Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Väekunst, mis ravib meelt ja keha

    Hiina võimlemiskunstiga qigong saab tegeleda igal pool, pildil teeb 10 aastat ala juhendaja olnud Tiina Hindrichson harjutusi Pärnu tennisehalli kõrval. Foto: Eiko Kink, Äripäev

    Qigong on hiina tervisevõimlemine, mille traditsioonid ulatuvad 5000 aasta taha. Võrreldes Eestis juba laialt tuntud ja levinud jooga ning taijiga on qigong säilitanud oma salapära.

    Hiinas on qigong’i liike pea 2000. Võimlemiskunsti on ka teaduslikult uuritud ning riik toetab ja soosib qigong’iga tegelemist, et vähendada ravikulusid.
    Qigong’i harjutatakse erinevatel eesmärkidel: meditsiinilistel põhjustel, ettevalmistuseks võitluskunstidega tegelemisele, vaimseks kirgastumiseks. Eestis praktiseeritakse seda eelkõige terve olemise eesmärgil, psühho­füüsilise treeninguna.
    OÜ Selge Pilt omanik, koolitaja ja arengu­toetaja Kristjan Otsmann hakkas qigong’i praktiseerima 2002. aastal. “Olin enne paar aastat taiji’ga tegelenud ja otsisin uut treeningkohta. Mind juhatati Mart Parmase juurde. Tema ütles, et taiji on kõrgkooli tase ja enne on vaja qigong’i teha,” rääkis Otsmann.Annab tervise ja rahuliku meele
    Qigong’iga tegelejad kiidavad, et harjutused mõjuvad hästi mitme tervisehäda puhul: kaovad selja­valud, käed ja jalad ei külmeta enam, leevenevad lihaspinged ja -valud. Harjutuste aeglased liigutused rahustavad psüühikat ja rahulik olek võimaldab organismil end ise üles turgutada.
    Otsmann kinnitas, et harjutuste mõju on tõepoolest lai. “Ma olen vähem haige, olen rahulikum, oskan end paremini juhtida, mõtlen klaarimalt. Kui vaja, olen “tuim tükk”. Rahulik meel ja parem tervis ongi see, mida ­qigong mulle annab.”Qigong’i võib maakeeli kutsuda ka väekunstiks: qi tähendab hingust ehk väge, gong on ringkäik ehk töö, mida vägi teeb. Qigong õpetab energiat ja väge esile kutsuma ja seda targalt kasutama.  Qigong’iga tegelemiseks ei pea tingimata olema kursis hiina meditsiini või Kaug-Ida filosoofiaga, aga põhjalikumale harrastajale tuleb see kasuks. Qigong’is on igal liigutusel mõte ja põhjendus, miks seda tehakse, millist organit, akupunktuuripunkti või meridiaani see mõjutab. 

    Chi kung ehk qigong

    Ligilähedane hääldus [tšigun]

    Hiina traditsiooniline hingamisharjutuste ja meditatsiooni süsteem organismi energia­taseme tõstmiseks, Hiina rahvameditsiini üks suundadest.

    Tervendab ja annab sisemise tasakaalu,aitab saavutada kontrolli hingamise, keha ja meele üle.

    Tugevdab immuunsüsteemi, ergutabseedimist ja vereringet, annab hea tuju ja meelerahu.

    Treenimiseks pole vaja erivarustust ega ­-riietust.

    Harjutusi tehakse istudes või seistes, kakõndides ja lamades.

    Jõukohane füüsiliselt kõigile, ka treenimata inimestele. Piiratud liikumisvõimega, eakad või haiged inimesed saavad teha hingamis- ning mõtteharjutusi.

