Pille Ivask • 22. november 2015 kell 6:00

Kui edukad olid Elon Musk ja Steve Jobs 25aastaselt?

Elon Musk  Foto: epa

Kui vaadata maailma edukaimate edulugusid, siis selgub, et need on üsnagi eripalgelised, kirjutab portaal aol.com.

Kui Steve Jobs ning Richard Branson olid 25aastaselt end juba ärimaailma koorekihti upitanud, siis nii mitmegi teise jaoks märkisid kahekümnendat eluaastad pigem suureks eduks ettevalmistumise perioodi.

Donald Trump. USA presidendivalimistel vabariiklaste leeris kandideeriv Donald Trump oli juba 25aastaselt oma isale kuuluva kinnisvaraettevõtte Elizabeth Trump & Son juht. Kuigi Donald Trump kasvas üles rikkuse keskel, sundis isa teda ehitusplatsil tühje karastusjoogipudeleid korjama, et raha väärtusest aru saada.

Elon Musk. Praegu pigem Tesla juhina tuntud mees juhtis 25aastaselt oma esimest internetiettevõtet. 24aastasena jättis Musk pooleli doktoriõpingud Stanfordi ülikoolis, et alustada veebipõhise meediatarkvaraettevõttega Zip2. Neli aastat hiljem müüs Musk ettevõtte 307 miljoni dollari eest Compaqile. Musk kasutas saadud raha ära selleks, et panna alus uuele ettevõttele, PayPalile.

Eric Schmidt. Kui Google’i juht Eric Schmidt oli 25aastane, oli ta äärmiselt pühendunud õpingutesse, et luua hea teadmiste baas tulevikuks. 27. eluaastaks oli Schmidt omandanud nii magistri- kui ka doktorikraadi infotehnoloogias. Oma suvevaheajad veetis ta laborites töötades.  

Jeff Bezos. Kui praegu Amazoni juhi ametis olev Jeff Bezos oli 25aastane, töötas ta Bankers Trustis ning oli kaasatud pangainstitutsioonidele mõeldud tarkvara arendamise projekti. Kaks aastat hiljem sai temast ettevõtte ajaloo noorim asepresident.

Warren Buffett. Maailma edukaim investor Warren Buffett näitas huvi äri ning investeeringute vastu juba lapsena. Lapsena töötas ta nii toidupoes kui oli ka ajalehepoiss. 26aastasena töötas Buffett New Yorgis aga juba aktsiaanalüütikuna.

Mark Zuckerberg. Facebooki looja töötas suhtlusportaali projekti kallal viis aastat, enne kui sai tõelist edu nautida. Aastal 2009, mil Zuckerberg oli 25aastane, muutus ettevõtmine kasumlikuks ning ületas 300 miljoni kasutaja piiri.

Richard Branson. Virgin Groupi omanik Richard Branson juhtis 25aastaselt juba väga edukat ettevõtet. 20aastasena avas Branson oma esimese plaadipoodide keti, 22aastaselt stuudio ning kui mees oli 23 aastat vana, sai ettevõttest plaadifirma. Kui Branson oli 30aastane, oli tema firma muutunud juba rahvusvaheliseks.

Steve Jobs. Apple’i kaasasutaja Steve Jobs oli 25aastane, kui ta Apple’i börsile viis. Esimese kauplemispäeva lõpuks oli ettevõtte väärtus 1,2 miljardit dollarit. Jobs ütles oma biograafile Walter Isaacsonile, et toona lubas ta endale, et iial ei tohi rahal lasta elu ära rikkuda.

Sheryl Sandberg. Facebooki tegevdirektor Sheryl Sandberg sai 25aastasena Harvard Business Schooli magistrikraadi ning töötas seejärel Maailmapangas.

Larry Ellison. Tarkvarafirma Oracle juht Larry Ellison tegi juhutöid programmeerijana. Kui programmeerimist ise õppinud Ellison oli 22aastane kolis ta elama Californiasse Berkeleysse ning tegi järgmised kaheksa aastaid erinevatele ettevõtetele aeg-ajalt kaastööd.

Marissa Mayer. Praegu Yahoo juhina ametis olevast Marissa Mayerist sai 24aastaselt Google’i 20. töötaja. Ühtlasi sai temast ka Google’i esimene naistarkvarainsener. Ta töötas Google’is 13 aastat, siis siirdus juhtima Yahood.

Mark Cuban. USA investor, kellel on varasid ajakirja Forbes andmeil kolme miljardi euro väärtuses, alustas oma teed edule Dallases asuvast baarist, kus ta töötas teenindajana.

Hetkel kuum