• Jaga lugu:

    Restoranitest: just nagu Prantsusmaal

    Raskepärase nime ja väheaktraktiivse fassaadi tagant leiab Tartus Küüni tänaval mõnusalt kerges Prantsuse stiilis söögikoha. Prantslaslik on see mitte ainult vaimult, vaid ka mateerialt: isegi jahu, millest tehakse baguette’e, tuleb Prantsusmaalt.

    GMP Patisserie ettekandjad oma valgete pluuside ja põllekestega pärineksid justkui ajast enne meid.Foto: RAUL MEE
    Kõigepealt jääb silma vitriin saiakeste ja kookidega. Küpsetised on teostatud äärmise korrektsusega: croissant’id kaunilt krõbedad, marjatartlettide ehk marjakorvikeste tainakiht ühtlaselt õhuke, ekleeride täidis puhas klassika, maitsed rõhutatult tasakaalus ja kookide kreemikiht pigem mõõdukas kui lopsakalt laiutav. Prantslasest kondiiter olevat kohapeal maitseid timmimas käinud. Tema nõudmisel hakati ka saiaküpsetusjahu Prantsusmaalt tooma, kohalik ei andvat õiget maitset kätte, kiidab teenindaja kaupa. Baguette’id on pealt mõnusalt krõbedad, seest aga kohevad ja õhulised, ning croissant’idki “nagu päris”.
    Mõnikord öeldakse, et restoranide taset saab mõõta nende brüleekreemi järgi – kui see on hea, on kõik hea. Samal moel võiksid kohvikute mõõdupuuks olla – peale kohvi muidugi – ekleer ja makroon. GMP Patisserie ekleer, millel suhkruglasuuri küll minu maitse jaoks liiga palju, kuulub tõenäoselt parimate hulka Eestis. Ka makroonid on meeldivalt õhulised ja haprad, samas maitserikkad.
    Küpsetised ka toekamate roogade juures
    Nagu pâtisserie’s ikka, on tähelepanu keskpunktis küpsetised. Küpsetised on ka toekamate roogade üheks põhikomponendiks: krõbedal Prantsuse saial serveeritakse veisepihvi koos juustu, sibulamoosi, trühvlimajoneesiga, kitsejuustu marineeritud peedi ja rabarberikreemiga või kohakala tartar kastme ja köögiviljaga.
    Kookide maitset olevat timmimas käinud prantslasest kondiiter.Foto: RAUL MEE
    Rohkem kui saiad ja koogid, rohkem kui Patisserie originaalsed lõunaroad meeldib mulle aga sealne pikk hommikusöök, mida pakutakse kuni keskpäevani. Peale traditsioonilise omleti, pudru ja hommikuhelveste on menüüs ka munad Benedicti moodi ehk pošeeritud munad Hollandi kastme, krõbeda peekoni, salati ja krõbeda saiaga ning soe croissant Brie juustu, sibulamoosi ja salatiga.
    Taustaks mängib mahe prantsuskeelne muusika ja kohvi kõrvale saab lisaks kohalikele päevalehtedele lehitseda Prantsusmaa ja Pariisi-teemalisi raamatuid ning ajakirju. Jacques Préverti kogumik “Rongkäik”, mis riiulilt näppu jäi ja kus originaaltekst jookseb kõrvuti Ain Kaalepi tõlgetega, oli makrooni ja espresso kõrvale natuke liiga jõuline, kuid kahtlemata vägagi eripärane literatuur.

    GMP Patisserie

    Toit-jook: 9

    Teenindus: 8

    Interjöör: 6

    Kokku: 23/30

    Aadress: Küüni 5b, Tartu

    Telefon: 5194 0607

    Avatud: E–N 8–21, R 8–23,

    L 9–23, P 9–18.

    Pearoogade hinnavahemik: 8–9,50 eurot

    Peakokk: Koit Uustalu

    Omanik: GMP Grupp AS

    patisserie.ee

    Ettekandjad oma valgete pluuside ja põllekestega pärineksid justkui ajast enne meid. Nad on ka eriliselt püüdlikud ja lahked. Erilised oli sel hilisel hommikul ka külastajad: esindatud olid kõik vanuseklassid alates lastega peredest kuni eakate kübaraga daamideni, kelletaolisi Tartu kohvikutesse on läbi aastakümnete alati jätkunud. Pisut hiljem saabus lõunat sööma ka turskeid töömehi ning kontoritibisid.
    GMP kohviku nimes viitab omanikfirmale ja kinnitab sugulust Pühajärve hotelli restoraniga, mille sealne peakokk Koit Uustalu on viinud Eesti tippude hulka. Sama mees on ka Patisserie peakokk.
    Jaga lugu:

E-resident: õiglased tasud Eesti loomemajandusse!
Rohkem kui 70 aastat pärast loojate õiguste fikseerimist ÜRO inimõiguste deklaratsioonis on paljude autorite tasustamine endiselt kõike muud kui õiglane ja läbipaistev, kirjutab ettevõtte Digiciti asutaja ning Eesti e-resident Philippe Rixhon.
Rohkem kui 70 aastat pärast loojate õiguste fikseerimist ÜRO inimõiguste deklaratsioonis on paljude autorite tasustamine endiselt kõike muud kui õiglane ja läbipaistev, kirjutab ettevõtte Digiciti asutaja ning Eesti e-resident Philippe Rixhon.
Naftahiiud vajavad ellujäämiseks rohepööret
Naftafirmad on alustanud võidujooksu selle nimel, kes oma mustal kullal põhineva tegevuse suudab kõige kiiremini roheenergiale üle viia.
Naftafirmad on alustanud võidujooksu selle nimel, kes oma mustal kullal põhineva tegevuse suudab kõige kiiremini roheenergiale üle viia.
Kaitseväe suurõppusele Siil suunduv Neinar Seli: olen püsimatu ja vaheldus on vahva
Täna algab 3. juunini kestev suurõppus Siil, kuhu on kutsutud ligi 15 000 ajateenijat, reservväelast, kaitseliitlast ja liitlasriikide sõdurit kokku 10 riigist.
Täna algab 3. juunini kestev suurõppus Siil, kuhu on kutsutud ligi 15 000 ajateenijat, reservväelast, kaitseliitlast ja liitlasriikide sõdurit kokku 10 riigist.
Töötute arv vähenes aastaga 9200 inimese võrra
Tänavu esimeses kvartalis oli tööjõus osalemise määr 73,1%, tööhõive määr 69% ja töötuse määr 5,5%, teatas statistikaamet. Statistikas ei kajastu Ukraina sõjapõgenikud, kes esimeses kvartalis Eestisse saabusid.
Tänavu esimeses kvartalis oli tööjõus osalemise määr 73,1%, tööhõive määr 69% ja töötuse määr 5,5%, teatas statistikaamet. Statistikas ei kajastu Ukraina sõjapõgenikud, kes esimeses kvartalis Eestisse saabusid.
Saaremaa mahemunatootja müüb digikanu: see on nagu kolhoos 2.0
Kui Saaremaal Salmes Eesti kõige kuulsama kanala juurde jõuda, võib üllatuda, kas oled õiges kohas. Pealtnäha paistab, nagu oleks kompleks maha jäetud, võib-olla midagi kergelt hingitseb. Kuid siis keerab autoga platsile mahemuna-ettevõtja Tanel Tang ja hüppab välja, naeratus näol.
Kui Saaremaal Salmes Eesti kõige kuulsama kanala juurde jõuda, võib üllatuda, kas oled õiges kohas. Pealtnäha paistab, nagu oleks kompleks maha jäetud, võib-olla midagi kergelt hingitseb. Kuid siis keerab autoga platsile mahemuna-ettevõtja Tanel Tang ja hüppab välja, naeratus näol.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.