Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Itaalia aktsiad edestavad tervet Euroopat

    Itaalia börs on edestab sel aastal ülejäänud Euroopat.Foto: EPA

    Võlakriisist välja sipleva Itaalia aktsiaturg on vaatamata globaalsetele probleemidele aasta algusest teinud kahekohalise tõusu. Investoritele võiks Itaalia huvi pakkuda, sest edukate reformide jätkumisel ja Euroala majanduskasvu elavnemisel jätkab aktsiaturg tõenäoliselt kasvu.

    Itaalia aktsiaturu hinnatasemed on jätkuvalt suhteliselt kõrged – FTSE MIB indeksi ettevaatav kasumi ja hinna suhe on 16,4 juures. Investorid on samal ajal paigutanud Itaalia aktsiaturge järgivatesse börsil kaubeldavatesse fondidesse (ETFid) viimasel ajal rohkem raha. iShares MSCI Italy Capped ETFist pole neto raha väljavoolu olnud alates jaanuarist. Lyxor FTSE MIB börsil kaubeldavasse fondi oli augustis neto raha sissevool aga 41 miljonit dollarit.

    „Senised Itaalia edusammud peegelduvad tasapisi taastunud aktsiahindades. Edasine kasv nõuab tõenäoliselt aga uusi edusamme eratarbimise ja tööstuse osas,“ ütles Nordea panga peaökonomist Eestis Tõnu Palm.
    Euroopa aktsiaturud on selle aasta tõusust kaotanud kolmveerandi ja Euroopa aktsiaturge kajastav Euro Stoxx 500 on kallinenud vaid 2 protsenti. Itaalia peamine aktsiaindeks FTSE MIB on aasta algusest lisanud aga 11 protsenti.
    Tõsi, globaalne müügilaine on viimasel kuul mõjutanud suuresti ka Itaalia turge. „Sarnaselt teistele Euroopa riikidele on Hiina ja arenevate turgude probleemid põhjustanud ka Itaalia aktsiahindadele kerge sula,“ ütles Tõnu Palm.
    Samas on Hiina mõju Itaalia reaalmajandusele väiksem, sest sealsed ettevõtted on Hiina riskile vähem avatud.
    Investori jaoks pikaajaline kasvupotentsiaal olemas
    Itaalia aktsiaturud on pärast kümnendi kestnud rasket aega hoo sisse saanud. Alates 2012. aastast on tõus olnud 65 protsenti, selle aasta algusest aga 11 protsenti.
    Tõsi, 2005-2014. aastatel odavnes FTSE MIB indeks 38 protsenti. Euroopa aktsiad tõusid sellel perioodil tervikuna üle 30 protsendi. Tulevikuperspektiivi arvestades ütlevad analüütikud, et olukord võib veel hapuks minna, aga kasvupotentsiaal on täiesti olemas.
    „Kiiret sissetulekute kasvu Itaalias oodata pole, samas on majandus naasnud kasvurajale. Paremini läheb tarbekaupade tootjatel. Ka finantssektori bilansside tugevdamine lubab tulevikus laenuportfelli mõõdukat kasvu. Seega pikaajalise investori jaoks jätkab varade väärtus kasvu,“ ütles Tõnu Palm.
    Palmi sõnul kaasnevad kasvuga muidugi ka omad riskid. „Tööpuudus jääb järgmistel aastatel kõrgele kahekohalisele tasemele ja noorte tööpuudus, mis on 44 protsendi juures, ohustab pikaajalist kasvupotentsiaali.“
    „Täna on peamiseks makroriskiks kujunenud Hiina ja riigid, keda see enim mõjutab,“ ütles Lorne Baring investeerimisfirmast B Capital. „Itaalia turg on aga vähem avatud. Samuti tundub, et Lõuna-Euroopa riikide turud suudavad madalamatelt tasemetelt kiiremini taastuda. Me ootame, et Itaalia aktsiaturud jätkavad ka aasta teises pooles tõusutrendi.“
    Edukad majanduse reformid
    Investorid on peaminister Matteo Renzi meetmete ja Euroopa Keskpanga stimuleerimisprogrammi toimimise osas järjest optimistlikumad. Itaalia majandus kasvas esimesel poolaastal oodatust rohkem, töötus tegi juulis ootamatu languse ja tööstus- ja teenindussektor laienes augustis prognoositust enam.
    „See tõesti aitab. Majandusnumbrid on paranenud ja arvatakse, et peaminister Matteo Renzi kasutatud meetmed mõjuvad riigile positiivselt,“ ütles investeerimisfirma Clairinvesti kaasasutaja ja fondihaldur Ion-Marc Valahu Bloombergile.
    Ühe tähtsa meetmena tegi Matteo Renzi tööseadustikus tähelepanuväärseid muutusi, mis muutsid tööle võtmise ja vallandamise ettevõtete jaoks lihtsamaks. Näiteks UniCredit pank teatas septembri alguses, et kaalub 10 000 töökoha kärpimist. Septembri alguse seisuga olid Stoxx Europe 600 indeksi selle aasta neli parimat pangandussektori aktsiat just Itaalia pangad.
    Hiina mõju väiksem
    „Itaalia ettevõtted ei ole eksporditurgudest niivõrd palju mõjutatud kui näiteks Saksamaa DAX indeksi ettevõtted. Turud saavad jätkuvalt stimuleerimisprogrammist samuti kasu,“ ütles Ion-Marc Valahu.
    Saksamaa DAX indeks on apriilis saavutatud selle aasta tipust kukkunud ligi 18 protsenti. Suuresti on languse põhjustanud autotootjate aktsiate odavnemine. Itaalia aktsiad on tipust langenud aga 12 protsenti. FTSE MIB indeksi suurimad ettevõtted – Eni SpA, Intesa Sanpaolo SpA ja UniCredit SpA – saavad rohkem kui 65 protsenti käibest Euroopast ja vähem kui 15 protsenti Aasiast.
    Majandus pöördus kasvule
    Pärast pikka aega kestnud langust on majandus jälle tõusma hakanud. Esimeses kvartalis kasvas Itaalia majandus eelmise aastaga võrreldes 0,2 protsenti ja teises kvartalis 0,7 protsenti.
    „Jätkuvalt toetab kasvu madal võrdlusbaas, kahanenud intressid ja nullilähedane inflatsioon,“ ütles Tõnu Palm. „Valitsuse reformid on omakorda toetanud erasektori kindlustunnet. Pangalaenud ettevõtetele on sügavast langusest taastumas. Käia on pikk tee, kuid trend on positiivne, ka tarbimislaenude osas.“
    Tõsi, suurt majanduskasvu ei ole tulnud ja eelkõige loodavad investorid, et käsile võetud reformid hakkavad ka majanduskasvu märkimisväärselt kiirendama.
    Palm ütles, et Nordea septembrikuu porgnoos lubab Itaalia majandusele 2016. ja 2017. aastaks vastavalt 1,1 ja 1,2protsendilist majanduskasvu. Ta lisas, et eelduseks on aga see, et Hiinas toimub pehme maandumine.
    „Mis puudutab majanduse põhinäitajaid, siis Itaalia väljavaade on jätkata eratarbimise ja mõõduka välisnõudluse toel tagasihoidlikku kasvu,“ ütles Palm. Euroala järk-järguline elavnemine veab reeglina kaasa ka Itaalia, kui riskimarginaal püsib madal. Eratarbimisel on Itaalia majanduses suur kaal.“
    Muidugi mõjutaks Euroopa majanduse stagnatsioon ka Itaaliat.„On risk, et Euroopa taastumine jääb toppama,“ ütles ABN Amro panga varahalduse investeeringute juht Didier Duret. „Kui on olemas risk, et kasv on oodatust aeglasem, kannatab ka Itaalia.“
     
