Mait Kraun • 17. august 2015 kell 7:15

Optimism turgudel taastus

Hiina šokk laabus ja optismis turgudel taastus.  Foto: Reuters

Jüaani devalveerimisest tingitud turgude närvilisus laabus reedel ja investorid seadsid oma fookuse majandusele ja potentsiaalsele intressimäärade tõstmisele.

Hiina Keskpank devalveeris eelmise nädala keskel kaks korda jüaani, mis vallandas turgudel minipaanika. Kagu-Aasia riikide valuutad hakkasid kukkuma ning puutumata ei jäänud ka USA- ja Euroopa aktsiaturud, mis langesid mitu protsenti. Nädala lõpuks olukord ahtus.

 „Majandusandmed on oodatust veidi paremad ja inimesed ei muretse enam Hiina pärast,“ ütles investeerimisfirma Voya Investment Managementi strateeg Paul Zemsky reedel. „USA tööstustoodangu ja jaemüügi andmed olid prognoositust selgelt paremad. Turg on pärast Hiina üllatust jalad alla saanud.“

Reedel ilmunud USA majandusandmed näitasid, et tööstustoodang paraneb ja jaemüük kasvab.

Standard & Poor’s 500 indeks tõusis reedel 0,4 protsenti 2091 punktini. Kokkuvõttes lõpetas indeks nädala 0,7protsendilise tõusuga. Dow Jones lisas nädala lõikes 0,5 protsenti ja lõpetas reedel 17 477 punktil.

Aasia turud alustasid selle nädala esmaspäeva samuti tõusuga, sest USA aktsiad näitasid reedel head minekut. Jaapani turg oli tõusuteel, sest majandus kahanes 1,6 protsenti, mis oli oodatust vähem. Jaapani Topix indeks kallines uudiste järel 0,3 protsenti. MSCI Aasia-Okeaania indeks kallines 0,1 protsenti 138,43 punktini.

Ka Euroopa aktsiad tõusid – Euro Stoxx 50 kallines hommikul 0,5 protsendi võrra 3511 punktini. Eelmisel nädalal olid Euroopa aktsiaturud languses, sest kardeti, et jüaani devalveerimine mõjub Euroopa ekspordile halvasti. Suurimate kukkujate seas olid Saksamaa ja Prantsusmaa indeksid.

Aasia valuutad tegid jüaani devalveerimise tõttu siiski suurima nädalase languse alates 2011. aastast.

Nafta langes seitsmendat nädalat järjest. WTI ja Brent odavnesid mõlemad reedel 0,4 protsenti. Täna hommikul pole hind märkimisväärselt muutunud. WTI hind on 41,96 dollarit barrelist ning Brent maksab 48,63 dollarit barrelist. Kuld on esmaspäeva hommikul tõusnud 0,4 protsenti 1117 dollarini untsist.

Hetkel kuum