Liina Laks • 9. mai 2017 kell 9:30

Finantsekspert: haridussüsteem takistab rikkaks saamist

Hoiupõrsas hoides raha ei kasva.  Foto: Panthermedia/Scanpix

USA finantsnõustaja ning raamatute autor Ric Edelman kirjeldas BusinessInsiderile antud videointervjuus, miks haridussüsteemist tulnud inimestel on raske rikkust saavutada.

Ric Edelman rääkis intervjuus küll peamiselt USA haridussüsteemist, aga üht-teist kasulikku võib ka eestlane kõrva taha panna. „USA haridussüsteem annab sulle teadmisi, et sa saaksid need teadmised võtta ja oma karjääris ära kasutada. Teisisõnu, me õpetame inimesi palju tööd tegema ja me premeerime seda palgaga,“ kirjeldas Edelman intervjuus olukorda, mille kohta ta ütles, et see on vaid pool majandustõest. Reaalsus on tema hinnangul see, et mitte raskelt ja palju ei tule tööd teha, vaid tööd tuleb targalt teha.

„Kui sa võtad oma raskelt teenitud raha ja paned selle panka, siis mis sa selle eest saad? Milliseid intresse tänapäeval saab? 0,1 protsenti! See ei kasvata kunagi su vara,“ sõnas finantsekspert. Edelman ütles, et sihtida tuleks hoopis 6,7,9protsendilist tootlust, mida inimese raha teenida võiks. „Unustage ära 20-30protsendiline tootlus, see on scam. Keegi ei teeni nii palju aastas, igal aastal,“ andis ta nõu. Küll aga saab 6-9protsendilise tootluse kätte lihtsal viisil – tuleb koostada omale globaalne hajutatud portfell. „Sellega saate täita oma finantseesmärgi,“ ütles Ric Edelman.

Hetkel kuum