Juhan Lang • 27. august 2015 kell 11:00

Nafta hind rallib

Nafta hind võttis suuna üles.  Foto: EPA

Käsikäes maailma aktsiaturgudega on suuna üles võtnud ka toornafta hinnad – nii Brenti kui USA börsidel kaubeldava West Texas Intermediate toornafta (WTI) futuurid on kerkinud ligi 4%.

WTI on rallinud 4,22%, kaubeldes 40,23 dollaril barrel ning Brenti toornafta hind on kerkinud 3,85%, 44,80 dollarile barrel. USA Energia Informatsiooni Ameti (EIA) andmetel vähenesid riigi naftavarud läinud nädalal 5,45 miljoni barreli võrra 450,8 miljonile barrelile. Analüütikud olid oodanud 1,45 miljoni barreli suurust tõusu.

Sellele vaatamata on toornafta hind juuni tippudest kaotanud enam kui 35%, sest prognoositakse ületootmise jätkumist ning ka OPECi liikmed ei kavatse toodangut vähendada. Bloombergi andmetel ületavad USA naftavarud endiselt tugevalt viie aasta keskmist.

Kopenhaagenis asuva Danske Banki tooraineanalüütik Jens Pedersen rääkis uudistekanalile, et nafta hinna järsk kukkumine viimasel kuul on ajendatud eelkõige muredest Hiina majanduse jahtumise ja USA intressimäärade tõusu pärast. „Naftaturg otsib lohutavaid signaale peamistelt keskpankadelt ning Hiina ja USA taastumine on turgu toetanud.“

Hetkel kuum