    Hommikuvõimlemise asemel
    Jurist ja ehitusettevõtja Mihkel Uus jõudis qigong’ini 2003. aastal, mil otsis idamaist distsipliini, mis arendaks nii vaimselt kui ka füüsiliselt. “Alustasin taiji’ga, ent keskendusin siis qigong’ile. See kehakunst arendab sisemist ja füüsilist väge tasakaalukalt ega rõhuta võitluslikku poolt. Seal on harjutused liigestele, lihastele, tasakaalu harjutamiseks ja muuks. Qigong annab meelerahu ning argipäevane tung ja torm ei kõiguta sind enam,” selgitas ta.Uus tegeleb ka triatloniga ja mängib jalgpalli. Qigong’i harjutusi teeb ta iga päev hommikuvõimlemise asemel ning osaleb üks-kaks korda nädalas rühmatreeningul. Ta ütles, et kui mõni päev vahele jääb, tekib ebamugav tunne, keha oleks justkui kinni ja selgroog paindumatu.
    Harjutused arendavad hästi selja tugi­lihaseid, hea koormuse saavad ka jalalihased. Qigong tugineb hiina terviseõpetusel, kuhu on kaasatud lisaks füüsilistele harjutustele hingamis- ja hääleharjutused, massaažielemendid ja meditatsioon ning kujutluspildid. Viimased annavad praktilise arusaamise, kuidas energia kehas liigub.Tulemused saabuvad tasapisi
    Otsmann iga päev ei harjuta. “Praeguses eluetapis, mil lapsed on väikesed, see ei õnnestu. On olnud aegu, mil olen qigong’i teinud poolteist tundi varahommikul, kuus korda nädalas. Praegu üritan harjutada kolmel-neljal päeval nädalas, pool kuni poolteist tundi,” rääkis Otsmann.
    Qigong’is pole mõtet oodata kiireid tulemusi, sellest tähtsam on järjepidevus. “10 minutit päevas – see on aeg, mil inimene loeb netist mõnd mõttetut uudist või jalutab kolm-neli korda külmkapi juurde. Alustage kas või viiest minutist ja paari kuu pärast märkate, et pole ajaliselt midagi kaotanud, aga olete väikese pingutusega saavutanud hea tulemuse,” julgustas Uus.
    Theraapia5 OÜ omanik Tiina Hindrichson on qigong’i juhendaja 2005. aastast. Ta jõudis hiina võimlemise juurde juhuslikult. “Tegelesin joogaga ja olin jõudnud sellise harjutuste kompleksini, mis nõudis keskendumiseks vaikust ja tunni pikkust ajavaru. Olen liikuv ja rahutu tüüp ning mul oli väga raske leida sellist vaikust ja aega. Qigong’iga tegelema hakates läksin justkui lihtsama vastupanu teed. Qigong pakkus võimaluse teha kõike käigu pealt: kui liikusin ühest ruumist teise, tegin hingamisharjutusi, kui olin oma kabinetis ja mul oli pool tundi vaba ­aega, tegin mõne harjutuse, et vere­ringet elavdada,” rääkis ta.

    Qigong – liigutus, hingamine, mõte

    Tiina Hindrichson, THeraapia5 OÜ  omanik

    Qigong annab tasakaalu nii kehale kui ka meelele. Tõlkes tähendab see energia liigutamist. Spontaanne qigong on näiteks see, kui tõused pärast pikka istumist, sirutad end, hingad sügavalt sisse ning tunned, kuidas selja kangus kaob ja pea läheb selgemaks. Eluenergia liigub koos vereringega.

    Qigong koosneb füüsilistest liigutustest, hingamisest ja mõtte ehk tähelepanu suunamisest. Kogu tegevus on mõtestatud ja läbi tunnetatud. Näiteks tunnetad kätt üles tõstes ja sirutades, kuidas liiguvad õlg, küünarnukk ja ranne, kuidas sõrmed sirutuvad. Tihti oleme igapäevaelus endast “väljas”, see tähendab et meie tähelepanu on suunatud endast väljapoole, teistele inimestele ja ümbritsevale. Tähelepanu on hajutatud, oleme hajameelsed. ­Qigong õpetab olema endaga ­rohkem kontaktis, tajuma täpsemalt oma tegevust ümbritsevas v­irvarris, keskenduma tulemuslikumalt ja mitte ärrituma.

    Alusta koordinatsioonist. Algajad alustavad keha tunnetusest ja koordinatsiooni­harjutustest, õpitakse tähele­panu suunama. Näiteks hingatakse sügavalt sisse ja tunnetatakse, kuidas rindkere avardub, või painutatakse keha kõrvale ja jälgitakse, kuidas ühel küljel lihased lõõtsana kokku liiguvad ja teisel küljel venivad. Qigong’is, nagu ka teistes idast pärit praktikates (jooga, taiji), on liikumine mõtestatud, sel on sisu.  

    Kõrgem pilotaaž qigong’is on aga see, kui liigutus tehaksegi mõttes. Võid seista tänaval täiesti liikumatult ja teha samal ajal qigong’i. Su mälus on harjutus koos hingamise ja meele suunamisega ning sa teed seda mõttes. Mina näiteks harrastan seda autoroolis, kui mõni liiklushuligaan on mind endast välja ajanud.

