Äripäev • 31. detsember 2018
Jaga lugu:

Poolik kauplemispäev tõotab kerget tõusu

Investorid loodavad aasta viimasest päevast väikese tõusu välja pigistada.

Filipiini kauplejad tähistavad börsi viimast kauplemispäeva.  Foto: EPA/Scanpix

Vana-aastaõhtul on paljude börside lahtiolekuajad lühendatud. Turud avanesid ülespoole Euroopas ning futuurid ennustavad tõusu ka Ameerika Ühendriikide turgudele, kuid aastat aitaks plussis lõpetada vast ainult börsiajaloo suurim ralli. Balti börsid on täna kauplejatele suletud.

Aasia börsid näitasid suuremalt jaolt hommikul rohelist värvi. Positiivsena mõjus neile lootus Ühendriikide ja Hiina kaubandussõja läbirääkimiste edenemisel: suured meediamajad vihjasid, et kõnelustes on "arengut loota". Teisalt tegi investoritele muret Hiina, kus tootmisnumbrid kahanesid esimest korda kahe aasta jooksul. Aasia Dow' indeks oli hommikul 0,8% tõusnud, kuid see seda ei päästnud: tänavu on indeks kukkunud ligi 15%. MSCI Aasia ja Vaikse ookeani regiooni indeks on aastaga kaotanud lausa 16%. See tähendab aga, et väga laias laastus on indeksilt pühitud praktiliselt kogu 2017. aasta tõus, ei enamat.

Inglismaa FTSE 100, Saksamaa DAX ning Itaalia FTSE MIB indeks on siinse aja järgi kell 12 lõunal plussis vastavalt 0,08%, 1,70% ning 1,44%.

Tõusule asus täna ka nafta hind, nii Brenti kui ka WTI toornafta barrel kallinesid ligi 2%. Brenti sort maksis ennelõunal 54,2 ja WTI toornafta barrel 46,1 dollarit. Esimene neist on tänavu aga odavnenud 20% ja teine lausa 24%. See on Reutersi andmetel esimene kord alates 2015. aastast, kui nafta hind lõpetab aasta langusega.

Jaga lugu:
Hetkel kuum