma kõige ilusam linn ei ole, aga inimesed … Siin on neid rohkem ja leiab kergemini mõttekaaslasi. Siin näed väga palju uusi ideid üle maailma ja oled väga lähedal kapitaliturgudele.“

    See on praegu ülimalt tark samm, mida Indrek celebrity brand'e luues teeb. Sama on üritanud ka teised. Ta mängib ennast Euroopa suurimaks tegijaks. Samuti saab kätte kogu vertikaali: läheb toorainest kuni lõppkliendini välja.

    Ohukoht on kasvamise kiirus – ta peab number üheks hooga kasvama. Praegu on ta selgelt selle poole teel. Nüüd ei tohi pidurdada. Majandussituatsioon on praegu ebakindel, kuid annab näiteks Brexitiga seoses väga palju võimalusi. See, kes julgeb ja on tark, kasutab need ära.

    Marek Kiisa, pesutootja Miss Mary of Sweden juht
    Londonis on Rahumaa elanud kolm aastat. Ta üürib Kensingtoni paleest paarikümneminutilise autosõidu kaugusel kolmekorruselist kuue magamistoaga korterit. Selle eest tuleb avalike andmete põhjal nädalas välja käia 14 000 eurot. Rahumaa käsutuses on ka autojuht, kes istub Rolls Royce Phantomi roolis, mille hind algab 750 000 eurost.
    Seltskonnaajakirjandus nimetab Rahumaad pururikkaks. Rahumaa leiab, et raha on ainult vahend. Ütleb, et tal on iga summaga mure ja puhkeb naerma. Suurema summaga on suurem mure, lisab ta.
    Tõsinedes lausub Rahumaa, et ei erine tavalisest inimesest. „Kui natuke raha on, siis on võimalik teistele asjadele mõelda. Kui raha ei ole, mõtled, kust raha saaks,“ nendib ta ja annab aimu, mis ideede elluviimisel aitab. „Rahale meeldib raha.“
    Miks kaasneb suurema summaga rohkem muresid? „Sellest räägime võib-olla paari aasta pärast,“ oletab Rahumaa ja naerab taas. „Loodetavasti.“
    Silm peal
    Intervjuul hoiab silma peal selleks Tallinnast kohale lennanud Rahumaa ja tema firma kommunikatsiooni eest vastutav Silver Pukk, Reformierakonna varasem pressišeff. Pukk ei sekku intervjuusse. Tema töö on juba tehtud – kohati tajub Rahumaa vastustest eriti selgelt Puki näpunäiteid. Eelkõige, kui Rahumaa räägib Danske rahapesuskandaalist ja valimistest.
    Sellest hiljem. Läinud suvel tekkis Äripäeval aimdus, et viimase masuga põrunud Rahumaa hakkab jõuliselt tagasi tippu kerkima. Märgid näivad seda kinnitavat.
    Rahumaa on laiendanud oma pesufirmat European Lingerie Group, lubab sellega börsile ja Ameerika turule liikuda. Ta ei karda paaniliselt uut põhjaminekut. „Kui kõik ostaksid ainult kulda ja hoiaksid seda kusagil keldris või topiksid sularaha madratsi alla, ei vii see kedagi edasi. Tuleb õigesti investeerida ja lisandväärtust luua.“
    European Lingerie Groupi selle aasta üheksa kuu käive oli 59,2 miljonit eurot, puhaskasum 1,6 miljonit eurot. Läinud aastal sai ettevõte käivet 72,7 miljonit eurot ja kasum ulatus 5,4 miljoni euroni. Ettevõttest 75% kuulub Rahumaale.
    Rahumaa käsutuses Rolls Royce.Foto: Priit Palumaa
    Uus suund
    Viimastel kuudel on Rahumaa veetnud enamiku ajast Los Angeleses. Tema fookuses on naisstaarid, kellel on Instagramis 20 miljonit kuni 120 miljonit follower’i. Ehk neil on rohkem jälgijaid kui mõnel tipp-pesufirmal, ja mida enam jälgijaid, seda kasulikum Rahumaale.
    See on oluline, sest Rahumaa tahab staaride toel korrata sama, mida tippmodell Elle McPherson 18 aastat tagasi, kui tuli turule isikliku pesubrändiga.
    Lihtsustatult, staarilt tuleb nimi ja disain ning Rahumaa firma valmistab lõpuks toote. Võidab nii kuulsus kui Rahumaa ettevõte, mis on sisuliselt rambivalguses. „See võiks turgu ergutada,“ usub ennast pesuäris kindlana tundev Rahumaa, kes aastaid tagasi Eestis Silvano Fashioni püsti pani. Kaks diili on tehtud, kolmas jääb lähiaega. Staaride nimed avalikustab Rahumaa uuel aastal.
    Läbirääkimised võtavad Los Angeleses kauem aega kui New Yorgis, võrdleb Rahumaa. Staarid ei tee seda lihtsamaks. „Kellelgi ei ole nendega lihtne. Eks nad on emotsionaalsed.“
    Nõuavad võimatut. „Enamusosalust ettevõttes,“ on üks näide. „See on välistatud.“
    Lepingutesse lähevad punktid, mida ükski staar rikkuda ei tohi. Imago peab olema puhas. „Ei tohi lollustega hakkama saada,“ lausub Rahumaa, kuid ei avalda, millised need on. „Igaühel on oma lollused.“
    Tagasi edetabelis
    Rahumaa ise pääses tänavu pärast 10 aastat kestnud pausi Äripäeva Rikaste TOPi – maandus 180. kohal ligi 19 miljoni euroga. „Väga tore. Ikka tore, kui tunnustatakse.“
    Kuna tal on Eestis ainult üks firma ja teised välisriikides, ei kajasta rikaste edetabel Rahumaa hinnangul täit pilti. Kui küsida, milline on reaalsus, vastab Rahumaa esmalt nagu tüüpiline ettevõtja, kes ei taha numbritega avalikult mängida: pärast ettevõtete müümist selgub nende tegelik väärtus.
    Siiski, milline on tema ettevõtlusvara suurusjärk? „Arvan, et see on kümneid kordi suurem,“ läheb Rahumaa küsimuse kordudes konkreetsemaks.
    Väike Eesti
    Eesti tundub Rahumaale Londonist vaadates väike. Nagu konnatiik? „Ei. Väga tore koht, lihtsalt kõik uudised siia ei jõua.“