    Qigong on võimalusterohke, aga sellega on nagu klaverimänguga: kõigepealt tuleb heli­redel ehk baasharjutused ja -võtted se

    Tunneta iga lihaskiudu
    Kartus, et ühtede ja samade harjutuste tegemine ära tüütab, on Otsmanni sõnul põhjendamatu, sest kõike võib tehniliselt lihvida lõpmatuseni. “Olen teinud algajate harjutusi kaheksa aastat hiljem ja kogenud nende mõju hoopis uuel, sügavamal tasandil – sa teed samu asju, aga teistmoodi. See on kui lõputu spiraal,” kirjeldas ta.
    Otsmann lisas, et kui mõni harrastaja võtab ühe vormi ja lihvib selle täiuslikkuseni, siis teised koguvad erinevaid qigong’e. “Mina olen pigem kollektsionäär, lemmikvorme on ligi kümmekond,” lisas Otsmann.
    Kõrvaltvaatajale jätab qigong mulje treeningust, mis ei nõua erilist pingutust. Uus kinnitas, et nii ei ole. “Näiline staatilisus annab tegelikult päris hea füüsilise koormuse. 30–40 minutit treeningut väsitab lihas­grupid sama palju ära kui 10 kilomeetrit jooksu. Kiiresti harjutusi teha pole mingi vaev, oma keha valitsed siis, kui suudad teha asju aeglaselt. Mida aeglasem, seda meisterlikum,” ütles ta.
    Qigong on Uue jaoks kehakunst, mis õpetab kannatlikkust, oma keha kuulama ja kontrollima – ning see pole kunagi igav. “Kui muudad oma keha asendit kas või millimeetri võrra, tunnetad selle mõju. Õpid oma keha lihaskiu haaval tundma ning saad selle kaudu temaga paremas läbisaamises elada ega koorma teda üle,” rääkis ta.
    Juhendaja peab olema kogenud
    Qigong’is on tähtis järjepidevus, kehakunstiga soovitatakse tegeleda iga päev, parim aeg harjutamiseks on hommikupoolik.
    Harjutuskomplekside – nii qigong’is kui ka taiji’s nimetatakse neid vormideks – pikkus varieerub kümmekonnast minutist pooleteise tunnini.
    Qigong’iga tegelev koolitaja Kristjan Otsmann, kes on ka ise olnud qigong’i juhendaja, soovitas treeningpaiga otsijal küsida õpetaja kogemuse kohta. “Eestis on see laiem probleem, et loetakse paar raamatut läbi ja hakatakse teisi õpetama. Hiinlased ütlevad, et minimaalne aeg praktiseerimiseks on 10 aastat, enne kui juhendajaks pürgida,” ütles ta.
  • Hetkel kuum
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Investeerimine ja surm: pärandamise maksunüanssidest välismaa kinnisvara konksudeni Kahjumliku investeeringu pealt tuleb maksta tulumaksu
“Isegi hea tervisega investorile ei tee paha, kui nende asjade peale mõelda,” arvab kõhedaks tegevate surma ja pärandamise teemade kohta maksuekspert Ranno Tingas.
“Isegi hea tervisega investorile ei tee paha, kui nende asjade peale mõelda,” arvab kõhedaks tegevate surma ja pärandamise teemade kohta maksuekspert Ranno Tingas.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Eesti üks paremaid juhte: uhke tunnistada, et olen palju vigu teinud “Juhi juttude” värskes saates Annika Arras
"Olen elus nii palju vigu teinud, seda on uhke tunnistada," ütleb saates selle aasta parima juhi konkursi üks finaliste, Miltton New Nordicsi juht Annika Arras. "Mingites asjades läbipõrumine on hädavajalik."
"Olen elus nii palju vigu teinud, seda on uhke tunnistada," ütleb saates selle aasta parima juhi konkursi üks finaliste, Miltton New Nordicsi juht Annika Arras. "Mingites asjades läbipõrumine on hädavajalik."
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Robotit arendav Eesti idufirma kaasas 1,5 miljonit eurot
Eesti idufirma 10Lines kindlustas 1,5 miljoni euro suuruse investeeringu, et laiendada tegevust Ameerika Ühendriikides.
Eesti idufirma 10Lines kindlustas 1,5 miljoni euro suuruse investeeringu, et laiendada tegevust Ameerika Ühendriikides.
Raadiohommikus: Sorose tarkus, kuumad investeerimisideed ja tulemustesadu
Kolmapäevases raadiohommikus võtame pulkadeks lahti Eesti suuruselt teise panga SEB ning kodumaise töötuskontserni Harju Elektri värsked tulemused.
Kolmapäevases raadiohommikus võtame pulkadeks lahti Eesti suuruselt teise panga SEB ning kodumaise töötuskontserni Harju Elektri värsked tulemused.