Mait Kraun • 21 veebruar 2017

Investorid pagevad Prantsusmaalt

Euronext börs Pariisis.  Foto: EPA

Võib oodata, et investorid jätkavad ka edaspidi Prantsuse aktsiate müümist, kui Marine Le Peni valimisvõidu tõenäosus suureneb, ütlevad analüütikud.

Lisaks arvavad analüütikud, et sellisel juhul jätkab dollar euro suhtes tõusu. Investorite nõutav preemia Prantsusmaa võlakirjade pealt on tõusmas, sest parempoolse Rahvusrinde juht on populaarsust kasvatamas.

Presidendivalimiste esimene voor toimub 23. aprillil. Euro kurss on täna langenud 0,65 protsenti 1,0546 dollarini. Valuutat ei pannud kallinema ka regiooni majandusandmete märkimisväärne paranemine.

Marine Le Pen on toetust viimasel ajal kasvatanud. Esmaspäeval avaldatud OpinionWay küsitlusest selgus, et Le Pen onpeamistest rivaalidest möödumas ning see paneb investorid muretsema, sest presidendikandidaat on lubanud Prantsusmaal korraldada ELi referendumi.

„Arvame, et turud on hakanud aru saama olukorra tõsidusest,“ ütles ThinkMarketsi analüütik Naeem Aslam.

Prantsusmaa 10aastaste võlakirjade tootlus on täna tõusnud 3 baaspunkti võrra (2,8 protsenti) 1,08 protsendini. Saksamaa sama pikkusega võlakirjade tootlus on praegu 0,32 protsenti.

„Samal ajal investorid lahkuvad Prantsusmaalt ning investeerivad stabiilsematele turgudele, praegusel juhul Saksamaa turgudele,“ ütles Aslam ja lisas, et kauplejad panustavad ka Prantsusmaa aktsiate langusele.

Prantsusmaa aktsiad on sel aastal kallinenud 0,7 protsenti. See jääb alla teiste suuremate Euroopa turgude tootlustele – näiteks Saksamaa DAX on kallinenud 4 protsenti ning Suurbritannia FTSE 100 on lisanud 2 protsenti.

Hetkel kuum