Jevgeni Ossinovski • 19. november 2015 kell 8:30

Kättesaadavuse piiramine vähendab alkoholi tarbimist

Tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski  Foto: Raul Mee

Alkoholi kättesaadavuse ja tarbimise vahel on selge seos. Enamik Eesti inimesi tunnistab, et Eestis on alkoholitarbimine oluline probleem. Muret tuntakse oma lähedaste või iseenda üleliigse tarbimise pärast ja alkoholist tingitud ühiskondlike kahjude pärast laiemalt, kirjutab tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski (SDE).

Valitsus on võtnud eesmärgi vähendada Eestis tarbitud alkoholikogust ligi viiendiku võrra. Selleks tuleb ühtse paketina rakendada rida meetmeid – eeskätt tõsta aktsiisi, reguleerida reklaami ning piirata müügivõimalusi. Siinkohal keskendun viimasele.

Möödunud sajandi kuuekümnendate lõpus toimus Soome alkoholiturul radikaalne muudatus – seni vaid riigimonopoli pärusmaale lasti ettevaatlikult ka teisi tegijaid, s.o kuni 4,7% õlut võisid edaspidi müüa ka toidupoed. Senise 132 müügikoha asemel oli hoobilt Soomes 17 600 poodi, kust õlut osta. Samuti lihtsustati restoranidele alkoholimüügiloa saamist ning sedagi võimalust kasutati usinalt – 940 söögikoha asemel hakkas nüüd alkoholi müüma 4000. Muudatuse eesmärgina käidi välja soov harjutada soomlasi viina asemel õlut jooma, et vältida purjutamist ning sellest tulenevaid õnnetusi, vägivalda ja tervisehädasid. Et propageerida „kultuurset joomist“.

Järgneva paari aasta jooksul kasvas alkoholitarbimine Soomes 46% võrra. Eesmärk asendada viinajoomine õllejoomisega täideti pooleldi – õlut hakati tõesti oluliselt rohkem jooma, viina joodi aga sama palju kui enne. Tervise ja sotsiaalsete probleemide puhul saavutati aga lausa eesmärgile vastupidine olukord: maksatsirroosi surmade arv kasvas 50%, alkoholist tingitud psühhooside arv meestel 110% ja naistel 130%, purjuspäi arreteerimiste arv kasvas meestel 80% ja naistel 160%.

Loe Äripäeva teemaveebist Kaubandus.ee pikemalt Ossinovski arvamust alkoholi piiramise kohta. 

Hetkel kuum