Indrek Mäe • 16. september 2016 kell 9:08

Läti roogib pangandusest korruptsiooni

Läti üritab oma pankades olevat raha "puhastada".  Foto: PantherMedia/Scanpix

Läti finantsinspektsioon asus parandama riigi pangandussektori mainet, üritades vähendada illegaalse raha sissevoolu ning puhastades pankasid endistest kommunismimaadest pärit kahtlastest hoiustest.

Näiteks suvel said mitmed Läti pankade kliendid šokeeriva teate, et nende pangakontod suletakse, kui nad ei avalda oma kodakondsuse detaile. Lisaks sooviti teada nende finantsseisundi andmeid ning uuriti sidemeid tipp-poliitikutega.

Samuti on avalikkuse ette toodud mitmeid korruptsioonihõngulisi juhtumeid. Näiteks süüdistati Läti panka selles, et nad käitlesid miljardi dollari väärtuses Moldova finantssüsteemist pärit varastatud raha. Samuti on esile kerkinud väited, justkui oleks Läti pangandussektor aidanud Venemaale vahendada 20 miljardi dollari väärtuses illegaalset altkäemaksuraha Skandinaavia telekomifirmadelt, kirjutas Bloomberg.

Läti finantsinspektsioon püüab nüüd parandada kogu Balti pangandussektori mainet, mis on tuntud selle poolest, et siin võib liikuda palju illegaalset Venemaa päritolu raha. Nii üritatakse Balti pangandusturule meelitada ausaid kliente ning nende raha.

Esimesed tulemused on juba käes. Rahavood endistest nõukogude vennasvabariikidest on karmistatud reeglite tõttu vähenemas. Samuti kahanevad mittekodanike suurhoiused.

Esimesed karistused määratud

Hoolimata sellest, et pangad eitavad oma tegevust seoses illegaalse raha käitlemisega, on esimesi neist juba ka karistatud. Näiteks suleti märtsis 20 miljardi dollari suuruse petuskeemi väljatöötanud Trasta Kommercbanka ning Läti Privatbankile määrati läinud detsembris 2 miljoni eurone trahv Moldova rahaga pettuste läbiviimise eest.

Samuti on pankadele kehtestatud kõrgemad kapitalinõuded ning tihedamalt kontrollitakse raha liikumist dollarites. „Rahapesuga võitlemine nõuab pankadelt kogu kliendibaasi ülevaatamist,“ ütles uute regulatsioonidega kursis olev Ieva Upleja.

Hetkel kuum