Kadi Neemre • 27. detsember 2016 kell 19:08

Strateeg: turgude ralli taga ei ole Trump

Donald Trump  Foto: Scanpix/Reuters

UBSi strateegi Maximilian Kunkeli sõnul ei ole praegusel turgude rallil mingit seost Donald Trumpi valimisvõiduga USA presidendivalimistel.

Kunkel selgitas, et ralli on seotud pigem viimaste kuude kasumite kasvuga, vahendab CNBC. “Vaadates USA kolmanda kvartali kasvu, kasvasid kasumid selles kvartalis 4%. Turud prognoosisid aga kasumite kukkumist 1% võrreldes eelmise aastaga. Tegemist oli esimese korraga alates 2015. aasta keskpaigast, mil kasumite kasv kiirenes. Me usume, et kasumid jätkavad kasvamist ka 2017. aastal. See ongi põhjus, mis on turgudel toonud praeguse ralli.”

Värskelt ametisse valitud Donald Trump aga võttis kogu au pühadeaegsete kulutuste ning tugeva ralli eest aktsiaturgudel omale. “Maailm oli enne minu võitu sünge – lootus puudus. Nüüd on turud teinud aga ligi 10% tõusu ning pühadekulutused on ületanud triljoni dollari piiri!” säutsus Trump eile Twitteris.

Kuigi viimased andmed pühademüügi kohta ei ole veel laekunud, prognoosis Deloitte University Press septembris, et sel aastal kulutavad tarbijad pühade ajal üle triljoni dollari, mis tähendab võrreldes aastatagusega 3,6-4% kasvu.

USA börsiindeksid aga on peale valimisi tugevalt kasvanud – Dow Jones 8,7%, S&P 500 5,8% ning Nasdaq 5,2%.

Hetkel kuum