Rait Kondor • 3. september 2018 kell 18:18

Itaalia võlakirjade intressid tulid kolme kuu tipust allapoole

Itaalia majandusminister Giovanni Tria (paremal) ja peaminister Giuseppe Conte (vasakul)  Foto: EPA-EFE

Itaalia võlakirjade intressid täna langesid, kui majandusminister soovib väidetavalt riigi eelarvedefitsiiti hoida siiski alla kahe protsendi taset sisemajanduse kogutoodangust, vahendab Reuters

Itaalia võlakirjade intressimäärad tulid allapoole viimase kolme kuu tipptasemetelt, kui Itaalia ministrid soovivad väidetavalt hoida 2019. aasta eelarvekulutused siiski allpool Euroopa Liidu poolt kehtestatud ülempiiri.

Itaalia võlakirjade intressimäärad langesid täna sõltuvalt võlakirja pikkusest 5—9 protsendipunkti võrra pärast seda, kui allikad kinnitasid uudisteagentuurile Reuters, et Itaalia majandusminister Giovanni Tria survestab valitsusparteisid hoidma järgmise aasta eelarvedefitsiidi allpool 2% taset.

Täna, enne seda, ütles Itaalia asepeaminister Matteo Salvini, et Itaalia riigieelarve defitsiit tuleb 3% lähedale sisemajanduse kogutoodangust, ilma et ületataks Euroopa Liidu poolt seatud ülempiiri.

Need teated ning Fitchi reitinguagentuuri reedene otsus jätta Itaalia riigivõlakirja reiting kärpimata, aitasid täna Itaalia riigivõlakirjade intressimääradel allapoole tulla eelmisel nädalal tehtud viimase kolme kuu tipptasemetelt.

Itaalia 10-aastase tähtajaga riigivõlakirja intress tuli täna 3,185% peale, olles eelmisel reedel jõudnud 3,25% tasemeni. Lühema tähtajaga võlakirja intress tuli täna isegi 0,09 protsendipunkti allapoole, kui 2-aastase tähtajaga võlakirja intress jõudis päeva lõpuks 1,40% tasemeni.

Reuters märgib, et analüütikute sõnul võib Itaalia võlakirjade hinnatõus (intressimäära langedes võlakirja hind tõuseb) olla siiski lühiajaline, sest Itaalia valitsuskoalitsiooni poolt tuleb eelarvedefitsiidi ülempiiri järgimise osas sedavõrd vastakaid signaale, mis hoiab investorite meeli jätkuvalt ärevil.

Itaalia aktsiaturg tõusis võlakirjaturu rahunemise toel täna 0,6%, kui suuremateks tõusjateks olid pankade ja kindlustusfirmade aktsiad. Nii tõusis UBI Banca aktsia 3%, Mediobanca aktsia 2,8% ning Banca Generali aktsia 1,7%.

Hetkel kuum