• Jaga lugu:

  Tüli kinnisvarakuulutuste äris praegu konkurentsiametit ei köida

  1Partner Kinnisvara juht Martin Vahter.Foto: Eiko Kink

  Kartellileppes süüdistatud ja kohtus oportuniteediga pääsenud kinnisvarafirmade hinnangul on probleem endiselt hoopis kinnisvaraportaalides, mis ettevõtjate sõnul häbematult turuolukorda ära kasutavad ja hindu tõstavad.

  Pindi Kinnisvara ja 1Partner Kinnisvara juhid teatasid kolmapäeval, et Eesti Meedia kontserni kuuluvad kinnisvaraportaalid kv.ee ja City24 tõstsid aastavahetusel kuulutamise hinda ligikaudu kaks korda. Kinnisvarafirmad lõid küll vahepeal koos Ekspress Grupiga oma konkureeriva kuulutusteportaali, kuid nende hinnangul on jätkuvalt tegu turgu valitsevas seisundis oleva ettevõttega, mille hinnakujunduspoliitika vastu võiks konkurentsiamet huvi tunda.
  Konkurentsiamet ei näinud aga põhjust menetlust alustada. Kinnisvarafirmade loodud portaal on hõivanud pärast lühikest tegutsemisaega turul juba teise koha, selgitas amet. “Konkurentsiamet peab sellist uue konkurendi turule sisenemist tervitatavaks. Ühtlasi tähendab see, et turg ise on suure tõenäosusega konkurentsiolukorda parandamas, mis vähendab vajadust riikliku sekkumise järele,” teatas amet.
  Kes tahab, võib kohtusse minna
  Iseenesest on alates ülemöödunud aastast võimalik kõigil, kes on raudkindlad, et mõni valitseva seisundiga ettevõte olukorda kurjalt ära kasutab, endil võimalik kohtusse minna. Advokaadibüroo Cobalt partneri Elo Tamme sõnul oli konkurentsiseaduse muudatuse, millega lihtsustati kahjunõuete esitamist, taga soov tuua Eesti konkurentsiõiguslikku keskkonda pisut rohkem ameerikalikku kultuuri.
  “Kui turgu valitsevad ettevõtted on kehtestanud liiga kõrge või diskrimineeriva hinna, siis selle all kannatanu saab nüüd minna kohtusse ja ise nõuda hinnavahe hüvitamist ka ilma konkurentsiameti otsuseta, kuigi selline otsus oleks ka hea alus kohtutee alustamiseks,” rääkis Tamm.
  Küsimusele, kas kinnisvarafirmad on konkurentsiametile pöördumise teinud või ise kohtuteed kaalunud, vastas nende esindaja, et praeguse seisuga on Pindi Kinnisvara tellinud advokaadibüroolt õigusliku hinnangu olukorrale ja otsustab edasised sammud pärast selle valmimist.
  Kinnisvaraportaali kv.ee omanikfirma Eesti Meedia juhatuse liikme Sven Nuutmanni kommentaari kolmapäeval saada ei õnnestunud.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Gregor Raudvere: kalli elektri kurja juur
Iga ministeerium, kohalik omavalitsus ning eri ametiasutused vaatavad energeetikat vaid oma mätta otsast ja just seda suppi me praegu kõrge elektri hinna näol helbime, kirjutab ettevõtja, OÜ Adepte Group juhatuse liige Gregor Raudvere.
Iga ministeerium, kohalik omavalitsus ning eri ametiasutused vaatavad energeetikat vaid oma mätta otsast ja just seda suppi me praegu kõrge elektri hinna näol helbime, kirjutab ettevõtja, OÜ Adepte Group juhatuse liige Gregor Raudvere.
Asjatundjad teevad indeksitesse investeerimise siililegi selgeks
Investor Toomase korraldatud “Indeksitesse investeerimise kiirkursusel” tõdes Toomas oma avasõnades, et investori eesmärk on teenida mõistliku riskiga võimalikult suurt tulu. Investor Toomas on oma investeeringuid aktiivselt juhtinud, aga võrdleb neid sellegipoolest suuremate indeksifondidega.
Investor Toomase korraldatud “Indeksitesse investeerimise kiirkursusel” tõdes Toomas oma avasõnades, et investori eesmärk on teenida mõistliku riskiga võimalikult suurt tulu. Investor Toomas on oma investeeringuid aktiivselt juhtinud, aga võrdleb neid sellegipoolest suuremate indeksifondidega.
Eestis kaks elektritootjat rivist väljas, hind kasvab päeval üle 500 euro Elektri import Venemaalt on tugevalt pärsitud
Elektri hinna rekorditest saab viimasel ajal teatada igal esmaspäeval, kuid veelgi kurvem pilt vaatab vastu homme, kui keskmine elektri hind kasvab pea 470 eurole, mis on kümme korda kõrgem kui Eesti pikaajaline keskmine. Oma mõju on kindlasti ka Vene elektriimpordi piiratud mahul.
Elektri hinna rekorditest saab viimasel ajal teatada igal esmaspäeval, kuid veelgi kurvem pilt vaatab vastu homme, kui keskmine elektri hind kasvab pea 470 eurole, mis on kümme korda kõrgem kui Eesti pikaajaline keskmine. Oma mõju on kindlasti ka Vene elektriimpordi piiratud mahul.
Analüütik: suurema palga küsija süvendab hinnatõusu
Kuigi energiahindade tõusu tõttu on mõistetav küsida suuremat palgatõusu, suurendab see ohtu laiapõhjalisemaks ja pikemalt kestvaks inflatsiooniks, märgib Eesti Panga ökonomist Kaspar Oja.
Kuigi energiahindade tõusu tõttu on mõistetav küsida suuremat palgatõusu, suurendab see ohtu laiapõhjalisemaks ja pikemalt kestvaks inflatsiooniks, märgib Eesti Panga ökonomist Kaspar Oja.