• Jaga lugu:

  Föderaalreserv tõstis intressimäärasid

  Fedi juht Janet YellenFoto: EPA

  Föderaalreservi ametnikud otsustasid tänasel kohtumisel taas tõsta intressimäärasid, kuna majandus näitab paranemismärke ning pikk stagnatsiooniperiood on jõudmas lõpusirgele. Ees ootab veidi agressiivsem intressimäärade tõstmise tempo.

  Föderaalreserv otsustas täna tõsta intressimäärade sihtvahemikku 0,25%-lt 0,5%-le ning 0,5%-lt 0,75%-le. Föderaalreservi otsus oli ühehäälne, vahendab CNBC. Lisaks oodatud intressimäärade tõstmisele viitas Fed, et 2017. aastal plaanitakse intressimäärasid tõsta kolmel korral, 2018. aastal kahel või kolmel ning 2019. aastal kolmel korral.
  Komitee rõhutas kohtumise järel, et intressimäärasid tõstetakse siiski “vaikses tempos”, edasised sammud olenevad majandusandmetest ning neid ei võeta ette kindlaksmääratud ajakava alusel.
  Kuna majandustingimused on üha paremad, julges Föderaalreserv ka intressimäärasid tõsta. Komitee sõnul on inflatsioon küll ikka veel madal, kuid on siiski märkimisväärselt kasvanud. Fedi ametnike hinnangul ei olda kaugel ka täistööhõivest. “Rahanduspoliitika on endiselt soosiv ning toetab seega tööturu tingimuste edasist tugevnemist ning inflatsioonimäära 2% sihi saavutamist,” märgiti avalduses.
  Föderaalreserv tõstis 2016. aasta SKP kasvuprognoosi varasema 1,8% asemel 1,9%-le. 2017. aasta SKP kasvuks prognoositakse 2,1% varasema 2,0% asemel. 2018. aasta puhul jäädi aga 2,0% kasvprognoosi juurde ning 2019. aastaks ennustatakse 1,9% SKP kasvu. Inflatsioonimäära kasvuks 2016. aastal prognoositakse varasema 1,3% asemel tõusu 1,5%-le. Pikas perspektiivis jäi prognoos muutumatuks ehk 2,0%-le.
  Viimati tõstis Föderaalreserv intressimäärasid ligi aasta tagasi 15. detsembril 2015. Möödunud aasta neljanda kvartali SKP kasv oli üksnes 0,9% ning samuti ei oldud kindlad, kas inflatsioon liigub 2% sihi suunas. Kui esialgu võeti intressimäärade tõus positiivselt vastu, siis peagi meeleolu muutus ning turud tegid terava languse.
  Aasta hiljem on asjaolud aga märkimisväärselt muutunud. Majandus on liikunud täistööhõive suunas ning töötusemäär on praegu 4,6%. Enamik inflatsioonimõõdikuid viitab, et trend liigub üha lähemale Fedi sihile.
  Hoolimata Fedi leigest optimismist usub Wall Street üha rohkem, et nii SKP kui inflatsioon võivad oodatust veelgi enam kasvada. Näiteks märkis Harvardi ökonomist Ken Rogoff sel nädalal, et Donald Trumpi juhtimise all võib majandus kasvada oodatust märkimisväärselt kiiremini.
  Trumpi valimisvõit on tõstatanud lootused, et regulatsioonide leevendamine ning triljoni dollari suurune investeering taristusse võib kiirendada majanduskasvu. Aktsiaturud on alates valimistest teinud võimsa ralli ning riigivõlakirjade tootlikkus on märkimisväärselt kasvanud.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Indrek Alliksaar: hinnad kerkivad, kuid pelgalt see ei pruugi õnne õuele tuua
Keerulistes oludes on juhtimiskvaliteet eriti tähtis, et leida õige strateegia, mille abil uues olukorras efektiivsuse näitajaid ja kasumlikkust kasvatada, kirjutab KPMG auditi juht Indrek Alliksaar Äripäeva Infopanga ehitusmaterjalide tootjate aastaraportile antud kommentaaris.
Keerulistes oludes on juhtimiskvaliteet eriti tähtis, et leida õige strateegia, mille abil uues olukorras efektiivsuse näitajaid ja kasumlikkust kasvatada, kirjutab KPMG auditi juht Indrek Alliksaar Äripäeva Infopanga ehitusmaterjalide tootjate aastaraportile antud kommentaaris.
Nordecon ehitab 17 miljoni eest Ahtri tänavale büroohoone
Nordecon sõlmis 17 miljoni euro suuruse lepingu Ahtri tänaval asuva Roseni Maja büroohoone ehitamiseks, selgub börsiteatest.
Nordecon sõlmis 17 miljoni euro suuruse lepingu Ahtri tänaval asuva Roseni Maja büroohoone ehitamiseks, selgub börsiteatest.
Kuidas väljuda õpilasfirma programmist päris firma omanikuna Samm-sammult: kuidas teha edukas äri
Igal aastal peavad gümnaasiumiastme õpilased otsustama, kas teha uurimistöö või õpilasfirma. Mõnel läheb nii hästi, et lõpuks sünnib päris firma koos maailmavallutusplaanidega.
Igal aastal peavad gümnaasiumiastme õpilased otsustama, kas teha uurimistöö või õpilasfirma. Mõnel läheb nii hästi, et lõpuks sünnib päris firma koos maailmavallutusplaanidega.
Arvuti hakkab elektri asemel kasutama valgust
Uued ülijuhtivad materjalid, tehisintellekti võimalused haiguste diagnoosimisel, moodne taaskasutus – nendest ja ka teistest huvitavatest teemadest on juttu Äripäevas välja antava ajakirja Imeline Teadus augusti numbris.
Uued ülijuhtivad materjalid, tehisintellekti võimalused haiguste diagnoosimisel, moodne taaskasutus – nendest ja ka teistest huvitavatest teemadest on juttu Äripäevas välja antava ajakirja Imeline Teadus augusti numbris.