Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Osta tasub lootusetuid aktsiaid

    Lootusetuna paistvad aktsiad võivad tähendada head teenimisvõimalust.Foto: EPA

    Äripäev koostas sügisel Bloombergi abil nimekirja Euroopa ja USA suurima ja väikseima tõusupotentsiaaliga aktsiatest. Ligi pool aastat pärast nimekirja avaldamist on tulemused üllatavad.

    Nimelt teenisid vähemalt seni kõige paremat tootlust need investorid, kes talitasid risti vastupidi analüütikute hinnasihtidele. Selleks tulnuks lihtsalt panustada neile USA suurimaid börsifirmasid koondava S&P 500 ja Euroopa suurimaid ettevõtteid koondava Stoxx 600 aktsiaindeksi aktsiatele, mille väljavaateid hindasid analüütikud tol hetkel kõige nirumaks.
    Kõige nutusemate väljavaadetega USA ja Euroopa aktsiatele panustades õnnestunuks tänaseks kordades edestada ka mõlema turu keskmist tootlust. Tegemist on ettevõtetega, millele Bloombergi koondatud aktsiat katvate analüütikute hinnangute keskmise põhjal oodati järgmise 12 kuu jooksul kõige suuremat langust.
    Suur potentsiaal tähendas kaotust
    Seevastu need, kes otsustasid investeerida kõige suurema tõusupotentsiaaliga aktsiatesse, on nii Euroopas kui USAs raha kaotanud. Tõsi, kui USA aktsiate puhul jäänuks suurima tõusupotentsiaaliga aktsiatesse raha paigutanud investor pikalt maha ka indeksi tootlusele, siis Euroopas olnuks langus turu keskmisest siiski oluliselt väiksem.
    Juhul, kui investor hajutanuks oktoobris kogu oma aktsiaportfelli võrdselt 10 S&P 500 indeksi suurima tõusupotentsiaaliga aktsia vahel, oleks tema portfell praeguseks langenud 13,2% võrra. Rakendanuks ta sama strateegiat 10 enimpõlatud aktsiaga, oleks ta teeninud 4,6% tootlust.
    Kõik oma investeeringud Stoxx Europe 600 indeksi suurima tõusupotentsiaaliga aktsiate vahel võrdselt hajutanud investor oleks praeguseks kaotanud 0,66% oma varast. Sel ajal vaataks indeksi väikseima tõusupotentsiaaliga aktsiatele panustanule vastu 3,7% suurune tootlus.
    Stoxx 600 indeks on alates sügisest, mil Äripäev nimekirja avaldas, langenud 6,6% võrra ning S&P 500 indeksi aktsiad võitnud napid 0,8%.
    Väikeinvestorit tulemused ei üllatanud
    Väikeinvestor ja investorite käitumist teaduslikult uurinud TTÜ finantsökonoomika doktorant Kristjan Liivamägi kinnitas, et tema jaoks olid Äripäeva eksperimendi tulemused ootuspärased. Põhjus, miks analüütikute ostusoovituse saanud aktsiate tootlused jäävad alla nii turu keskmisele tootlusele kui analüütikute mittesoositud aktsiatele, peitub tema sõnul investorite emotsioonides ja ootustes nendele aktsiatele. Nimelt on analüütikute soositud aktsiate hinnad tänu investorite optimismile tõusnud üle oma fundamentaalse väärtuse.
    „Kuna nende aktsiate suhtes on investorite ja analüütikute ootused väga kõrged, siis ettevõtte avaldatud keskpärased tulemused mõjuvad aktsiahinna liikumisele pigem negatiivselt,“ põhjendas Liivamägi. „Vastupidist efekti võib täheldada analüütikute mittesoositud aktsiate puhul. Nende aktsiate suhtes on investorite meelestatus ülemäära negatiivne ning selle tulemusena on aktsia hind müüdud alla tema fundamentaalset väärtust. Kui antud ettevõtted avaldavad mõne positiivse uudise, siis aktsia hind tõuseb suhteliselt palju, kuna ootused selle aktsia suhtes olid väga madalad.“
    Väikeinvestor meenutas, et sarnast emotsioonidest tingitud üle- ja alareageeringut aktsiaturul võis täheldada mõni aasta tagasi Hiina börsil – 2014. aasta keskpaigast 2,5kordistus Hiina aktsiaturu indeks ühe aastaga.
    „Investorite meelestatus aktsiaturu suhtes oli väga positiivne ning ettevõtte fundamentaalsed väärtused jäid selle optimismi taustal tahaplaanile,“ selgitas Liivamägi. „Tänaseks on Hiina börsiindeks langenud sellest tasemest üle 40% ning taas on hakatud rohkem tähelepanu pöörama ettevõtete fundamentaalsele väärtusele.“

    Teadusuuringud kinnitavad Äripäeva tulemusi

    Sel teemal on tehtud mitmeid empiirilisi uuringuid ning üks tuntumaid on Werner F. M. De Bondt`i ja Richard Thaler`i teadusartikkel „Does the Stock Market Overreact?“. Selles teadusartiklis koostavad nad kaks aktsiaportfelli – „võitjate“ portfell (koosneb aktsiatest, mis on eelnevalt palju tõusnud ning mille suhtes on investorite ootused kõrged) ning „kaotajate“ portfell (koosneb aktsiatest, mille hinnad on eelnevalt palju kukkunud ning mille osas on investorite meelestatus negatiivne).

