Juhan Lang • 22. aprill 2016
Jaga lugu:

Mercedes-Benzi ümber idaneb heitmeskandaal

Mercedes-Benzi kimbutavad ookeani taga kohtuhagid.  Foto: Bloomberg

Daimleri aktsia kukkus täna järsult pärast seda kui Saksa autotootja teatas, et uurib USAs võimalikke märke eeskirjade eiramisest seoses heitgaaside sertifitseerimise protsessiga.

Täna esimese kvartali tulemused avaldanud Saksa autotootja, mille kaubamärkide hulka kuulub teiste seas Mercedes-Benz, teatas, et viib läbi sisejuurdlust USA justiitsministeeriumi palvel ning teeb võimudega täielikku koostööd. Ettevõtte aktsia kukkus uudise peale Frankfurdi börsil enam kui 5%, 63,22 eurole.

Rohkem detaile Daimler võimaliku eeskirjade rikkumise kohta ei andnud. „Ettevõtte kogemus USA ametivõimudega on selgelt näidanud, et konservatiivne kommunikatsioon toetab konstruktiivset dialoogi,“ teatas ettevõte.

Daimleri teade sisejuurdlusest tuleb pärast seda, kui mõned Mercedese diiselsõidukite omanikud USAs esitasid ettevõtte vastu kohtuhagi, süüdistades Mercedes-Benzi USA üksust emissiooninäitajate võltsimises. Viimane kaebus esitati veel sel kuul New Jerseys ning kaebaja väitel eraldavad autod maanteel oluliselt rohkem heitmegaase kui laboratoorses kontrollis.

Daimler kinnitas oma avalikus avalduses, et peab hagisid alusetuteks ja kaitseb end kõigi õiguslike vahenditega. Olgugi, et uudised sisejuurdlusest tõmbasid investorite tähelepanu tulemustelt eemale, jäi ka ettevõtte puhaskasum analüütikute ootustele alla.

Daimleri puhaskasum kukkus esimeses kvartalis 32% võrra, 1,4 miljardile eurole, samal ajal kui analüütikud ootasid 1,6 miljardi suurust puhaskasumit, vahendas Wall Street Journal. Daimleri käive kerkis läinud kvartalis 2,4% võrra, 35,05 miljardile eurole.

Jaga lugu:
Hetkel kuum