Pille Ivask • 1. aprill 2017 kell 7:00

Elon Musk tahab ühendada inimese ja tehisintellekti

Elon Musk   Foto: EPA

Tesla juht ning varemgi hullumeelsena näivate ideedega välja tulnud Elon Musk üllatas avalikkust järjekordse ideega – panna kokku inimene ning tehisintellekt.

Musk säutsus selle nädala alguses, et lükkas käima ettevõtte nimega Neuralink, mille eesmärgiks on ühendada inimene ja arvuti. The Guardian vahendab, et Neuralink loodi juba möödunud aasta juulis ning ettevõtte tegevusvaldkonnaks on meditsiiniuuringud. Allikate andmeil rahastab firmat Musk ise ning projekti on kaasatud nii akadeemikute kui neuroteadlaste meeskond.

Wall Street Journal avaldas sel teemal raporti, mille kohaselt viiks Neuralinki loodav tehnoloogia inimese ajju elektroodid, mis peaksid parandama mälu ning kognitiivseid võimeid. Samuti saaks tehnoloogia kaudu saata arvutist inimese ajju mõtteid ning vastupidi. Lihtsustatult öeldes tähendaks see seda, et Muski idee on kokku panna inimene ja tehisintellekt.

Musk pole asja kohta täiendavaid kommentaare andnud ning väitis Twitteri säutsus vaid, et tahab asja laiemalt tutvustada nädala pärast. Neuralinki üks asutajaid Max Hodak aga kinnitas, et Neuralink tõesti eksisteerib ning Musk on sellega seotud.

Varem on Musk öelnud, et Tesla ning SpaceXi juhtimise kõrvalt on tal väga raske leida aega muude projektidega tegelemiseks. Küll aga leiab ta, et Neuralink on inimkonna tulevikku silmas pidades äärmiselt oluline ning ei saa seetõttu tegemata jääda.

Konkurents tehisintellektiga

Future of Life Institute’i korraldatud konverentsil tänavu jaanuaris märkis Musk, et on tehisintellekti olemuse ja tuleviku pärast mõneti mures: tema jaoks tähendab tehisintellekt, et inimesed peavad end laskma sellega kas ühendada või tähendab see inimeste jaoks hoopiski kurba lõppu, kuna meie tööd ja tegemised võtab üle tehisintellekt. “Me kõik juba oleme küborgid. Sinu arvuti ja telefon on tegelikult sinu pikendused. Lisaks kõik äpid, mida sa kasutad... Sul on tegelikult palju rohkem võimu kui USA presidendil oli 30 aastat tagasi,” arutles Musk ja avaldas muret, et kiire tehnoloogilise arengu tõttu võivad inimesed lõpuks tahaplaanile jääda.

Tesla juht märkis, et võrreldes arvutiga ning sellega, mida too teha suudab, on inimene sisuliselt võimetu ning aeglane. Seetõttu on Muski hinnangul ainus ja mõistlik lahend teha inimene ja arvuti omavahel partneriteks, mis peaks kindlustama selle, et me ei jää arvutitest maha ning suudame nendega igal tasandil suhelda kui ka konkureerida.

Sarnaste väidetega esines Musk ka möödunud kuul Dubais konverentsil ning märkis, et tulevikus domineerib ilma igasuguse kahtluseta tehisintellekt. Inimkonna ülesanne on muutustega sammu pidada. “Selleks, et inimesed oleksid jätkuvalt majanduslikult mõttekad, on tarvis ühendada bioloogiline ning masina intellekt,” ütles ta.

Hetkel kuum