Mait Kraun • 14 november 2018
Nafta barrelihind on veidi enam kui kuu ajaga langenud 20 dollari võrra.  Foto: Reuters/Scanpix

5 põhjust, miks nafta nõnda järsult kukub

Investorid ootavad aina enam, et nafta globaalsel turul tekib ülepakkumine, mille tõttu on hinnad langenud kiireimas tempos alates 2014. aasta krahhist. Analüütikud usuvad, et hinnapõhi võib olla lähedal.

WTI toornafta odavneb juba 13. päeva järjest – täna on hind langenud 0,3 protsenti, 55,5 dollarile barrelist. Brent on täna odavnenud 0,1 protsenti ja barrel maksab 65,43 dollarit. Eile kukkus nafta hind üle 7 protsendi ning Brent jõudis ka karuturule (vähemalt 20protsendiline langus eelmisest tipust), vahendab MarketWatch.

Uuringufirma Banyan Hill Researchi analüütik Matt Badiali usub, et kõige suurem naftaturu mõjutaja – Saudi Araabia – on saavutamas tootmismahu tippu ega suuda tempot üleval hoida. Saudi Araabia otsustas Iraani sanktsioonide ootuses tootmist suurendada. Selle nädala alguses teatas kuningriik, et plaanib detsembris vähendada päevast tootmist 500 000 barreli võrra. Nafta hinda see tõusma aga ei pannud.

Prognoos kuu aega tagasi: 100 dollarit barrel

Oktoobri alguses jõudis Brenti toornafta 86 dollarile barreli eest. Turud kartsid, et Iraani sanktsioonide tõttu väheneb pakkumine järsult ning see võib tekitada defitsiidi. Ka OPEC teatas, et ei soovi tootmist suurendada. Septembri lõpus prognoosisid analüütikud, et nafta hind võib jõuda isegi 100 dollarile barreli eest.

Hind võttis aga suuna alla, sest Trump tegi Iraani sanktsioonides erandeid ning mure globaalse majanduse aeglustumise pärast süvenes, mis väljendus ka aktsiaturgude languses.

Hetkel kuum