    Ameerika turule ei ole lihtne saada. Oleme seda proovinud natuke teistmoodi, kui Indrek plaanib. Kui ta juba on midagi ette võtnud, ju ta on analüüsinud neid asju. Ma ei usu, et ta on kamikaze – läheks midagi tegema kuhugi, kust tulu ei paista.

    Mart Sillaots
    pesutootja Marc&Andre omanik
    Küll teab Rahumaa, keda järgmises valitsuses näha tahab. „Kaja Kallas võiks olla ja terve rida teisi toredaid inimesi,“ loodab ta. „Kui vaadata ajalugu ja majanduspoliitikat, mida nad (Reformierakond) on 20 aastat edukalt ajanud, siis see on Eestile kindlasti päris palju kasu toonud.“
    Kas Rahumaa eelistab Reformierakonda, sest annetab sellele? „Eelistus tuleb maailmavaatest. Rabelemine ja riigi liigne sekkumine investeerimisotsustesse ja erasektoriga konkureerimine ei ole kunagi üheski riigis õigele teele viinud.“ Uude valitsusse ei tohi tema sõnul kuuluda ekstremistid, kelles puudub liberaalsust.
    Danske rahapesujama üle arutledes korduvad märksõnad „läbipaistvus ja uurimine“. „Irooniaga võttes sai Eesti üle tüki aja Financial Timesi esiküljele. Tuleb teha põhjalik uurimine, mis oleks läbipaistev,“ on Rahumaa sõnum.
    Teiste ettevõtjatega ei ole Rahumaa Danskest eriti rääkinud. Probleem on palju laiem. Rahapesu on turult väikesed fondihaldurid välja tõuganud ja pangas tekitab huvi iga summa.
    Background-check'id on muutunud viimasel ajal väga põhjalikuks. Tean välismaalasi, kellel on Londoni privaatpankades konto olnud 30 aastat ja nad on teinud suuri tehinguid. Pank aga helistab ja ütleb, et alustame otsast peale: „Mis su nimi on?““
    Investeeringuid Eesti praegu ei kaota ja riigi maine pole skandaali tõttu langenud. „Ma ei ole kuulnud praktiliselt ühestki projektist, mis oleks sellepärast ära jäänud. On oluline, kuidas riik reageerib.“
    Indrek Rahumaa üürib Londonis korterit, mille eest tuleb avaliku info põhjal iga nädal välja käia 14 000 eurot.Foto: Priit Palumaa
    Valus kukkumine
    Kui Rahumaast räägitakse, meenutatakse tema valusat langust eelmise majanduskriisi ajal. „Sai liiga paljude asjadega korraga tegeletud. Nii kaua, kui turul läheb hästi, ei nõua ükski ettevõte palju fookust. Kui hakkab halvasti minema, siis nõuab iga projekt rohkem aega. Suurem fookus peab olema,“ mõistis Rahumaa. „Võib-olla olen ka inimesi rohkem kuulama õppinud.“
    Rahumaa kriisiperioodi jääb panga Lehman Brothers kokkukukkumine. Seni ei ole Rahumaa Lehmanist pikemalt rääkinud, kuigi tal jäid sinna kinni miljonid eurod.
    Samas tuletab Lehman Brothers ennast tihti meelde. „Istun päris palju sealsamas Lehmani kontoris Canary Wharfil. Nüüd on seal teine pank, aga kontor ja tundub, et ka mõned inimesed on samad. Seinal on sama kunst. Muutunud on panga nimi, kuid jah, ärikultuur on teine,“ rääkis Rahumaa.
