Kadi Neemre • 14. detsember 2016 kell 18:15

Föderaalreserv tõstis intressimäärasid

Fedi juht Janet Yellen  Foto: EPA

Föderaalreservi ametnikud otsustasid tänasel kohtumisel taas tõsta intressimäärasid, kuna majandus näitab paranemismärke ning pikk stagnatsiooniperiood on jõudmas lõpusirgele. Ees ootab veidi agressiivsem intressimäärade tõstmise tempo.

Föderaalreserv otsustas täna tõsta intressimäärade sihtvahemikku 0,25%-lt 0,5%-le ning 0,5%-lt 0,75%-le. Föderaalreservi otsus oli ühehäälne, vahendab CNBC. Lisaks oodatud intressimäärade tõstmisele viitas Fed, et 2017. aastal plaanitakse intressimäärasid tõsta kolmel korral, 2018. aastal kahel või kolmel ning 2019. aastal kolmel korral.

Komitee rõhutas kohtumise järel, et intressimäärasid tõstetakse siiski “vaikses tempos”, edasised sammud olenevad majandusandmetest ning neid ei võeta ette kindlaksmääratud ajakava alusel.

Kuna majandustingimused on üha paremad, julges Föderaalreserv ka intressimäärasid tõsta. Komitee sõnul on inflatsioon küll ikka veel madal, kuid on siiski märkimisväärselt kasvanud. Fedi ametnike hinnangul ei olda kaugel ka täistööhõivest. “Rahanduspoliitika on endiselt soosiv ning toetab seega tööturu tingimuste edasist tugevnemist ning inflatsioonimäära 2% sihi saavutamist,” märgiti avalduses.

Föderaalreserv tõstis 2016. aasta SKP kasvuprognoosi varasema 1,8% asemel 1,9%-le. 2017. aasta SKP kasvuks prognoositakse 2,1% varasema 2,0% asemel. 2018. aasta puhul jäädi aga 2,0% kasvprognoosi juurde ning 2019. aastaks ennustatakse 1,9% SKP kasvu. Inflatsioonimäära kasvuks 2016. aastal prognoositakse varasema 1,3% asemel tõusu 1,5%-le. Pikas perspektiivis jäi prognoos muutumatuks ehk 2,0%-le.

Viimati tõstis Föderaalreserv intressimäärasid ligi aasta tagasi 15. detsembril 2015. Möödunud aasta neljanda kvartali SKP kasv oli üksnes 0,9% ning samuti ei oldud kindlad, kas inflatsioon liigub 2% sihi suunas. Kui esialgu võeti intressimäärade tõus positiivselt vastu, siis peagi meeleolu muutus ning turud tegid terava languse.

Aasta hiljem on asjaolud aga märkimisväärselt muutunud. Majandus on liikunud täistööhõive suunas ning töötusemäär on praegu 4,6%. Enamik inflatsioonimõõdikuid viitab, et trend liigub üha lähemale Fedi sihile.

Hoolimata Fedi leigest optimismist usub Wall Street üha rohkem, et nii SKP kui inflatsioon võivad oodatust veelgi enam kasvada. Näiteks märkis Harvardi ökonomist Ken Rogoff sel nädalal, et Donald Trumpi juhtimise all võib majandus kasvada oodatust märkimisväärselt kiiremini.

Trumpi valimisvõit on tõstatanud lootused, et regulatsioonide leevendamine ning triljoni dollari suurune investeering taristusse võib kiirendada majanduskasvu. Aktsiaturud on alates valimistest teinud võimsa ralli ning riigivõlakirjade tootlikkus on märkimisväärselt kasvanud.

Hetkel kuum