Rainer Saad • 2 juuni 2015

Jaapani jeen langes järsult

Börs  Foto: Bloomberg

Jaapani jeen langes USA dollari suhtes 2002. aasta tasemeni, analüütikute sõnul oli see üllatus.

Jaapani keskpank oli enda viimastes väljaütlemistes rahapoliitika kohta üsna neutraalne ning viimased majandusandmed on näidanud stabiliseerumist. Seetõttu valmistas tänane liikumine valuutaturul hämmingut. „Dollari-jeeni liikumine oli üllatus,“ ütles CNBC-le Macquarie valuutastrateegia juht Nizam Idris.

Dollar tugevnes 125,07 jeenini - esimest korda pärast 2002. aasta novembrit. Aasta jooksul on valuutapaar kaubelnud 117-120 jeeni vahemikus. „Jeen on lühikese ajaga väga palju liikunud,“ lisas Idris.

Jeeni ootamatu nõrgenemine Jaapani börsi ei aidanud ja see lõpetas 0,15% miinuses. Täna oli enamus Aasia turge miinuses, välja arvatud Shanghai börs, mis tõusis uute stiimulite lootuses 1,7 protsenti. Hiina keskpank teatas enda finantsstabiilsuse raportis, et Hiina aktsiaturg ei ole mull.

Kreeka võlaprobleemide tõttu on Euroopa suuremad börsid alustanud tänast päeva langusega. Londoni ja Saksa börsid on langenud 0,8%, Prantsuse börs 0,6%, Hispaania börs 0,15%.

Hetkel kuum