Jaga lugu:

Ehitushindade tõusule enam ruumi ei ole

Kui möödunud aasta oli Eestis ehitamise aasta, siis tänavune on ehitussektoris riskide haldamise aasta ning ehitushindade tõusule enam ruumi ei ole, kirjutab Mapri Ehituse tegevjuht Tarmo Roos.

Mapri Ehituse tegevjuht Tarmo Roos.  Foto: Erakogu

Eesti ehitusmaht kasvas statistikaameti andmeil mullu esimeses kvartalis ligi 30 protsenti, kolmandas kvartalis hoog veidi rauges, aga kasv oli ikkagi ligi viiendik. Kui vaadata konjunktuuriinstituudi hiljutisi, detsembri kohta käivaid numbreid, siis vastanute sõnul tagasid neljandas kvartalis lepingud töö viieks kuuks (aasta tagasi 4,3 kuuks). Ehituse kindlustunde indikaator vähenes septembri 12,5 punktilt 7,9 punktile detsembris.

Detsembris peeti tööjõupuudust suurimaks tööd takistavaks teguriks, seda nimetas 42 protsenti ettevõtetest, sealhulgas kaks kolmandikku elamuehitajatest.

2019. aastal peaksid ehitusmahud jääma veel samale tasemele. Ehitussektoris püsib surve palgale ning keskmise palga kiire tõus teeb muret.

Palju on muret tuntud võõrtööjõu pärast. Meie seisukoht on, et võõrtööjõu palkamine on üles kihutavate palkade tingimustes kasulik lahendus. Küll aga peab tööandja lähtuma seadustest, tagama maksimaalse ohutuse ja maksma kokku lepitud palgad kokku lepitud ajal.

Hinnatõus tähendaks äriplaanide hävimist

Ehitushindade tõusule enam ruumi ei ole, vastasel korral äriplaanid enam vett ei pea. Seda eriti elukondlikus kinnisvaras.

Nii mõnedki optimistlikumad arendused lähevad ümberprojekteerimisele või etapiti tegemiseks.

Konkurents riigitellimustele on kindlasti suur ning paljud ettevõtted võivad võtta arutuid riske. Erasektoris ehitades peab ehitaja hindama oma kliendi võimekust projekt edukalt läbi viia. Seetõttu on selle aasta märksõnadeks riskide haldamine. Siiski, ehitusfirmadel, kes ei võta tarbetuid riske nii hinna kui ka tähtajaga, peaks 2019. aasta olema edukas.

See aasta annab ehitussektori tegijatele häid võimalusi näidata ennast parimast küljest. Maksimaalselt kliendipõhine suhtumine ja võimekus teha erineva keerukusega ehitustöid tagab järjepideva liidripositsiooni turul.

Meie hinnangul tuleb 2019. aasta sama töine kui eelnev. Kasuks tuleb portfelli mitmekesisus ning võimekus uute projektidega kiirelt alustada. Eesti tööstusel läheb hästi, innovaatilistel firmadel läheb hästi ja need annavad ehitajaile tööd juurde.

Jaga lugu:
Hetkel kuum