    Ta vaatas kümme aastat tagasi Tallinnas BBCst, kuidas panga töötajad uhkest hoonest lahkuvad. Nende seas pankurid, kes alles eelmisel päeval andsid Rahumaale rohelise tule järjekordse tehingu rahastamiseks. „Ja siis näed, kuidas nad, pappkastid käes, välja jalutavad …“
    Lehman Brothersi pankrotti nimetatakse aeg-ajalt viimase majanduskriisi alguseks. Rahumaa ei nõustu. „See oli üks sümptom, kriis oli juba täies hoos.“

    Igal kuul helistasid kahtlased vennad ja pakkumised läksid järjest paremaks.

    Indrek Rahumaa
    Ettevõtja ja investor
    Panga kadumine ei tähendanud Rahumaale ühe tehingu katkijäämist. Ära jäid mitmed ja algasid vaidlused.
    Intervjuu katkeb. Silver Pukk läheb rõduust sulgema, sest ehitusmüra segab. Rahumaa pöörab olukorra naljaks, milles leidub kübeke tõtt. „Kriis tuleb, kui kõik kangesti ehitama hakkavad. See on kriisi esimene märk.“
    Lehman Brothersist raha lahtivaidlemiseks kulus Rahumaal viis aastat. Tagasi sai ta eurodes kolm-neli miljonit. „Naljakas, et kui asi hakkas lahenema, sain Londonist telefonikõnesid, et võtku ma 30% summast ja saan raha kohe kätte. Igal kuul helistasid kahtlased vennad ja pakkumised läksid järjest paremaks. Ootasin, kuni pakkumine oli 100%.“
    Kui 30% saavutamiseks kulus kohtus aastaid, siis 30% pealt täispangale jõudmiseks üksnes pool aastat.
    Suurim viga
    Elu on edasi läinud ja Rahumaalt küsitakse taas raha, kui on investorit vaja. Küsija ei tohi aga vigu teha, nendest kõige hullemaks peab Rahumaa valetamist. „Hea on asju teada saada inimeselt endalt, mitte kolmandalt osapoolelt. Usaldust tekitab, kui inimene räägib riskidest, samuti enda ajaloost. Sellest, mis on ettevõtjana valesti läinud.“
    Ta tunnistab, et on investeeringuid, mida kahetseb: „Mõnda ikka. Kõik asjad ei lähe 100% plaani järgi. Üritad juhtkonnaga lahendust leida või väljud ettevõttest.“
    Hoiatavad on ka vasturääkivused. Selle aasta juulis tahtis Rahumaa panna raha pensionifonde haldavasse ettevõttesse. „Paberil paistis kõik super. Ajal, mil due diligence’i tegime, kasvas ettevõte kaks korda,“ meenutab Rahumaa. „Ei räägitud ära kogu tõde, vaid ainult see ilusam pool. Tekib küsimus, millest veel juttu ei tehtud.“
    Rahumaa ei mõistnud vaikimise põhjust. „See, kui vastust ei saa, on iseenesest vastus.“
    Väldib küünilisust
    Kui palju on Rahumaas pärast neid kogemusi küünilisust? „Üllatavalt vähe. Võiks ju rohkem olla,“ tõdeb ta ja naerab. „Kui statistiliselt vaadata. Meelega üritan küünilisust eemal hoida.“

