Äripäev • 31. mai 2018 kell 7:15

Buffetti Uberi investeering luhtus

Warren Buffett  Foto: Reuters/Scanpix

Sel aastal otsis legendaarne investor Warren Buffett võimalust investeerida sõidujagamisteenusesse Uber, kuid osapooled ei jõudnud kokkuleppele, kirjutab Reuters.

Buffetti juhitud konglomeraat Berkshire Hathaway pakkus Uberile konverteeritavat laenu 3 miljardit dollarit, mis oleks investeeringut finantskriisi ajal kaitsnud. Uberi juht Dara Khosrowshahi pakkus välja summa vähendamist 2 miljardile dollarile, mis oleks Buffettile andnud väiksema osaluse firmas. Kuid tehing luhtus lõpuks osapoolte erimeelsuste tõttu.

„Mõned ajakirjandusse jõudnud detailid pole õiged,“ kommenteeris Buffett CNBCle antud invervjuus, kuid kinnitas, et Berkshire ja Uber pidasid läbirääkimisi. Detailide ebatäpsust möönis ka Uberi juht Khosrowshahi.

Kõneluste jätkumine on aga alati võimalik, kinnitas Khosrowshahi, lisades, et tervitab iga dialoogi Buffettiga.

Berkshire’i ja Uberi kõnelused algasid pärast SoftBank Groupi mitmemiljardilist investeeringut jaanuaris. Jaapani pank investeeris 1,25 miljardit dollarit otse Uberisse ning ostis 6,5 miljardi dollari eest töötajate ja investorite aktsiaid.

Buffett on pikka aega tehnoloogiasektorist eemale hoidnud, kuid hiljuti tõusis Berkshire Apple’i üheks suuremaks aktsionäriks ning Buffett väljendas kahetsust, et ei investeerinud varem Alphabeti (Google’i emafirma) ja Amazoni.

Märtsi lõpuga on Berkshire'i kontol 108,6 miljardit dollarit vaba raha, millele otsitakse investeerimisvõimalust.

Uberi juht valmistab ettevõtet ette IPOks 2019. aastal. Samal ajal on tarvis parandada ka avalikku mainet ning läbisaamist juhtide ning sõitjatega.

Uberi eelmise aasta kahjumiks oli 4,5 miljardit dollarit. Samal ajal tõusis esimese kvartali käive mullusega võrreldes 70 protsenti, 2,59 miljardi dollarini. Ühtlasi on viimasest rahastusringist ettevõtte kontol 6,3 miljardit dollarit.

Hetkel kuum