Artikkel
 • Jaga lugu:

  Autorollo võtmeisik sai kohtust veel ühe laksu

  Kuigi Autorollo saagas tuntuks saanud endine vandeadvokaat Siim Roode püüdis end talle kuulunud OÜ Roode & Partnerid maksuvõla maksmisest mööda nihverdada, leidis kohus, et Roodel tuleb tasuda kurikuulsa Autorollo omanikfirma kohustused riigi ees.

  Muu hulgas võis fiktiivne olla ka leping, millega Roode firma justkui andis laenu 2013. aastal surnud ärimees Oleg Ljadovile.
  Maksu- ja tolliamet tegi 2016. aastal Roode suhtes vastutusotsuse, mille peale esitas Roode kohtusse kaebuse. Hiljuti jõustunud Tartu ringkonnakohtu otsusega jäeti kaebus rahuldamata.
  Ringkonnakohus ei nõustunud Roode etteheitega, et tema süü on vastutusotsuses jäänud analüüsimata. Maksuhaldur oli Roode süüd vastutusotsuses analüüsinud ning ära näidanud, et tema tegevus oli tahtlik, ning kohus jagas maksuhalduri seisukohta.
  Maksuameti vastutusotsusega väljamõistetud summa 20 288 eurot võib aga Roodele olla paras pähkel. Äripäev kirjutas mullu, et Roode elab peost suhu. Tema ametlik kuupalk advokaadibüroo MOB-CS juristina oli 500 eurot.
  Kohtuotsusest tuleb välja, kuidas Roode võttis 2010. aastal firma pangakontodelt sularahas välja 36 000 eurot. Et maksumenetluses ta nende kohta dokumente ei esitanud, maksustas maksuamet selle kui ettevõtlusega mitteseotud väljamakse. Samamoodi maksustati kaardimaksed ja ülekanded, mille kohta dokumente samuti ei esitatud.
  Kassa kontol võltsimise tunnused
  Maksuhaldur tegi kindlaks, et ettevõtte kassa kontol oli suurel määral võltsimise tunnuseid, oli näha andmete kustutamist ja juurdekirjutamist. Nii ei klappinud Autorollo osade eest tasumise ja sularahas laenude andmise järjekorranumbrid varasemate kannete järjekorranumbritega, mis näitab, et need kanded on tehtud hiljem.
  Veebruaris 2015. aastal muudeti Roode & Partnerid nimi Atmeol OÜks ning firma omanikuks ja juhatuse liikmeks sai Taivo Israel. Sama aasta septembris tehti järgmine liigutus, kui Atmeol ühines Metsa Arenduse Keskus OÜga ning Atmeol kustutati äriregistrist.
  Maksuhaldur märkis kohtule, et nii Israeli kui ka Metsa Arenduse Keskuse juhatuse liikme Taivo Täpsi nimed on maksuhaldurile tuttavad variäriühingute tõttu.
  Sellised liigutused tekitasid maksuhaldurile põhjendatud kahtluse, et Roode soovis maksuvõlast vabaneda ja on seetõttu jätnud mulje, nagu oleks OÜ Atmeol võlg lõppenud äriühingu kustutamisega.
  Roode leidiski kaebuses, et puuduvad põhjendused, millisel alusel nõutakse temalt Metsa Arenduse Keskuse maksuvõla tasumist, sest selle äriühinguga temal seos puudub.
  Kohtuotsuses viidatakse kaebaja Roode poolt maksuhalduri revisjoniaktile esitatud eriarvamusele, milles ta selgitas, et firma pangakontolt väljavõetud sularaha eest on soetatud Autorollo OÜ osa, InWin Invest OÜ osa ning anti laenu eraisikutele ning ta hüvitas sularahas ettevõtlusega seotud kulutusi. Laenu anti kahele eraisikule: Oleg Ljadovile ja Toomas Mägile. Äripäevale väitis Roode, et tema pole eriarvamust esitanud ja seda tegi ettevõtte järgmine juhatuse liige.
  Autorollo ostmise kohta notariaalset müügilepingut maksuhaldurile igatahes ei esitatud. Ka ei esitatud Mägile laenu andmise kohta sõlmitud laenulepingut.
