investor Toomas • 9. veebruar 2015 kell 14:13

7 lubadust investor Toomase fännklubile

Investor Toomas.  Foto: Anti Veermaa

Möödunud reedel kutsusin lähemad investeerimissõbrad kokku, et saada neilt tagasisidet enda investeerimistegevusele. Seda üritust võiks nimetada investor Toomase fännklubi koosviibimiseks, kirjutab Äripäeva loodud investor Toomas.

Sarnaselt jalgpalliklubidega on ka minu fännid sellised, kes mind palavalt armastavad, kuid kes samas võivad olla oma hinnangutes väga karmid ja otsekohesed. Nõrgema närvikavaga inimene oleks eelmisel reedel mulle osaks saanud tagasidest ära ehmunud, sest etteheiteid oli mitmeid.

Investeerimissõprade hinnangul olen ma liiga uimane – teen ainult mõne tehingu aastas. Ma ei ole suutnud järgida isegi oma investeerimispõhimõtteid, mille kohaselt lähtun investeerimisotsuste tegemisel ettevõtete kvartalitulemustest; ostan soovitud aktsiaid jupikaupa; hajutan investeeringud erinevate majandussektorite, piirkondade ja valuutade vahel. Ma olen laisk, sest vahepeal ei viitsinud oma tegemistest lugejaid teavitada.

Olen ajanud oma nina liigselt püsti. Kui su pangakontole laekub ühel heal päeval 64 000 eurot ja sa oma 12 aasta pikkuse investeerimisajaloo jooksul istud suurema osa ajast rahas, siis loomulikult võid kelkida hea tootlusega. Raha pangakontol hoida oskavad paljud.

Ma ei usu Eesti majandusse. Minu portfellis on ainult üks Tallinna börsi aktsia. Seda on vähe, arvestades tõsiasja, et Tallinna börsile prognoositakse head aastat. 

Olen liialt konservatiivne või investeerimisalal väheharitud, sest aktsiate ostu kõrval ei kasuta ma teisi investeerimisvõimalusi.

Sain küll endale Äripäeva paberlehes tagumise lehekülje ning olen investeerinud Microsofti ja Apple'isse, aga interneti võimalustest pole ma vist eriti midagi kuulnud. Kus on minu veebilehekülg?

Investor Toomase lubadused

Koostan jälgimisnimekirja ettevõtetest, sektoritest, piirkondadest ja erinevatest investeerimisobjektidest (lisaks aktsiatele ka toorained, väärismetallid, kinnisvara jm)

Loobun investeerimisstrateegias olnud piirangust, et minu portfellis on maksimaalselt 10 aktsiat

Hakkan tegema märgatavalt rohkem tehinguid

10% portfellist investeerin lühiajaliselt ja kõrgema riskiga

Suurendan oma tööriistaportfelli. Ei välista tuletisinstrumentide kasutamist, põhjast õngitsemist jm

Vähendan raha osakaalu portfellis

Loon oma veebilehekülje

Minu lubadused

Need on olulisemad kriitikanooled, mis minu suunas reede pärastlõunal heideti. Ma ei ole kõige sellega loomulikult päri, kuid ei hakka siin sellele kriitikale vastu vaidlema, sest see poleks konstruktiivne. Paljus on minu fännklubil õigus ja seetõttu annan neile ja kõigile Äripäeva lugejatele mõned lubadused, mida üritan hakata täitma.

Luban, et hakkan tegema senisest märgatavalt rohkem tehinguid. Selleks koostan jälgimisnimekirja ettevõtetest, piirkondadest, majandussektoritest, investeerimisobjektidest. Hea lugeja, kui sul on selle nimekirja osas oma ettepanekuid, siis saada need mulle aadressil investor.toomas@aripaev.ee ja kirjuta ka juurde põhjendus, et miks just see ettevõte/sektor/piirkond peaks minu huviorbiidis olema.

Luban olla riskijulgem. Otsustasin 10% oma portfellist investeerida senisest märgatavalt suurema riskiga ja teha need investeerimisotsused lühema perspektiiviga. Kasutan erinevaid investeerimisvõimalusi. Lepin teadmisega, et võin tänu riskijulguse suurendamisele selle 10% kaotada.

Vähendan raha osakaalu oma portfellis. Olen nõus, et liiga suur osa minu portfellis seisab praegu pangakontol. Loobun ka investeerimisstrateegias seatud piirangust, et minu portfellis võib olla maksimaalselt 10 väärtpaberit.

Koostöös Äripäevaga olen juba asunud arendama investor Toomase veebikeskkonda, mis loodetavasti varsti ka avalikkuse ette jõuab.

Hetkel kuum