Villy Lopman • 1. september 2015 kell 5:45

Riik pigistab OÜtamise ees silma kinni

Villy Lopman  Foto: advokaat, büroo Rask

Miks ei ole seaduseandja OÜtamise probleemiga aastaid midagi ette võtnud, küsib advokaat Villy Lopman.

Äripäev tegi ettepaneku maksustada dividende sotsiaalmaksuga ja panna dividendide sotsiaalmaksule lagi 20 000 eurot. Äripäeva põhjenduse kohaselt riivab OÜtamine ehk dividendide kombineerimine miinimumpalgaga juba avalikku õiglustunnet.

OÜtamist kommenteeris eelmine rahandusminister kaks aastat tagasi järgmiselt: „Moraalses mõttes on sel juhul tegemist pettusega, juriidilise sõnakasutuse saab anda aga vaid kohus.“ Minister täpsustas veel, et selle teemalised kohtuasjad on juba pooleli.

Tänaseni ei ole aga kohtuveskite kaudu juriidilist sõnakasutust paika saada suudetud. Varsti juba pea kümme aastat kehtib meil ühe rahavoo maksustamisel kaks eri tõlgendust. Osadele ettevõtjatele kehtib OÜtamise valemit rakendades sotsiaalmaksuvabastus. Maksuhalduri praktika kohaselt kehtib aga totaalne sotsiaalmaks. Kokkuvõttes ei olegi vahet, kas kunagi üldse tuleb kohtust riiki või maksumaksjat päästev lahend.

Maksuskeskkond kaotab usaldusväärsust

Probleem on selles, et meie maksukeskkond kaotab iga päev usaldusväärsust, sest siiani ei ole teda, kas ja kus jookseb OÜtamise piir. Samas võib iga OÜtav ettevõtja ühel päeval saada maksuhalduri väljavalituks selles juriidilises eksperimendis. Seega võib abstraktse maksukeskkonna ebaselguse probleem muutuda ühe ettevõtja jaoks kiiresti ellujäämise küsimuseks.

Nõustun Äripäevaga selles, et seaduseandja peab viivitamatult midagi selget OÜtamise küsimuses ära otsustama. Vastasel juhul ei jää enam mitte mulje, vaid tekib arusaam, et riik on OÜtamise kaudu kehtestanud ettevõtjatele sotsiaalmaksulae, täpsemalt sotsiaalmaksu vabastuse ning Äripäev on enda ettepanekuga hiljaks jäänud. Kui see nii ei ole, siis miks ei ole seaduseandja aastaid midagi teinud?

Võib-olla ei ole Äripäeva juhtkirja näites ilma OÜta töötav ja seetõttu oluliselt rohkem makse maksev Maali mitte aus maksumaksja, vaid lihtsalt maksuseadusi mitte tundev maksumaksja. Juuli maksab makse aga täpselt. On ka ju riigikohus rõhutanud, et kellelgi ei ole kohustust korraldada oma tegevust viisil, millega kaasneb kõrgem maksukoormus. Miks peaks OÜtamisega tegelev Juuli otsima võimalusi maksta rohkem riigimakse, kui riiki ennastki see teema ei huvita? Ka moraalses mõttes ei saa rääkida pettusest olukorras, kus petetav riik on aastaid probleemi ulatusest ja põhjustest veel paremini teadlik kui maksumaksjad.

Hetkel kuum