  Oleg Ljadov.Foto: Raul Mee
  Ljadovi laenuleping võis olla fiktiivne
  Ljadovile antud 300 000 krooni suuruse laenu kohta sõlmitud laenulepingut pidas maksuhaldur aga fiktiivseks. Et Ljadov suri 2013. aastal, võimaldas see maksuhalduri hinnangul koostada laenuleping tagantjärele. Lisaks sellele, et tehing on lisatud ettevõtte 2010. aasta pearaamatu kassa kontole oluliselt hiljem ning see kirje on valge korrektoriga osaliselt kustutatud ja on ka teise kirjastiiliga, ei ole Ljadov kunagi teinud tollal Roode & Partnerid nime kandnud ettevõttele laenu tagasimakseid. Kuna ettevõttel puuduvad ka kassa väljamineku orderid, pole ühtegi tõendit, et Ljadovile oleks selline summa välja makstud, märkis maksuhaldur. Kassa väljamineku orderid puudusid ka Autorollole ning Mägile väidetavalt tehtud väljamaksete kohta.
  Sularaha oli Roode firma arvelduskontolt välja võetud ebaregulaarselt, mitte korraga ühe suure summana. Maksuhalduri hinnangul ei olnud usutav, et mitme kuu vältel võeti 2010. aastal sularaha 3000–10 000 krooni kaupa välja selleks, et anda ühel hetkel kahele eraisikule laenu ning omandada Autorollo osad.
  Eelmisel aastal kommenteeris Roode Äripäevale, et maksumenetlus algas täpselt samal päeval, kui talle esitati kriminaalasjas kahtlustus. „Viidates käimasolevale kriminaalmenetlusele, ma keeldusin maksumenetluses teatud dokumente esitamast ja hiljem tõlgendati seda kui asjaolu, mis tõendab minu tahtlikkust maksude mittemaksmisel. Ilmselgelt tahtis prokuratuur maksumenetluse kaudu tõendeid saada. Ma tuginesin enda mittesüüstamisprivileegile,“ rääkis Roode toona.
  Kohus on aga varem märkinud, et kui Roodel oli esitada dokumente ja andmeid ning ta keeldus maksuhaldurile neid esitamast, on alust arvata, et tegemist võib olla maksupettusega. Dokumentide esitamise kohustust ei saa jätta täitmata enese mittesüüstamise privileegile tuginedes ning dokumentide esitamisest keeldumise õigus ei laiene maksudeklaratsioonide esitamise kohustustele, lisas kohus.
  Kas millestki muust ei ole kirjutada?
  Roodet pahandas nüüd, et ajakirjanik teda rahule ei jäta ning mis avalik huvi peaks tema tegemiste vastu endiselt olema. „Kas teil tõesti pole millestki muust kirjutada?“ imestas ta.
  Roode väitel tema ei tea, mis dokumente maksuamet nõudis. Samuti jättis ta vastamata mitu korda esitatud küsimusele, kas ta sõlmis Ljadoviga laenulepingu või mitte.
  Autorollos võttis tollal advokaadina töötanud Roode sisulise juhtimise üle 2010. aasta esimeses pooles perekond Rosimannuse palvel. Varem kuulus ettevõte Reformierakonna poliitiku Keit Pentus-Rosimannuse isale Väino Pentusele, kuid sattus raskustesse.
  Autorollo poolhaagis.Foto: Raul Mee
  Pärast Autorollo minekut Roode & Partnerid omandusse, hakati Autorollot kiiresti tehingutega varast tühjaks tegema.
  Roode jäi süüdi kaasaaitajana Autorollo pankrotimenetluses maksejõuetuse põhjustamises ning võltsitud dokumendi kasutamises. Ta sai rahalise karistuse summas 12 740 eurot ja neljaks aastaks ettevõtluskeelu. Roode arvates oli tegemist poliitiliselt suunatud protsessiga.
  Ta pidi lahkuma advokatuurist ning erakonnast Isamaa.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Olulisemad lood