    KOMMENTAAR
    Mida on kasvu elavnemiseks vaja?
    Vastab Nordea peaökonomist Eestis Tõnu Palm:
    Tsüklilise elavnemise jätkumiseks on eeskätt vaja suurte harude nagu kaubanduse, teenuste ja tööstuse kasvavat panust. Tööstustöödang pöördus alles tänavu kasvule, kuid see püsib veel habras. Kui ekspordi mõõdukat kasvuväljavaadet toetab peamiste kaubanduspartnerite – Saksamaa, Prantsusmaa, USA ja Suurbritannia – kasvuväljavaade, siis eratarbimise puhul tuleb arvestada, et inflatsioon elavneb järgmisel aastal umbes 1 protsendini. Kõrge tööpuuduse juures jääb reaalpalga kasv nullilähedaseks. Siit tuleneb tõenäoliselt ka valitsuse soov täiendavate maksustiiumlitega majandust elavada, mille maht on kokku 2016-2018. aastateks umbes 35 miljardit eurot. Kaalutakse ka kinnisvaramaksust loobumist (esmaostu puhul), et toetada kinnisvarasektorit ja ehitust.
     
     
  • Hetkel kuum
Andrus Hiiepuu: kustkohast tulevad ja kuhu kaovad eesmärgid?
Ettevõtte üldiste sihtide seadmise kõrval kiputakse ära unustama, et absoluutselt iga inimese panus organisatsioonis peab olema samuti eesmärgistatud, kirjutab Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu.
Ettevõtte üldiste sihtide seadmise kõrval kiputakse ära unustama, et absoluutselt iga inimese panus organisatsioonis peab olema samuti eesmärgistatud, kirjutab Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu.
Netflix sai miljoneid kliente juurde, kuid aktsia langes ikka
Voogedastusplatvorm Netflix üllatas Wall Streeti esimeses kvartalis miljonite uute klientidega, kuid aktsia taandus järelturul sellegipoolest.
Voogedastusplatvorm Netflix üllatas Wall Streeti esimeses kvartalis miljonite uute klientidega, kuid aktsia taandus järelturul sellegipoolest.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
LHV tippjuht lahkub ametist
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Elektrifirma kogemus särtsuautodega: kõikide kulude ennustamisega pole pihta läinud
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Raadiohommikus: seentest elektriautode suuromanikuni Jäta oma küsimus hommikuprogrammi külalistele
Äripäeva raadio reedene hommikuprogramm sisaldab mitut uudist – kiiresti arenevas seente maailmas tegutsev Eesti idufirma teatab oma värskest saavutusest ning selguvad arvamuskonkursi Edukas Eesti nominendid.
Äripäeva raadio reedene hommikuprogramm sisaldab mitut uudist – kiiresti arenevas seente maailmas tegutsev Eesti idufirma teatab oma värskest saavutusest ning selguvad arvamuskonkursi Edukas Eesti nominendid.
Viljar Arakas ja Robert Kitt said eelarvenõukokku
Eesti Panga nõukogu nimetas teisipäeval toimunud istungil ametisse Eesti eelarvenõukogu uue koosseisu, mis alustab tööd mai keskpaigas.
Eesti Panga nõukogu nimetas teisipäeval toimunud istungil ametisse Eesti eelarvenõukogu uue koosseisu, mis alustab tööd mai keskpaigas.