Indrek Neivelt • 8. juuni 2017 kell 5:00

Ratas kordab Ansipi vigu

Indrek Neivelt  

Tundub, et see ongi meie valitsuste poliitika: buumi ajal hoogu juurde anda ja languse ajal kasvu pidurdada, kirjutab Pocopay asutaja Indrek Neivelt.

Kui meil oleks monarhia, siis ma valitsusele väga kõrgeid punkte ei paneks. Aga demokraatia tingimustes, kus on lakkamatu ja hüsteeriline uudistevoog, on hinne päris hea.

Mulle ei meeldi panditulumaks aga praegu tundub, et seda õnneks ei tule.  Arvan, et selle asemel võiks olla traditsiooniline ettevõtte tulumaks.  Samuti on eraisikute tulumaks väga keeruline. Ma ei ole kindel, et isegi üks protsent elanikest suudab selle arusaadavalt lahti seletada. 

 

Suhkrumaks on väga õige. Arvan, et me oleme juba selle diskussiooniga võitnud rohkem kui me eurosid eelarvesse saame. Inimesed teadvustavad täna, kui palju on erinevates toiduainetes ja jookides suhkrut. 

Ka automaksu oleks pidanud kehtestama. Igal juhul tööd maksudega veel jätkub. Siin peaks emotsioone maha võtma ja diskussioon peaks mõlemalt poolt olema rohkem argumenteeritud. 

Eelarve puudujäägi kohta võib öelda, et siin kordab Jüri Ratase valitsus Andruse Ansipi valitsuse vigu. Tundub, et see ongi meie valitsuste poliitika: buumi ajal hoogu juurde anda ja languse ajal kasvu pidurdada. Hea tava kohaselt peaks valitsuse majanduspoliitika eesmärk olema üldiselt vastupidine.

Tunnustan valitsust eeskätt selle eest, et siinses kinnikasvanud tiigis on vesi liikuma hakanud. Juba see on positiivne ja loob eeldused arenguks. 

Hetkel kuum