16. juuli 2014 kell 5:27

Lubatud tagasipööre ministeeriumisse

Kui plaanitava töövõimereformi eelnõu tahab põhjalikku täiendamist, siis on kõige lihtsam viis see tagasi töövõimekale sotsiaalministeeriumile saata.

Paistab, et plaanitav töövõimereform on praegusel ajal kõige enam proovile pannud hoopis riigikogu sotsiaalkomisjoni töövõime. Esmaspäeval ja teisipäeval oli sotsiaalkomisjoni istungitel kavas töövõimereformi põhjalik arutelu koos asjaomaste organisatsioonide, sh tööandjate esindajatega.

Lugu ei olegi ilmselt kuigivõrd selles, et enne reformieelnõu kokkupanemist ei oleks osapooltega arutatud. Isegi kõige paremini korraldatud eelnevate arutelude ja kaasamise juures tuleb ette küsimusi, kui asjad juba paberile jõuavad. Siis on näha, mis osapoolte ideedest ja tähelepanekutest on saanud, kas need on eelnõus koha leidnud ning kas nende algne mõte pole mitte pea peale pööratud. Lisaks võib selleks ajaks lihtsalt veel üht-teist meelde tulla, mida algul ei osanud välja pakkuda.

Küll on aga kummaline kuulda sotsiaaldemokraadist riigikogu sotsiaalkomisjoni esimeest Heljo Pikhofi ütlemas „Aktuaalse kaamera“ uudises, et reformieelnõus on vähese eeltöö tõttu palju kitsaskohti ning palju tööd pidanuks komisjoni asemel ära tegema sotsiaalministeerium. „Meie tööjõud on ju sotsiaalkomisjonis palju väiksem,“ tõdes Pikhof.

Jääb arusaamatuks, miks ei saa siinkohal sammu tagasi astuda. Kui eelnõu on toores ja/või tahab põhjalikku täiendamist, siis on ju kõige lihtsam viis see koos vahepeal lisandunud ette- ja tähelepanekutega tagasi töövõimekamale ministeeriumile saata.

Autor: Peep Talimaa, Peep Talimaa

Hetkel kuum