Äripäev • 4. november 2019 kell 14:32

Raadiohommikus: kuidas leida idufirmale raha?

Montonia Finance OÜ juhatuse liige Markus Lemberg.  Foto: Andras Kralla

Teisipäevases hommikuprogrammis räägime sellest, miks investeerivad kohalikud investorid aina enam idufirmadesse. Uurime ka seda, millest unistab üks noor ja ambitsioonikas idufirma looja. Stuudiosse tuleb Montonio Finance’i asutaja Markus Lember.

Samuti räägime sellest, kuidas hakata rahandusministeeriumi pensionireformi eelnõu silmas pidades oma teise samba rahaga ümber käima. Kas ja kuhu seda investeerida, räägime Tuleva Fondide ASi juhatuse liikme Mari Kuhiga.

Lisaks võtame börsitoimetaja Indrek Mäega kokku värsked börsifirmade tulemused ja nädalavahetusel toimunud "Targa raha" konverentsi.

Hommikuprogrammi veavad Kaspar Allik ja Birjo Must.

Päeva jätkub nelja saatega.

11.00–12.00 „Investor Toomase tund“. Saates vaatame tagasi möödunud kuule nii portfellis kui ka Eesti ja maailma börsidel.

Räägime, mida me kuulsime "Targa raha" konverentsil, millised börsifirmade tulemused meid üllatasid – mainimata ei saa jätta ka konkreetse kuju võtnud pensioni II samba eelnõu – ning mida see aktiivsele investorile tähendab. Veel räägime Bondora hämmastavast statistikast, mille järgi jäävad pea pooled laenuvõtjad maksetega hätta.

Saates osalevad Indrek Mäe, Anu Lill ja Kaspar Allik.

12.00–13.00 „Äripäeva fookuses“. Käisime Tartus Samelini ja Soleesti vabrikus, kus on tehtud jalavarjusid juba aastakümneid. Nüüd jõudis ettevõte Soleest ka Gaselli TOPi.

Soleesti ja Samelini saab nimetada sõsarettevõteteks, kuna lõpp-produkt, kvaliteetne militaar- või turvajalanõu, valmib nende kahe ettevõtte koostöös. Püsiv stabiilsus hangete võitmise näol on ka niimoodi tagatud: kord võidab Soleest, kord Samelin.

Samelini tegevdirektor ja Soleesti omanik Leida Kikka räägib lähemalt, kuidas maailma tippudega võistleda, kuna Eestis ja Baltikumis neil konkurente pole ning samal ajal kasutavad nad ainult Euroopast pärit kulukat materjali ja ainult kohalikku kallist tööjõudu. Kusjuures, kurioossel kombel kasutavad nad oma jalanõude puhul disaini, mis on maailmas olemas olnud juba üle 40 aasta. Saadet juhib Linda Eensaar.

13.00–14.00 „E-kaubanduse areng ja tulevik“. Saade keskendub omni-channel-lahendustele ning väljakutsetele, mis see esitab kaupmeestele. Saates on külas Tallink Duty Free juht Aimar Pärna ja Finestmedia e-kaubanduse konsultant Martin Lond. Saadet juhib Art Lukas.

15.00–16.00 „Töö ja palk“. Seekordses saates räägime paindlikest töösuhetest ja sellest, kuidas näiteks platvormipõhist tööd, töö jagamist ja kaugtööd reguleerida praeguse töölepingu seaduse järgi.

Probleeme paindlike tööviiside legaalse ja tõhusa rakendamisega on palju – alates sotsiaalsetest tagatistest ja lõpetades tööohutusega. Siit tekkis ka väga oluline küsimus: kuhu me töösuhetes liikuma peaks – kas püüdma iga hinna eest kõik ära reguleerida, mida Euroopa Liit juba teha tahab, või vaadata, kus huvid kõige rohkem kahjustada saavad ja selle järgi tegutseda?

Külas on advokaadibüroo Sorainen partner ja vandeadvokaat Karin Madisson ning juristi abi Nils-Gregory Aer. Saadet juhib Äripäeva Personaliuudiste juht Kai Miller.

Kuulake Äripäeva raadiot 92,4 MHz.

Rohkem infot saatekava kohta ja kuulamislingi leiate siit.

Hetkel kuum