Mait Kraun • 16 märts 2016

Börs: Fed pani aktsiaturud tõusma

New Yorgi börs.  Foto: Bloomberg

Föderaalreserv teatas täna, et intressimäärasid tõstetakse prognoositust aeglasemalt. See pani aktsiaturud tõusma, vahendab Bloomberg.

Aktsiaturgude tõusu juhtisid toorainefirmad. Nimelt hakkas Fedi tõttu odavnema ka dollar ja see mõjus toorainete hindadele positiivselt. Standard & Poor’s 500 indeks tõusis sellel nädalal esimest päeva. Finantssektori aktsiad aga odavnesid, sest madalamad laenukulud mõjuvad kehvasti pankade kasumitele. Nafta hind tõusis üle 5 protsendi.

„Föderaalreserv vähendas inflatsiooniootusi ja mediaanprognoose. See on turgude jaoks signaal, et nad on muutunud järeleandlikumaks,“ ütles investeerimisfirma Stifel & Nicolausi rahahaldur Chad Morganlander. „Investorite jaoks on see lühiajaliselt positiivne signaal. Föderaalreservi on positsioonis, kus ta peaks olema rahapoliitikaga vastutulelikum. See nõrgendab ka dollarit.“

Föderaalreserv teatas, et Föderaalne Avatud Turu Komitee otsustas jätta baasintressimäära 0,25-0,50 protsendi juurde.

Lisaks sellele teatasid rahapoliitikud, et sellel aastal tõstetakse intressimäärasid tõenäoliselt vaid kaks korda. Mõlemal korral toimuks 25 baaspunkti suurune tõus. Veel detsembris prognoosis keskpank, et intresse tõstetakse sellel aastal neli korda.

S&P 500 indeks kallines 0,6 protsenti 2027 punktini. Dow Jones tõusis 0,4 protsenti ja lõpetas päeva 17 325 punktil. S&P 500 on veebruari põhjadest kallinenud juba 11 protsenti.

WTI toornafta kallines 5,8 protsenti ja Brent lisas 4,1 protsenti. Kummagi barrel maksis päeva lõpuks vastavalt 38,46 ja 40,33 dollarit. Kulla hind hüppas 2,5 protsenti 1262 dollarini untsist.

Hetkel kuum