Lauri Teder • 25. oktoober 2018 kell 15:13

Nafta hind pööras suuna ülespoole

Naftapuurtornid Californias  Foto: EPA / Reuters

Neljapäeval sattus toornafta aktsiaturgudega koos põgusalt madalseisu, kuid pööras seejärel kiirelt tõusule.

Rahvusvahelise indeksi, Brenti toornafta futuurid alustasid neljapäeva 1,1% langusega, kuid on USA aktsiaturgude avanemise ajaks saabunud 76,4 dollari tasemele - eelmisest päeva 1% kõrgusele. Ühendriikide musta kulla indeks WTI on neljapäeval kallinenud samuti 1%, jõudes 67 dollarini barreli kohta.

Maaklerifirma City Indexi analüütiku Fiona Cincotta hinnangul ei tõuka nafta hinda praegu fundamentaalnäitajad ehk klassikaline nõudluse-pakkumise suhe, vaid ebakindlus ülemaailmse majanduskasvu ja tootmisvõimekuse püsimise pärast, vahendab väljaanne MarketWatch. Hirm USA-Hiina kaubandussõja ja kasvanud laenukulude mõjude ees räsis kolmapäeval ja neljapäeva varahommikul ka USA ja Aasia aktsiaturge.

Samas tekitab maailmaturu nõudluse võimalik nõrgenemine dilemma OPECi liikmetele, mis on USA survel viimastel kuudel oma puurimismahte sujuvalt kasvatanud. Neljapäeval hoiatas Adeeb Al-Aama, Saudi Araabia esindaja OPECis, et neljandas kvartalis võib naftaturgu oodata ületootmine, seda isegi hoolimata 4. novembril jõustuvatest Iraani-vastastest sanktsioonidest.

Hetkel kuum