    Paljudele asjadele mul annet ei ole. See nimekiri on väga pikk.

    Indrek Rahumaa
    Ettevõtja
    Ta ei eita, et tunneb end mõnikord halva inimesena. „Kes ikka endaga kogu aeg rahul on. Sellised inimesed elavad illusioonides. Kõigil peab midagi kriipima, muidu ei liiguks maailm edasi. Homme peab olema parem kui eile,“ avaldab ta.
    Samas tahab ta aeg-ajalt tööle käega lüüa, tegeleks millegi muuga või vahetaks elukutset. Need mõtted tükivad ligi, kui liiga palju vaba aega tekib, muigab Rahumaa.
    „Paljudele asjadele mul annet ei ole. See nimekiri on väga pikk. Alustame sellest, kui esimeses klassis mind poistekoorist välja visati,“ naerab ta.
    „Midagi võiks kirjutada, võib-olla heategevusega tegeleda. Maailmas on väga palju sotsiaalset ebaõiglust. Kui mõnda kohta natuke raha lisada, läheks olukord palju paremaks. Laste haridusse investeerimine, kõik sellised asjad,“ lisab ta.
  • Hetkel kuum
Seotud lood
Kõik seotud lood

Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Facebooki emafirma ületas ootusi ja valmistas pettumust üheaegselt
Facebooki emafirma Meta teatas kolmapäeval oma esimese kvartali tulemused, mis ületasid analüütikute ootusi. Samas avalikustas ettevõte teise kvartali prognoosi, mis valmistas investoritele pettumust ning viis aktsia pärast börsi sulgemist üle 10% langema, vahendas Yahoo Finance.
Facebooki emafirma Meta teatas kolmapäeval oma esimese kvartali tulemused, mis ületasid analüütikute ootusi. Samas avalikustas ettevõte teise kvartali prognoosi, mis valmistas investoritele pettumust ning viis aktsia pärast börsi sulgemist üle 10% langema, vahendas Yahoo Finance.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Eesti üks paremaid juhte: uhke tunnistada, et olen palju vigu teinud “Juhi juttude” värskes saates Annika Arras
"Olen elus nii palju vigu teinud, seda on uhke tunnistada," ütleb saates selle aasta parima juhi konkursi üks finaliste, Miltton New Nordicsi juht Annika Arras. "Mingites asjades läbipõrumine on hädavajalik."
"Olen elus nii palju vigu teinud, seda on uhke tunnistada," ütleb saates selle aasta parima juhi konkursi üks finaliste, Miltton New Nordicsi juht Annika Arras. "Mingites asjades läbipõrumine on hädavajalik."
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Robotit arendav Eesti idufirma kaasas 1,5 miljonit eurot
Eesti idufirma 10Lines kindlustas 1,5 miljoni euro suuruse investeeringu, et laiendada tegevust Ameerika Ühendriikides.
Eesti idufirma 10Lines kindlustas 1,5 miljoni euro suuruse investeeringu, et laiendada tegevust Ameerika Ühendriikides.
Savisaare sõnul oli tema Tallinna tööots rohkem hobi
Tallinna linnainkubaatorilt 1500 eurot kuus tasku pistnud Erki Savisaare jaoks oli tegemist niisama lihtsa tuluga, mille jaoks vaeva ei pidanud nägema ja mis tema vallajuhi tööd ei seganud.
Tallinna linnainkubaatorilt 1500 eurot kuus tasku pistnud Erki Savisaare jaoks oli tegemist niisama lihtsa tuluga, mille jaoks vaeva ei pidanud nägema ja mis tema vallajuhi tööd ei seganud.