Äripäev • 29. märts 2020 kell 13:00

Raadiohommikus: Läti toimetulek kriisiga, e-äri kasv, napsitootja ümbersünd

Riia vanalinn.  Foto: Panthermedia/Scanpix

Esmaspäevases hommikuprogrammis võtame ühendust Riiaga. Räägime Läti välispoliitika instituudi teaduri, politoloog Veiko Spolitisega, kuidas on Läti ühiskond võtnud vastu valitsuse pakutavad abimeetmed.

Kuidas saavad hakkama sealsed ettevõtjad, kas mingeid valguskiiri ka paistab? Kraadime ära ka poliitilise temperatuuri.

Eesti e-ärid otsivad kriisis kasvuruumi. Kuidas õigesti toimida ja kes võiks kujunenud olukorrast võita, räägime Eesti e-kaubanduse liidu tegevjuhi Tõnu Väädiga.

Helsinki Distilling Company oli äsja veel väike käsitöönapsi tootev ettevõte, millest suuremaks kasvades omandas sellest 70% Olvi OY. Koroonakriis tõi aga džinnitootja terviseärisse – eelmisel nädalal hakati põhimõtteliselt üleöö valmistama käte desinfitseerimise vahendit, millest Soomes, nagu igal pool mujalgi, valitseb suur puudus. Üllatavast, vajalikust ja õpetlikust pöördest äris vestleme ettevõtte asutaja ja tegevjuhi Mikko Mykkäneniga.

Hommikuprogrammi veavad saatejuht Neeme Korv ja uudistetoimetaja Karl-Eduard Salumäe.

Päev jätkub nelja saatega.

11.00–12.00 "Äripäev eetris". Nädala kuumad teemad võtavad sel korral kokku Äripäeva ajakirjanikud Karl-Eduard Salumäe, Priit Pokk, Neeme Korv ja Allan Rajavee. Juttu tuleb Swedbanki mustadest saladustest, ettevõtete käekäigust heitlikul ajal ja sellest, miks kriis seekord ootamatult kiiresti kinnisvaraturule jõudis.

12.0013.00 "Juhi jutud". Kuna paljud ettevõtted ja juhid tegutsevad praegu keerulistes, mõned ka kriitilistes oludes, siis saade annabki soovitusi, näpunäiteid ja meeldetuletusi, kuidas sellisel keerulisel ja suure määramatusega ajal nii end kui ka oma töötajaid ja ettevõtteid edukalt juhtida ning häid otsuseid langetada. Kuuleb juba mitmes kriisis karastunud ettevõtjate kogemusi ja soovitusi, aga ka praktilisi viise enda keerulisest ajast edukamana ja tervena välja tüürimiseks.

Saates kõnelevad kliiniline psühholoog ja pikaaegse kinnisvaravaldkonna juhtimiskogemusega Hannes Kuhlbach, Eesti personalijuhtimise ühingu PARE juht Kärt Kinnas, Sport ID juht Marti Soosaar, kinnisvaraarendusfirma Metro Capital juht Ain Kivisaar ning Alexela juhatuse liige Aivo Adamson.

Saate pani kokku Rivo Sarapik.

13.0014.00 "Teabevara tund". 12. märtsil kuulutati Eestis välja eriolukord, mis tähendab seda, et erinevad teenuse osutajad seisid üleöö silmitsi olukorraga, kus ettevõtjal on töötajad küll olemas, kuid tööd ja kliente ei ole. Selleks, et ettevõtjana ellu jääda, tuleb paljudel võtta vastu keerulisi ja emotsionaalselt keerulisi otsuseid.

Erisaate külaline, advokaadibüroo TGS Baltic assotsieerunud partner Triin Kaurov, avab töösuhete muutmise põhimõtteid kriisiolukorras. Selgitab võimalusi ja annab praktilisi nõuandeid selleks, et praegusel ajal töösuhetega juriidiliselt õigesti ümber käia. Samuti avab Kaurov tööandjatele suunatud abipaketi tingimusi ning toob välja riskid, mida ehk kõik ettevõtjad kiirustades otsuseid tehes esmapilgul ei pruugi näha. TGS Baltic on äriõiguse teabevara koostööpartner, saatekülalisega vestleb teabevara vanemtoimetaja Heidi Saar.

15.00-16.00 "Lavajutud". Seekordsed ettekanded on salvestatud Gaselli kongressil. Esimese ettekande pealkiri on "Kriisis karastudes tugevamaks tippjuhiks". HKScani Eesti juht Anne Mere räägib, kuidas kriisiolukordades teha muudatusi nii juhtimises kui ka kommunikatsioonis, et asi laheneks õiglaselt kõigi suhtes, ja kuidas ettevõttele tekkinud mainekahju uuesti heastada.

Teises ettekandes "Miks tagasihoidlikud plaanid vajavad külma närvi?“ räägib Muhu Leib OÜ asutaja Martin Sepping, kuidas raskel ajal säilitada külma närvi ja kuidas firma ning eestlaste armastatud kaubamärk makseraskustest päästa.

Kuulake Äripäeva raadiot Tallinnas ja Harjumaal 92,4 MHz, Tartus 97,7 MHz, Pärnus 91,9 MHz, Haapsalus 96,0 MHz, Saaremaal 101,7 MHz ja Ida-Virumaal 94,6 MHz.

Kuulamislingi ja nädala saatekava leiate siit.

Hetkel kuum