Mait Kraun • 31. jaanuar 2019 kell 8:03

Microsofti tulemused oodatust kehvemad

Microsofti käive ja kasum olid oodatust veidi väikesemad.  Foto: EPA

Microsoft teatas, et arvutikiipide puudus vähendas Windowsi operatsioonisüsteemi 2018. aasta viimase kvartali oodatud müüki. See puudus peaks ettevõtet ka edaspidi mõjutama.

Aasta viimastel kuudel Microsofti piinama hakanud kiipide puudus tähendas, et arvutitootjatest klientide ostukäive kahanes eelmises kvartalis 5 protsendi võrra.

Microsoft ei avalikusta Windowsi käivet eraldi. Finantsjuht Amy Hood ütles, et kiibipuudus "piiras muidu hea tervise juures olevat personaalarvutite ökosüsteemi".

Üleüldiselt kasvas Microsofti käive 12 protsenti, 32,47 miljardi dollarini. Analüütikud ootasid käibeks 32,51 miljardit dollarit – see oli ka põhjus, miks ettevõtte aktsia hind esialgu 4 protsenti langes.

Osa kaotustest tehti pärast Microsofti uute prognooside avalikustamist tagasi. Suuremate üksuste prognoosid olid Wall Streeti ootustega kooskõlas.

Kasum ulatus 8,42 miljardi dollarini, veel 2017. aasta samas kvartalis saadi 6,3 miljardit kahjumit, mis oli seotud Ameerika Ühendriikide maksumuudatustega. Kohandatud kasum aktsia kohta ulatus 1,10 dollarini – see oli oodatust sendi võrra suurem.

Tagasi suurimaks börsifirmaks

Microsoftil on viimastel aastatel läinud erakordselt hästi. Peamiselt on kasvu vedanud pilveteenuste äri, kus ettevõttest on saanud Amazoni kõrval üks suurimaid tegijaid. Finantsolukorra paranemine aitas Microsoftil tõusta eelmise aasta lõpus turuväärtuselt maailma suurimaks börsifirmaks – viimati hoiti seda tiitlit 2003. aastal.

Kiipide puudus vähendas Microsofti personaalarvutite segmendi käivet 1,5 protsendi võrra. Segmendi kõige suurem komponent ongi Windowsi äri, ütles Hood. Investeerimisfirma Stifel Nicolausi analüütiku Brad Rebacki hinnangul tähendab see 182 miljonit dollarit.

Hoodi sõnul pole kiipide puuduse probleem veel lahendatud. “Oma partneritelt saadud info põhjal eeldame, et see olukord jätkub ka 2019. aasta esimeses pooles,” nentis ta.

Sõltuvus pilveteenustest

Windowsi äri on jätkuvalt suur, aga kasvu puhul sõltub Microsoft aina enam Azure’i pilveteenuste ärist. Aasta viimases kvartalis kasvas Azure’i käive 76 protsenti, mis on jätkuvalt väga muljetavaldav näitaja. Kuna äri on kasvanud juba suureks, siis on loogiline, et kasvutempo aeglustub.

Microsofti kapitalikulutused ulatusid kvartalis 3,9 miljardi dollarini – peamiselt ehitati Azure’i äri jaoks andmekeskuseid. Aasta varem investeeriti kvartalis 2,7 miljardit dollarit ning eelmises kvartalis 4,3 miljardit dollarit.

LinkedIn, mille Microsoft ostis 2016. aastal, on tehnoloogiafirma kasvule samuti palju kaasa aidanud. Microsoft on professionaalidele mõeldud sotsiaalmeedia integreerinud Office’i ja Dynamicsi teenustega. LinkedIni käive kasvas kvartalis 29 protsenti ning sellel on juba 610 miljonit kasutajat, ütles Microsofti tegevjuht Satya Nadella analüütikutele.

Hetkel kuum