Jaak Roosaare • 24. november 2015 kell 4:00

Jaak Roosaare: ära kasseeri mõttes raha

Eesti üks menukaim finantsblogija Jaak Roosaare.  Foto: Andres Haabu

Investor ja raamatu „Rikkaks saamise õpik“ autor Jaak Roosaare soovitab investoritel mitte mõelda sellele, kui palju nad päevaga börsil võitsid või kaotasid, ning selleks, et emotsioonidega toime tulla, järgida enda strateegiat.

Investor ei tohi aktsiates olevat raha konverteerida mõttes jalgratasteks ja mõelda, et oi-oi-oi, kui palju ma täna raha kaotasin või võitsin. Üldiselt aitab emotsioonidega toime tulla enda seatud reeglitest kinnipidamine, varasem plaan ja selle järgmine. Olen avastanud enda puhul, et mul on suur kihk aktsiaid madalamalt tasemelt juurde osta, teistel on jälle kihk rakette püüda. Kuidas keegi. 

Kindlasti aitab emotsioone kontrolli all hoida ka see, kui riskid on hajutatud ja keskendud eelkõige dividenditulule. Warren Buffett on toonud näite, et kui sulle kuuluks farm, siis sa ei vaataks iga päev selle farmi turuhinda, vaid sind huvitaks pigem, kui suur on farmi aastatootlus. Samuti pole eriti loogiline, et paned oma farmi kohe müüki, kui naaberfarmiga tehakse tehing madalama hinnaga. 

Olen endale võtnud veel põhimõtte, et küsin enda aktsiate kohta, kas oleksin valmis neid -20% hinnalanguse juures rõõmuga juurde ostma. Kui ei ole, siis ehk tasub riski vähendada. Muidugi võib alati juhtuda mingi üllatus ettevõtte endaga (näiteks Volkswagen) ja mitte ainult selle aktsiaga, ja seetõttu on oluline, et portfell on hajutatud nii ettevõtete kui ka varaklasside vahel.

Minu meelest on kõige olulisem otsus see, kas oled aktiivne või passiivne investor. Passiivse investeerimise puhul, mida vähem turgu uurid, seda parem. Keskendu parem kapitali teenimisele oma ettevõttega või palgatööl. Aktiivse investeerimise korral on ilmselt teadmisi ka vaja, samas muutuvad emotsioonid veelgi olulisemaks. Kauplejatele on minu teada emotsionaalne pool kõige olulisem.

Olen enda kohta avastanud, et kauplemist minu närv välja ei kannata ja seega katsun pikaajaliselt oma positsioone hoida.

Hetkel kuum