Euroopa turud plussis, euro tõuseb

29. juuni 2018, 11:49
Merkel teatab "edusammudest". Kodumaal on tal palju kaalul.
https://www.aripaev.ee/storyimage/EA/20180629/BORS/180629632/AR/0/AR-180629632.jpg

Öised meeleolud USA ja Aasia turgudel kandusid täna üle ka Euroopasse ning tugevat tõusu näitavad kõik peamised turud. Ka euro on hoo sisse saanud.

Aasia turgudele andis täna hommikul jõudu Hiina teadaanne, et Hiina alandab nõudeid välisinvesteeringutele. Euroopat pani kergendatult ohkama öösel toimunud Euroopa Liidu riikide kohtumine, kus Saksamaa kantsler Angela Merkel suutis läbi suruda immigratsioonikokkuleppe.

Ennelõunal tõusis enim Itaalia börsiindeks, 1,8%. Talle järgnesid Hispaania ja Saksamaa 1,5% tõusuga. Enam kui protsendi tõusid ka teised suuremad turud.

Euro tugevnes dollari suhtes 0,6%, 1,6 dollarile. Siiski jääb euro kaugele tänavustest tippudest, mis jäid 1,25 dollari juurde. Madal euro teeb aga heameelt Euroopa suurematele eksportijatele ning kuna Saksa indeksis on neid iseäranis palju, siis see indeksit veabki. Ennelõunal tõusid seal ühises joones kõik aktsiad, tõusu vedas Infineon (3,7%).

Merkel parandas väga üldsõnalise kokkuleppe saavutamisega positsiooni ka oma kodumaal, sest pagulasküsimuses olid eri meelt Merkeli enda partei CDU ja nende sõsarpartei, Baierimaa CSU. Viimase toetuseta on aga ohus suure vaevaga kokku pandud koalitsioon, vahendavad Saksa ajalehed.

Pagulasküsimus ajas Euroopat lõhki juba kuid, sest riikide soovid olid kardinaalselt erinevad. Samal ajal kui Ida-Euroopa riigid soovisid põgenike vastuvõtureeglite karmistamist, oli Saksamaa selle vastu, välja arvatud CDU sõsarpartei CSU, mis nõuab, et pagulased ei saaks Saksamaale edasi liikuda.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
29. June 2018, 11:49

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing