Artikkel
  • Kuula

    Investorid panid oktoobris müüki USA tehnoloogiagigandid

    Lisaks Microsoftile müüsid kohalikud investorid oktoobris ka Apple'i ja Meta Platformsi aktsiaid.Foto: AP/Scanpix

    Nii LHV kui Swedbanki klientide hulgas paistab silma, et oktoobris pandi müüki tehnoloogiagigante ja osteti kokku tugevasti langenud aktsiaid.

    LHV enim müüdud aktsiate hulgast paistab silma mitu USA tehnoloogiagiganti, mis on sel aastal aktsiaturgude rallit vedanud. Enimmüüdud aktsiate esikümnest võib leida nii Microsofti, Apple’i kui Meta Platformisi, mis on Facebooki emafirma.
    Enim müüsid LHV kliendid oktoobris eestlaste loodud finantstehnoloogia ettevõtet Wise, mille aktsia on sel aastal kerkinud 20% ja oktoobris 0,8%, kirjutas LHV analüütik Raido Tõnisson LHV finantsportaalis. Oktoobris avaldas ettevõte oma lõppenud kvartali müügimahu ja käibe numbrid, mis näitasid tugevat edasiminekut kõikide peamiste näitajate puhul.
    Wise'i juhtkond näeb ettevaates tulenevalt makromajanduse ebakindlusest nimetatud näitajate edasiminekus mõningast aeglustumist. Sellest hoolimata korrigeeris ettevõte oma käesoleva majandusaasta tulude kasvuootusi ning ootab nüüd 33–38% aastakasvu varasema 28–33% asemel.
    Teine enim müüdud aktsia oli Leedu pank Šiauliu bankas, mis jätkas oktoobris langust. Aastaga on panga aktsia langenud 10,6% ning oktoobris taandus aktsia 2,2%. Panga aktsia on sel aastal langenud oluliselt rohkem kui Baltikumi turg üldiselt ning viinud langusesse ka Vilniuse koondindeksi. Aktsia müügimahu osakaal LHV klientide seas ulatus oktoobris 71%ni, mis septembris oli veel 61%.
    USA tehnoloogiagigant Meta Platforms oli kolmas enim müüdud aktsia kohalike investorite hulgas. Hoolimata tugevatest kolmanda kvartali näitajatest läks aktsia langusesse ning kuuga odavnes aktsia pea 2%, kuid aasta algusest on aktsia kerkinud raketina 203,7%. Ettevõtte müügitulud näitasid kolmandas kvartalis kiireimat aastakasvu alates 2021. aastast, edenedes 21% võrra, 34,2 miljardi dollarini, ning ületades analüütikute hinnanguid, kes ootasid 33,6 miljardi dollari suurust müügitulu. Puhaskasum enam kui kolmekordistus 11,6 miljardi dollarini.
    LHV klientide enim müüdud aktsiad
    Aktsia
    Oktoobri hinnamuutus, %
    YTD hinnamuutus, %
    Wise0,820.8
    Šiaulių bankas–2,2–10,6
    Meta Platforms–1,8203,7
    Tallinna Kaubamaja1,15,8
    Plug Power–13,7–63,4
    Lufthansa–11,9–16,5
    Microsoft5,143,4
    Apranga0,423,2
    Apple-1,79,7
    Enefit Green–5,5–13,3
    Allikas: LHV finantsportaal
    Neljandaks kvartaliks ootab Meta 36,5–40 miljardi dollari suurust müügitulu, mis juhtkonna hinnangul on tingitud nõudluse jahenemisest reklaamiturul. Vahemiku keskpunkt peaks andma 19% aastakasvu, kirjutas LHV analüütik Raido Tõnisson.
    Tuntumatest ettevõtetest läksid oktoobris müüki ka teised tehnoloogiagigandid, nagu Microsoft ja Apple, mis olid vastavalt 7. ja 9. enim müüdute tabelis. Kohalikest aktsiatest panid investorid müüki Tallinna Kaubamaja ja Enefit Greeni aktsiad, millest esimene kerkis kuuga 1,1%, elektritootja langes 5,5%.
    Enim osteti pangaaktsiaid
    LHV kliendid ostsid oktoobris kõige rohkem USA suurpanga JPMorgan Chase’i aktsiaid, mis küll kuuga 3,3% taandus. Ettevõte teatas oktoobri keskel oma kolmanda kvartali tulemused, mis näitasid tulude suurenemist 21% võrra, 41 miljardi dollarini, peamiselt tänu oodatust tugevamale netointressitulule, mis suurenes 30% ja ulatus 23 miljardi dollarini. Puhaskasumiks kujunes 13 miljardit dollarit, kasvades aastaga 35%, tingituna jaepanganduse ärisegmendi tugevast tulemusest.
    Lisaks ostsid investorid oktoobris suurelt ka kukkunud elektroonikatööstuse ettevõtte Incapi aktsiaid, mis on aasta algusest kukkunud 63%, millele panustas suurelt ka oktoobrikuine 25,7% suurune langus. Ehkki oktoobri lõpus avaldatud kolmanda kvartali tulemused näitasid oodatust märksa paremaid tulemusi, hoiatas Incapi juhtkond väga kehva eelseisva neljanda kvartali eest. Suurema languse tegi Incapi aktsia läbi oktoobri alguses, kui ettevõte andis negatiivse kasumihoiatuse.
    Incap teatas, et 2023. aasta käibe prognoos on 210–220 miljonit eurot ja oodatav kasum enne intresse ja makse on 24–28 miljonit eurot. Uus väljavaade sisaldab ettevõtte sõnul ka äsja omandatud USA elektroonikaettevõtte Pennatronicsi äritulemusi.
    Jätkuvalt on investorid optimistlikud meeletult rallinud tehisintellektile vajalikke kiipe tootva USA Nvidia aktsia osas, ostes seda oktoobris juurde. Nvidia aktsia on sel aastal rallinud 194%, kuid oktoobris taandus aktsia pea 9%. Kuigi Nvidia avalikustab oma tulemused alles 21. novembril, mõjusid teiste kiibitootjate oodatust tugevamad tulemused oktoobri lõpus positiivselt ka Nvidia aktsiale, andes vihjeid selle kohta, et ettevõte võib kolmandas kvartalis analüütikute ootused purustada.
    Balti börsilt ostsid LHV kliendid enim Leedu energiakontserni Ignitis grupe aktsiaid ja laevafirma Tallinki aktsiaid. Mõlemad aktsiad langesid oktoobris vastavalt 4,3% ja 7,3%, kuid aasta algusest on need aktsiad plussis, kerkides vastavalt Ignitis 4,2% ja Tallink 24,5%.
    LHV klientide enim ostetud aktsiad
    Aktsia
    Oktoobri hinnamuutus, %
    YTD hinnamuutus, %
    JPMorgan Chase–3,310,3
    Incap–25,7–63,7
    Nvidia–8,9194,8
    Rivian–31,5–8,4
    Tesla–20,281
    Realty Income–3,3–24
    Finnair–90–87
    Ignitis grupe–4,34,2
    Neste2,1–28,8
    Tallink Grupp–7,324,5
    Allikas: LHV finantsportaal
    Enim ostetud aktsiate hulgas oli ka kaks elektriauto tootjat Tesla ja Rivian. Tesla aktsia on aasta algusest kerkinud üle 81% ja Riviani aktsia on taandunud 8,4%. Kuuga on aga Tesla aktsia kukkunud 20% ja Rivian 31%.
    Rivinai puhul valmistavad investoritele jätkuvalt muret ebakindlad suundumused makromajanduses ja ka asjaolu, et kõrgete intressimäärade keskkonnas põletab ettevõte endiselt raha iga müüdud autoga.
    Rivian teatas novembri alguses kolmanda kvartali tulemused, mille kohaselt vähendas ettevõte kahjumit. Kolmandas kvartalis tegi ettevõte 1,34 miljardit dollarit käivet ja kahjum aktsia kohta oli 1,19 dollarit. Tootmise seisukohast tõstis Rivian oma kogu aasta prognoosi 52 000 ühiku pealt 54 000-le. Aasta algul oli ettevõtte prognoos 50 000 ühikut.
    Tesla näitas oktoobris avalikustatud vahearuandega jätkuvalt tugevat kasvukvartalit, ent ajalukku jäänud tulemuse asemel on ka Tesla puhul investorite pilgud suunatud pigem tulevikku, mis ei pruugi head tuua. Kolmandas kvartalis suurenesid Tesla tulud 9% ja müügimaht 27%, mis tähendab, et ettevõtte positsioon elektriautode müügis kogu maailmas tugevnes veelgi. Tingituna tehaste uuendamisega seotud suurematest kuludest ja hinnaalandustest tegi kasumlikkus siiski tagasimineku, langedes brutotasandil 25,1% pealt 17,9% peale, mis investoritele tulemuste juures ei meeldinud.
    Swedbanki kliendid ostsid samuti oktoobris Incapi
    Välisaktsiatest ostsid Swedbanki kliendid enim just Soome börsi aktsiaid. Enim ostetud aktsia oli telekomfirma Nokia, millele järgnes sarnaselt LHV klientide tehingutega Incap. Viie enim kaubeldud aktsia hulgas oli ka Soome energiafirma Fortum. Investorid krabasid oktoobris veel ka USA elektriautotootja Tesla aktsiaid
    Enim müüdud aktsiate hulgast võib aga leida erinevalt LHV klientidest kiibitootja Nvidia, mis troonib enim müüdud aktsiate nimekirjas. Lisaks müüdi ära ka sel aastal tugevalt kasvanud Facebooki emafirma Meta Platformsi aktsiaid. Aasta algusest on Meta aktsiad kerkinud 156%.
    Meta Platformsi kolmanda kvartali tulemused ületasid analüütikute ootusi. Puhaskasum suurenes võrreldes eelmise aasta sama ajaga 164%, 11,6 miljardi dollarini, müügitulu 23%, 34,1 miljardi dollarini.
    Swedbanki klientide välisaktsiate TOP
    Enim ostetud aktsia
    Enim müüdud aktsiad
    NokiaNvidia
    IncapMeta Platforms
    TeslaTwilio
    FortumWeWork
    IAMGOLDBroadcom
    Allikas: Swedbanki blogi
    Samuti müüsid Swedbanki kliendid oktoobris pankrotistunud kontoripindu rentiva WeWorki aktsiaid. Novembri alguses avaldati, et New Yorgi börs seiskas USA kohtus pankroti eest kaitset otsiva WeWorki aktsiatega kauplemise. 2010. aastal asutatud WeWork on ajaloo jooksul kulutanud üle 16 miljardi dollari investorite raha. Kaks aastat tagasi tuli ettevõtte aktsia firmaostufirma (SPAC) abiga New Yorgi börsile. 2. oktoobril ei suutnud WeWork maksta oma võlakirjade omanikele järjekordset intressimakset, mis tähendaks kuu aja pikkuse armuaja möödumisel maksejõuetust.
    Kodubörsilt soetasid investorid aga hoogsalt Tallinna börsil kauplevaid aktsiaid. Enim osteti kokku energiatootja Enefit Greeni aktsiaid. Lisaks nopiti portfelli Tallinna Kaubamaja, Tallinna Sadama ja Tallinna Vee aktsiaid. Enim ostetud aktsiate hulgas paistis silma ka Venemaal äri ajava pesutootja Silvano Fashion Groupi aktsia.
    Müüki panid investorid aga Tallinki aktsiad. Ettevõtte müügitulu vähenes kolmandas kvartalis võrreldes eelmine aasta sama ajaga 5,8%, 240,7 miljoni euroni. Puhaskasum kasvas võrreldes eelmise aasta kolmanda kvartaliga 37,9 miljonilt eurolt 48,7 miljonile. Lisaks pandi Tallinna börsilt müüki veel Merko ja LHV aktsiaid.
    Kui Enefit Greeni osteti oktoobris kõige rohkem, siis Leedu energiakontserni Ignitis grupe’i investorid müüsid ja see oli neljas enim müüdud aktsia Swedbanki klientide hulgas.
    Swedbanki klientide Balti aktsiate TOP
    Enim ostetud aktsiad
    Enim müüdud aktsiad
    Enefit GreenTallink
    Tallinna KaubamajaGrigeo
    Tallinna SadamMerko
    Tallinna VesiIgnitis grupe
    Silvano Fashion GroupLHV
    Allikas: Swedbanki blogi
  • Hetkel kuum
Seotud lood
Kõik seotud lood

5% Klubi, 99% tõenäosusega
Martin Villig võitis Eduka Eesti konkursi oma ettepaneku sisu, mitte isiku tõttu. Tõsi, selle juures on üks konks, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Martin Villig võitis Eduka Eesti konkursi oma ettepaneku sisu, mitte isiku tõttu. Tõsi, selle juures on üks konks, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Kevadine hinnasula aktsiaturul paiskas ostukohad lagedale
Kasumijahil investorid ja kauplejad otsivad turul õiget aega investeerimistehingute tegemiseks. Õnnestunud tehinguks on vaja aga õigele ajale pihta saada kaks korda – esimest korda siis, kui ost sooritatakse, ja teist korda siis, kui hoolikalt valitud positsioon maha müüakse.
Kasumijahil investorid ja kauplejad otsivad turul õiget aega investeerimistehingute tegemiseks. Õnnestunud tehinguks on vaja aga õigele ajale pihta saada kaks korda – esimest korda siis, kui ost sooritatakse, ja teist korda siis, kui hoolikalt valitud positsioon maha müüakse.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Luksusturismi ettevõtjad õpetavad, kuidas meelitada rikkad metsa raha kulutama
Saates “Turismitund” võeti luubi alla, kuidas rikkad inimesed majanduslanguse ajal enda hellitamisega toime tulevad.
Saates “Turismitund” võeti luubi alla, kuidas rikkad inimesed majanduslanguse ajal enda hellitamisega toime tulevad.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Sääsepeletajate müüja: müüme toodet, millesse ise usume
Homeyard OÜ, mis on tuntud kodu- ja aiatoodete poolest, eristub läbimõeldud tooteportfelliga, keskendudes peamiselt sääsepeletajatele. Ettevõtte juht ja omanik Alari Ilves ütles saates “Kiired ja vihased”, et tema ei usu ütlusesse, et hea müügimees müüb kõik tooted maha.
Homeyard OÜ, mis on tuntud kodu- ja aiatoodete poolest, eristub läbimõeldud tooteportfelliga, keskendudes peamiselt sääsepeletajatele. Ettevõtte juht ja omanik Alari Ilves ütles saates “Kiired ja vihased”, et tema ei usu ütlusesse, et hea müügimees müüb kõik tooted maha.
Pauligi kontserni tippu jõudnud Mariell Toiger: tuleb lihtsalt pihta hakata
“Julgus peale hakata on ikkagi pool võitu ja läbi selle on võimalik jõuda ka kaugemale,” ütleb Soome Pauligi kontserni juhatusse jõudnud Mariell Toiger.
“Julgus peale hakata on ikkagi pool võitu ja läbi selle on võimalik jõuda ka kaugemale,” ütleb Soome Pauligi kontserni juhatusse jõudnud Mariell Toiger.
Äripäeva arvamusliider: kui tahame Euroopa toetust Ukrainale, peame andma midagi vastu
Kas eestlastest on saanud eurooplased? Lisaks: kui sügavaks osutub EKRE kriis ning kuidas teha päriselt rohepööret.
Kas eestlastest on saanud eurooplased? Lisaks: kui sügavaks osutub EKRE kriis ning kuidas teha päriselt rohepööret.
Asjatundja: autoturg seisab kaubandussõja lävel Tesla müük kidub, Musk hämab
Eesti autoostja on segaduses, Euroopa muretseb Hiina autode pealetungi pärast, Tesla kogeb kehva müüki, kirjutab KPMG juhtimiskonsultatsioonide valdkonna juht Tarmo Toiger Äripäeva Infopanga mootorsõidukite müügi konkurentsiraportile antud kommentaaris.
Eesti autoostja on segaduses, Euroopa muretseb Hiina autode pealetungi pärast, Tesla kogeb kehva müüki, kirjutab KPMG juhtimiskonsultatsioonide valdkonna juht Tarmo Toiger Äripäeva Infopanga mootorsõidukite müügi konkurentsiraportile antud kommentaaris.
Kaitsevägi värbas varasemast oluliselt rohkem tegevväelasi
2023. aastal asus tegevteenistusse läbi aegade suurim arv inimesi, teatas kaitseressursside amet.
2023. aastal asus tegevteenistusse läbi aegade suurim arv inimesi, teatas kaitseressursside amet.
Riik loob 50 miljoni euroga kaitsetööstuse fondi
Valitsus plaanib luua riikliku fondi, mis investeerib kaitsetööstusse raha otse ja erafondide kaudu. Praeguste ekspordigarantiide arvel suunatakse fondi 50 miljonit eurot.
Valitsus plaanib luua riikliku fondi, mis investeerib kaitsetööstusse raha otse ja erafondide kaudu. Praeguste ekspordigarantiide arvel suunatakse fondi 50 miljonit eurot.