Mait Kraun • 6. jaanuar 2017 kell 18:22

Dollari tugevnemise jätkumisel on tõsised tagajärjed

Dollarid  Foto: EPA

USA dollar võib sellel aastal veelgi kiiremas tempos tugevneda, mis seaks turud ohtu ning kahjustaks välismaale investeerimist, ütles BlackRocki aktsiaturgude peastrateeg Kate Moore.

Moore ütles, et uuel aastal hakkab dollar tublisti kõikuma, tugevnemine peaks toimuma järk-järguliselt. Kui dollar peaks aga järsult tõusma, on tagajärjed küllaltki tõsised, vahendab CNBC.

„Tegemist ei ole ühesuunalise panusega. Kui dollar peaks 2017. aastal järsult tugevnema, siis teeks see mind närviliseks. See on suure turuväärtusega börsifirmade jaoks väga halb, aga puutumata ei jää ka keskmised ja väiksed ettevõtted. See seab välisinvesteeringutele tõsised barjäärid,“ ütles Moore.

USA dollar on täna tugevnenud, sest Ühendriikides tõusid palgad detsembris oodatust rohkem. Tõsi, töökohtade juurdeloomine oli oodatust veidi väiksem. Valuuta on pärast Donald Trumpi valimisvõitu uusi rekordeid purustanud.

Moore lisas, et BlackRocki väljavaade USA makromajanduse osas on positiivne ning fundamentaalnäitajad on tugevad. Hinnatasemete ja turumeeleolude suhtes ollakse neutraalsed. Börsifirmadelt oodatakse aga kasumikasvu, sest ettevõtete kindlustunne on positiivne.

„Hinnatasemed ei ole väga suured, aga need on pigem kõrgel – eriti teiste regioonidega võrreldes,“ ütles Moore.

Hetkel kuum