• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Kallis e-resident, maksa raha!

  Ivo NagelFoto: Erakogu

  Kuigi e-residendi digi-ID peaks olema mugav võimalus Eesti ettevõtte välismaalasest osanikule või juhtorgani liikmele ettevõtjaportaali kaudu asju ajada, tekib selle kasutamisel takistusi ja kulusid, kirjutab Grant Thornton Rimessi juhtiv õigusnõustaja Ivo Nagel.

  Digi-ID-d kasutama hakates selgub nimelt, et enne, kui välismaalasest e-resident saab ettevõtjaportaalis ligi oma ettevõttele ja seal aruandeid ning dokumente esitada, peab ta läbima tegevuste jada ning kandma lisakulusid.
  Kui välismaalane on enne e-residendi digi-ID taotlemist juba olemasoleva Eesti ettevõtte juhatuse liige, siis on ettevõtte registrikaardile kantud tema nimi ja sünniaeg.
  Arvestades, et digi-ID taotlemisel tuleb politsei- ja piirivalveametile selgitada selle taotlemise põhjust, siis on ka loogiline, et Eestis ettevõtlust alustada plaaniv välismaalane on asutanud kõigepealt ettevõtte ja siis taotlenud e-residendi digi-ID-d.
  Ebameeldiv üllatus
  Pärast selle kättesaamist selgub aga, et kohe ei saagi värske digi-ID omanikust juhatuse liige ettevõtjaportaalis endaga seotud ettevõtte andmetele juurdepääsu. Nimelt on äriregistri registrikaardile kantud juhatuse liikme sünniaeg, mitte isikukood.
  Et juhatuse liige saaks esitada ettevõtjaportaalis kandeavaldusi ja aruandeid, peab ta kõigepealt otsima portaalis üles enda ettevõtte ja tegema kandeavalduse, millega asendab enda sünniaja isikukoodiga.
  Samuti tuleb lisada kandeavaldusele seletuskiri (kuna ettevõtjaportaal ei lase isikute andmeid muuta ilma pädeva organi otsuseta, siis tuleb portaal "ära petta", lisades organi otsusena seletuskirja) ning seejärel tasuda ka 18 eurot riigilõivu.
  Seejärel möödub kuni viis tööpäeva, mille jooksul muudatus registriandmetes ära tehakse. Kui värske e-resident on mitme ettevõtte juhatuses, peab ta need tegevused sooritama kõikide ettevõtetega ja tasuma iga kandeavalduse eest 18 eurot.
  Eesmärgile vastu
  Arvestades, et e-residendi digi-ID üks eesmärk oli välismaalaste ja nende kaudu investeeringute Eestisse meelitamine, siis selline ootamatu kadalipp pärast e-residendiks saamist ei ole küll eesmärgiga kooskõlas.
  Kindlasti on võimalik asi tehniliselt lahendada nii, et isik ei peaks ettevõtjaportaalile iga temaga seotud ettevõtte osas tõestama, et tema ikka on seesama isik, kes on registrikaardile kantud ning selle eest igakordset lisakulu kandma. Näiteks saaks ettevõtjaportaal isiku ja temaga seotud ettevõtete tuvastamisel kontrollida nii isikukoodi kui ka sünniaega (või muid andmeid), mis on ju e-residentide kohta andmebaasis olemas. 
  Andsime märku
  Pärast paari esimese kliendiga ülalkirjeldatud kadalipu läbimist teavitasime olukorrast Teenusemajanduse Koda ja justiitsministeeriumi.
  Mõlemalt tuli vastuseks, et probleemist ollakse teadlikud ning tegeletakse sobiva tehnilise lahenduse väljatöötamisega. Samas ei ole keegi andnud konkreetset tähtaega, millal olukord laheneda võiks.
  Autor: Ivo Nagel
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Saksa majandusajakirjanik valimiste eel: taastame Hansa Liidu!
Miks ei võiks Tallinn, Riia, Bremen ja Hamburg, aga ka teised endised hansalinnad puhuda uuesti elu sisse kunagisele Hansa Liidule? See oleks uut tüüpi linnade ja ettevõtete liit, mida juhiks mitte nostalgia, vaid soov astuda vastu Hiina hegemoniaalsetele ambitsioonidele Euroopas, kirjutab Saksamaa majandusajakirjanik Manfred Sieg (Sieg-Tech).
Miks ei võiks Tallinn, Riia, Bremen ja Hamburg, aga ka teised endised hansalinnad puhuda uuesti elu sisse kunagisele Hansa Liidule? See oleks uut tüüpi linnade ja ettevõtete liit, mida juhiks mitte nostalgia, vaid soov astuda vastu Hiina hegemoniaalsetele ambitsioonidele Euroopas, kirjutab Saksamaa majandusajakirjanik Manfred Sieg (Sieg-Tech).
Ignitis ja Šiauliu vedasid Balti börse allapoole
Tallinna börsiindeks langes täna 0,4 protsenti, 1939,5 punktini. Balti börsiindeks kukkus aga 0,9 protsenti ja lõpetas päeva 1557,1 punktil.
Tallinna börsiindeks langes täna 0,4 protsenti, 1939,5 punktini. Balti börsiindeks kukkus aga 0,9 protsenti ja lõpetas päeva 1557,1 punktil.
Et saunamõnusid jätkuks kauemaks!
Saunumi sisekliimaseade muudab saunakogemuse mõnusaks isegi pelglikumale saunalisele ning laseb leili nautida kauem, kui seda seni saanud. Saladus peitub unikaalses Saunumi tehnoloogias – nimelt tõmbab uudne sisekliimaseade endasse leiliruumis nii kuumema kui jahedama õhuvoolu, segab need ning väljutab ühtlasemal temperatuuril õhu-leiliauru segu, mis kehale paremini tajutavam ning on ühtlasi organismile mõnusam kogeda.
Saunumi sisekliimaseade muudab saunakogemuse mõnusaks isegi pelglikumale saunalisele ning laseb leili nautida kauem, kui seda seni saanud. Saladus peitub unikaalses Saunumi tehnoloogias – nimelt tõmbab uudne sisekliimaseade endasse leiliruumis nii kuumema kui jahedama õhuvoolu, segab need ning väljutab ühtlasemal temperatuuril õhu-leiliauru segu, mis kehale paremini tajutavam ning on ühtlasi organismile mõnusam kogeda.
Suurpõllumees Tõnu Post: toit ei tohi olla odav
"...sest odavat asja raisatakse," põhjendas Saaremaa põllumajandusettevõtja Tõnu Post Äriplaan 2022 konverentsil oma väidet. Tema sõnul on ka rohepööre põllumajandusele hädavajalik, sest kõik, mis reostab õhku, jõuab otsejoones meie toidulauale.
"...sest odavat asja raisatakse," põhjendas Saaremaa põllumajandusettevõtja Tõnu Post Äriplaan 2022 konverentsil oma väidet. Tema sõnul on ka rohepööre põllumajandusele hädavajalik, sest kõik, mis reostab õhku, jõuab otsejoones meie toidulauale.