LHV võlakirjad märgiti pea 2,5 kordselt üle
Eelmisel reedel lõppes LHV Groupi esimese taseme täiendavatesse omavahenditesse kuuluvate võlakirjade pakkumine finantsinstitutsioonidele ja suurema investeerimisportfelliga teadlikumatele investoritele.
Eelmisel reedel lõppes LHV Groupi esimese taseme täiendavatesse omavahenditesse kuuluvate võlakirjade pakkumine finantsinstitutsioonidele ja suurema investeerimisportfelliga teadlikumatele investoritele.
Joonas Jõgi: Eestis avaldatakse isikuandmeid kohati valimatult
Euroopa Kohtu otsus tunnistada kehtetuks äriregistrites tegelike kasusaajate andmete vabalt kättesaadavaks tegemise kohustus rõhutab infoteenuse pakkujate vastutust, kirjutab Äripäeva Infopanga juht Joonas Jõgi.
Euroopa Kohtu otsus tunnistada kehtetuks äriregistrites tegelike kasusaajate andmete vabalt kättesaadavaks tegemise kohustus rõhutab infoteenuse pakkujate vastutust, kirjutab Äripäeva Infopanga juht Joonas Jõgi.
TS Laevad kutsub juhatuse liikme tagasi
Tallinna Sadama tütarettevõte TS Laevad nõukogu kutsus juhatusest tagasi teenindusvaldkonna juhi Ave Metsla, tema volitused lõpevad 9. detsembril.
Tallinna Sadama tütarettevõte TS Laevad nõukogu kutsus juhatusest tagasi teenindusvaldkonna juhi Ave Metsla, tema volitused lõpevad 9. detsembril.
Reaalajas börsiinfo
Suures kahjumis Operaili kaubaveod on tänavu vähenenud poole võrra
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Telia saab Eestis uue juhi
Detsembrist saab Telia Eesti juhiks Holger Haljand. Praegune juht Robert Pajos lahkub ettevõttest, teatas Telia.
Detsembrist saab Telia Eesti juhiks Holger Haljand. Praegune juht Robert Pajos lahkub ettevõttest, teatas Telia.
No pressure, Harmet! Ukraina lasteaia ehitamise aeg hakkas jooksma
Tänasest hakkab jooksma 170 päeva, mille jooksul peab Harmet ehitama moodullasteaia Ukrainasse Ovrutši linna.
Tänasest hakkab jooksma 170 päeva, mille jooksul peab Harmet ehitama moodullasteaia Ukrainasse Ovrutši linna.
Telia saab Eestis uue juhi
Detsembrist saab Telia Eesti juhiks Holger Haljand. Praegune juht Robert Pajos lahkub ettevõttest, teatas Telia.
Detsembrist saab Telia Eesti juhiks Holger Haljand. Praegune juht Robert Pajos lahkub ettevõttest, teatas Telia.

Olulisemad lood

Kinnisvaraarendaja: Tallinna kesklinn on anomaalne piirkond
Kinnisvaraarendaja Endoveri juht Robert Laud ütles Äripäeva raadio hommikuprogrammis, et Tallinna popim uusarenduste piirkond on Haabersti, samas kesklinn hakkab silma sellega, et arendustegevus on seal sisuliselt kokku kuivanud.
Kinnisvaraarendaja Endoveri juht Robert Laud ütles Äripäeva raadio hommikuprogrammis, et Tallinna popim uusarenduste piirkond on Haabersti, samas kesklinn hakkab silma sellega, et arendustegevus on seal sisuliselt kokku kuivanud.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.