Olavi Teppan • 16. märts 2016
Jaga lugu:

Naftariigid kohtuvad aprillis

OPEC  Foto: EPA

Naftahinnad on saanud täna tuge teatest, et OPECi ja muude naftariikide esindajad arutavad Kataris 17. aprillil tootmismahtude külmutamist.

OPECi praeguse eesistujariigi Katari energia- ja tööstusminister Mohammed Bin Saleh al-Sada andis täna teada tippkohtumisest, millel osalevad maailma suuremad naftatootjad, vahendab CNNMoney. Üleskutsele on ministri sõnul heakskiidu andnud 15 riiki, mis toodavad kokku 73 protsenti maailma naftast.

OPECi esindajate teatel on Saudi Araabia, Kuveit ja nende liitlased hoiakut muutnud ja plaanivad tootmismahtusid piirata isegi juhul, kui Iraan seda ei tee.

Veebruarikuine kokkulepe pani naftahinnale põhja alla,“ märgitakse Katari energiaministeeriumi teadaandes. „See on kutsunud kõigi naftatootjate vahel esile konstruktiivse dialoogi, mis lähtub veendumusest, et praeguste hindade juures pole tootmine jätkusuutlik.“

Rahvusvahelise Energiaagentuuri hinnangul on oodata 15 naftariigi toodangumahu vähenemist isegi ilma kokkuleppeta. Kokku oodatakse agentuuri andmete põhjal nende riikide toodangu kahanemist 2016. aastal investeeringute kärpimise ja nõudluse vähenemise tõttu 200 000 barreli võrra päevas.

WTI ja Brenti toornafta hind on tõusnud uudise peale ligikaudu 3%.

Jaga lugu:
Hetkel kuum