    Nad näitavad, et järgneval 36kuulisel perioodil teenib „kaotajate“ portfell „võitjate“ portfellist üle 25% suuremat tootlust. Põhjenduseks toovad nad investorite liigse optimismi, mis viib aktsiate turuväärtused oluliselt kõrgemale tasemele nende fundamentaalsest väärtusest. Kuigi lühiajaliselt võib turg olla ebaefektiivne, siis pikal perioodil see efekt kaob ning fundamentaalsed väärtused määravad aktsiahinna edasise liikumise. Sarnastele tulemustele on jõudnud oma teadustöös ka Daniel, Hirshleifer ja Subrahmanyam (1998), Poterba ja Summers (1988) ja Cutler, Poterba ja Summers (1991).

    Allikas: Kristjan Liivamägi

    Kodubörs pole erand
    Liivamäe sõnul valib ta oma portfelli aktsiaid enda koostatud fundamentaalanalüüsi põhjal ning üldjuhul analüütikute soovitusi ei jälgi. Seda enam, et tema kaasdoktorant ja Swedbanki finantsanalüütik Tarvo Vaarmets on kirjutanud magistritöö „Eesti aktsiaanalüütikute prognooside täpsus ja seda mõjutavad tegurid“ ning jõudnud järeldusele, et ka siinsed analüütikud kipuvad oma aktsiaprognoosides olema ettevõtte müügikäibe ja kasumi koha pealt liigselt optimistlikud.
    „Aktsiaanalüütikud, nagu me kõik, on inimesed ning nende analüüsides esineb samuti käitumuslikke kõrvalkaldeid, mis võivad kaasa tuua liigselt optimistlike hinnanguid ettevõtte väärtusele,“ tõdes Liivamägi. „Seega peaks iga investor aktsiaid soetades tegema analüüsi ise, mitte toetuma teiste soovitustele.“
    Ka LHV maaklertegevuse juhi Alo Vallikivi sõnul suhtub ta ise üsna skeptiliselt ainult ostu- ja müügireitingutesse ning hinnasihtidesse. Sestap vaataks ta enda kinnitusel pigem kogu analüüsi tervikuna ning uuriks rohkem seal peituvaid numbreid.
    LHV: arvestada tuleb närvilist turuolukorda
    Ta leidis sarnaselt Liivamäele, et lootusetud aktsiad võivad turu langusperioodidel sattuda tugevama müügisurve alla ja ka analüütikud võivad vaadelda kehvade tulemustega ettevõtte tulevikku mustemates toonides. Kui aga tegelikkus kujuneb pehmemaks ning ka turulangus peatub ja asendub tõusuga, siis sellisel murdehetkel lähebki enamasti paremini rohkem allamüüdud ja analüütikute põlu all olnud ettevõtete aktsiatel.
    Siiski ei pruugi Äripäeva tulemused olla Vallikivi hinnangul 100%line tõestus analüütikute ebapädevusele. „Mind teeb natuke ettevaatlikuks julge lähenemine ajaperioodile – kui tõusupotentsiaal oli analüütikutel määratud 12 kuu ootuses, siis reaalselt on ju möödunud vaid 6 kuud,“ nentis ta. „Lisaks tuleb arvestada ka pool aastat tagasi valitsenud üsna närvilist turuolukorda.“
    Ta selgitas, et analüütikud teevad kokkuvõtteid ja soovitusi kvartalitulemuste põhjal ning turu võbinatele reageeritakse teatava hilinemisega. „Seega ühest küljest võiks justkui tõesti üllatuda analüütikute nn möödapanekute üle, kuid teisalt tuleks siiski vaadata pikemat ajaperioodi, mis võiks alata ka ehk veidi stabiilsemast keskkonnast,“ ütles ta.
  • Hetkel kuum
Paul Künnap: Soome ja Rootsi võidujooks terase pärast annab Eestile õppetunde
Rohepöördest tingitud tööstuse ümberorienteerumise ja ka ümberpaiknemise ajaaken ei ole lõputu. Kes esimesena suudab vajalikud investeeringud teha ja enda juurde meelitada, on järgnevateks kümnenditeks võitja, kirjutab värske näite põhjal advokaadibüroo Sorainen partner Paul Künnap.
Rohepöördest tingitud tööstuse ümberorienteerumise ja ka ümberpaiknemise ajaaken ei ole lõputu. Kes esimesena suudab vajalikud investeeringud teha ja enda juurde meelitada, on järgnevateks kümnenditeks võitja, kirjutab värske näite põhjal advokaadibüroo Sorainen partner Paul Künnap.
Alphabeti head tulemused tekitasid järelturul ralli
Analüütikute prognoose ületanud Alphabeti majandustulemused kergitasid järelturul Google’i emafirma aktsiat üle tosina protsendi.
Analüütikute prognoose ületanud Alphabeti majandustulemused kergitasid järelturul Google’i emafirma aktsiat üle tosina protsendi.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Põlva saunatootja asendas jahtunud turud ühe kliendiga USAs: “Tööd on rohkem kui peaks!”
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Teabevara on nagu ülikool
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Swedbank kaotas kasumit vähem kui SEB
Eesti kahe suurema panga tulemusi vaadates on näha, et Swedbanki kasum kahanes esimeses kvartalis vähem kui SEB-l.
Eesti kahe suurema panga tulemusi vaadates on näha, et Swedbanki kasum kahanes esimeses kvartalis vähem kui SEB-l.
Robotit arendav Eesti idufirma kaasas 1,5 miljonit eurot
Eesti idufirma 10Lines kindlustas 1,5 miljoni euro suuruse investeeringu, et laiendada tegevust Ameerika Ühendriikides.
Eesti idufirma 10Lines kindlustas 1,5 miljoni euro suuruse investeeringu, et laiendada tegevust Ameerika Ühendriikides.