Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Riik pigistab OÜtamise ees silma kinni

  Villy LopmanFoto: advokaat, büroo Rask

  Miks ei ole seaduseandja OÜtamise probleemiga aastaid midagi ette võtnud, küsib advokaat Villy Lopman.

  Äripäev tegi ettepaneku maksustada dividende sotsiaalmaksuga ja panna dividendide sotsiaalmaksule lagi 20 000 eurot. Äripäeva põhjenduse kohaselt riivab OÜtamine ehk dividendide kombineerimine miinimumpalgaga juba avalikku õiglustunnet.
  OÜtamist kommenteeris eelmine rahandusminister kaks aastat tagasi järgmiselt: „Moraalses mõttes on sel juhul tegemist pettusega, juriidilise sõnakasutuse saab anda aga vaid kohus.“ Minister täpsustas veel, et selle teemalised kohtuasjad on juba pooleli.
  Tänaseni ei ole aga kohtuveskite kaudu juriidilist sõnakasutust paika saada suudetud. Varsti juba pea kümme aastat kehtib meil ühe rahavoo maksustamisel kaks eri tõlgendust. Osadele ettevõtjatele kehtib OÜtamise valemit rakendades sotsiaalmaksuvabastus. Maksuhalduri praktika kohaselt kehtib aga totaalne sotsiaalmaks. Kokkuvõttes ei olegi vahet, kas kunagi üldse tuleb kohtust riiki või maksumaksjat päästev lahend.
  Maksuskeskkond kaotab usaldusväärsust
  Probleem on selles, et meie maksukeskkond kaotab iga päev usaldusväärsust, sest siiani ei ole teda, kas ja kus jookseb OÜtamise piir. Samas võib iga OÜtav ettevõtja ühel päeval saada maksuhalduri väljavalituks selles juriidilises eksperimendis. Seega võib abstraktse maksukeskkonna ebaselguse probleem muutuda ühe ettevõtja jaoks kiiresti ellujäämise küsimuseks.
  Nõustun Äripäevaga selles, et seaduseandja peab viivitamatult midagi selget OÜtamise küsimuses ära otsustama. Vastasel juhul ei jää enam mitte mulje, vaid tekib arusaam, et riik on OÜtamise kaudu kehtestanud ettevõtjatele sotsiaalmaksulae, täpsemalt sotsiaalmaksu vabastuse ning Äripäev on enda ettepanekuga hiljaks jäänud. Kui see nii ei ole, siis miks ei ole seaduseandja aastaid midagi teinud?
  Võib-olla ei ole Äripäeva juhtkirja näites ilma OÜta töötav ja seetõttu oluliselt rohkem makse maksev Maali mitte aus maksumaksja, vaid lihtsalt maksuseadusi mitte tundev maksumaksja. Juuli maksab makse aga täpselt. On ka ju riigikohus rõhutanud, et kellelgi ei ole kohustust korraldada oma tegevust viisil, millega kaasneb kõrgem maksukoormus. Miks peaks OÜtamisega tegelev Juuli otsima võimalusi maksta rohkem riigimakse, kui riiki ennastki see teema ei huvita? Ka moraalses mõttes ei saa rääkida pettusest olukorras, kus petetav riik on aastaid probleemi ulatusest ja põhjustest veel paremini teadlik kui maksumaksjad.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Mihkel Nestor: Saksa majandussurutis ei jäta Eestit puutumata
Euroala mootoriks ristitud Saksamaa majandus on hakanud puterdama. Sealsed hädad mõjutavad negatiivselt ka Eesti eksportijate väljavaadet, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor nädala kommentaaris.
Euroala mootoriks ristitud Saksamaa majandus on hakanud puterdama. Sealsed hädad mõjutavad negatiivselt ka Eesti eksportijate väljavaadet, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor nädala kommentaaris.
Börsiettevõtted, te ju oskate palju paremini
Kolmapäeval potsatas minu postkasti Modera börsiteade, mis ütles mulle suhteliselt vähe. Minu aeg ja tähelepanu oli kasutatud, kuid potentsiaalse investorina ootan enamat.
Kolmapäeval potsatas minu postkasti Modera börsiteade, mis ütles mulle suhteliselt vähe. Minu aeg ja tähelepanu oli kasutatud, kuid potentsiaalse investorina ootan enamat.
Reaalajas börsiinfo
Jaanus Vihand uuest juhikohast: minu jaoks võrdub A. le Coq Tarmo Noobiga
Veerand sajandit A. Le Coqi õlletehast vedanud Tarmo Noopilt võtab 1. septembrist teatepulga üle Jaanus Vihand, kes avas Äripäeva raadio reedeses hommikuprogrammis ametivahetuse tagamaid.
Veerand sajandit A. Le Coqi õlletehast vedanud Tarmo Noopilt võtab 1. septembrist teatepulga üle Jaanus Vihand, kes avas Äripäeva raadio reedeses hommikuprogrammis ametivahetuse tagamaid.
Vene kodanike sisenemist Eestisse piiratakse juba tuleval nädalal
Eile kiitis valitsus heaks sanktsiooni, millega piiratakse Venemaa kodanikele Eesti viisade väljastamist. Nüüd on teada, et Vene kodanikud ei saa üle piiri alates 18. augustist.
Eile kiitis valitsus heaks sanktsiooni, millega piiratakse Venemaa kodanikele Eesti viisade väljastamist. Nüüd on teada, et Vene kodanikud ei saa üle piiri alates 18. augustist.
Hälvikparkijatest tüdinenud nõuavad liiklusseaduse muutust
Linlased, kes on häiritud renditõukerataste lohakast parkimisest, mis takistab kaasliiklejaid ja tekitab tänavatel ohtlikke olukordi, on asunud koguma allkirju liiklusseaduse muudatuseks, et kaoses korda luua.
Linlased, kes on häiritud renditõukerataste lohakast parkimisest, mis takistab kaasliiklejaid ja tekitab tänavatel ohtlikke olukordi, on asunud koguma allkirju liiklusseaduse muudatuseks, et kaoses korda luua.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.