Kristjan Pruul • 10 jaanuar 2019

Tüli kinnisvarakuulutuste äris praegu konkurentsiametit ei köida

1Partner Kinnisvara juht Martin Vahter.  Foto: Eiko Kink

Kartellileppes süüdistatud ja kohtus oportuniteediga pääsenud kinnisvarafirmade hinnangul on probleem endiselt hoopis kinnisvaraportaalides, mis ettevõtjate sõnul häbematult turuolukorda ära kasutavad ja hindu tõstavad.

Pindi Kinnisvara ja 1Partner Kinnisvara juhid teatasid kolmapäeval, et Eesti Meedia kontserni kuuluvad kinnisvaraportaalid kv.ee ja City24 tõstsid aastavahetusel kuulutamise hinda ligikaudu kaks korda. Kinnisvarafirmad lõid küll vahepeal koos Ekspress Grupiga oma konkureeriva kuulutusteportaali, kuid nende hinnangul on jätkuvalt tegu turgu valitsevas seisundis oleva ettevõttega, mille hinnakujunduspoliitika vastu võiks konkurentsiamet huvi tunda.

Konkurentsiamet ei näinud aga põhjust menetlust alustada. Kinnisvarafirmade loodud portaal on hõivanud pärast lühikest tegutsemisaega turul juba teise koha, selgitas amet. “Konkurentsiamet peab sellist uue konkurendi turule sisenemist tervitatavaks. Ühtlasi tähendab see, et turg ise on suure tõenäosusega konkurentsiolukorda parandamas, mis vähendab vajadust riikliku sekkumise järele,” teatas amet.

Kes tahab, võib kohtusse minna

Iseenesest on alates ülemöödunud aastast võimalik kõigil, kes on raudkindlad, et mõni valitseva seisundiga ettevõte olukorda kurjalt ära kasutab, endil võimalik kohtusse minna. Advokaadibüroo Cobalt partneri Elo Tamme sõnul oli konkurentsiseaduse muudatuse, millega lihtsustati kahjunõuete esitamist, taga soov tuua Eesti konkurentsiõiguslikku keskkonda pisut rohkem ameerikalikku kultuuri.

“Kui turgu valitsevad ettevõtted on kehtestanud liiga kõrge või diskrimineeriva hinna, siis selle all kannatanu saab nüüd minna kohtusse ja ise nõuda hinnavahe hüvitamist ka ilma konkurentsiameti otsuseta, kuigi selline otsus oleks ka hea alus kohtutee alustamiseks,” rääkis Tamm.

Küsimusele, kas kinnisvarafirmad on konkurentsiametile pöördumise teinud või ise kohtuteed kaalunud, vastas nende esindaja, et praeguse seisuga on Pindi Kinnisvara tellinud advokaadibüroolt õigusliku hinnangu olukorrale ja otsustab edasised sammud pärast selle valmimist.

Kinnisvaraportaali kv.ee omanikfirma Eesti Meedia juhatuse liikme Sven Nuutmanni kommentaari kolmapäeval saada ei õnnestunud.

Hetkel kuum