investor Toomas • 12. oktoober 2015 kell 11:04

Investor Toomas: kas tuleks valmistuda kriisiks?

Maailma Kaubanduskeskuse kaksiktornide rusud 2001. aastal.   Foto: epa

Eelmisel nädalal juhtusin kuulama veebiseminari, kus rääkis maailmakuulus finantsguru Robert Kiyosaki, kelle sõnul peaksime valmistuma lähenevaks kriisiks.

Kiyosaki hoiatus ei tulnud mitte finantsturgude praeguse esituse põhjal, vaid hoopis selle järgi, mis toimub maailma julgeolekus. Nimelt prognoosib Kiyosaki, et järgmisel aastal tuleb Ameerikas veel suurem terrorirünnak, kui seda oli 9/11, ja see toob endaga kaasa maailmamajanduse kokkukukkumise. Guru on ise liikunud rahasse, et kasutada ära krahhi, mille käigus saab osta aktsiaid ja teisi varasid väga odavalt.

Kiyosaki prognoosib prognoosimatut

Kiyosaki prognoosib midagi sellist, mis võib küll juhtuda ja millel võivad olla väga rängad tagajärjed, kuid samas on see ka midagi, mis ei pruugi juhtuda. Kui toimus 9/11 terrorirünnak, siis ei osanud küll keegi ette näha, et selline asi võiks juhtuda. Ometi oli see väga suur sündmus, mille tagajärgi tunneme tänase päevani.

Selliseid sündmused kuuluvad musta luige teooria alla, kuna tegemist olukorraga, mis juhtub üllatuslikult, kuid millel on väga suur mõju. Teooria loojaks on investor ja fondijuht Nassim Taleb, kes on avaldanud isegi bestselleri „Must luik“. Ka Kiyosaki prognoos kuulub musta luige sündmuste alla, kuna finantsturgudel ei näita praegu küll ükski märk seda, et terrorirünnak peaks tulema.

Alati valmis Taleb

Taleb on ootamatute, kuid suure mõjuga sündmuste puhuks pannud kokku ka investeerimisfondi. Augustis tõusis fondi varade väärtus miljardi dollari võrra, kuna mured Hiina ja maailmamajanduse pärast kukutasid Dow Jonesi tööstusindeksit üle 1000 punkti. Kui teised investorid kaotasid raha, siis Taleb hoopis teenis.

Kas peaksime valmistuma kriisiks?

Kiyosaki on varem oma ennustustega täppi pannud. Näiteks 2002. aastal nägi ta ette 2008. aasta finantskriisi ning 2008. aasta märtsis ennustas ta, et Lehman Brothers läheb pankrotti. Sama aasta septembris nii ka juhtus ning kogu Wall Street oli finantskriisi tõttu põlvili surutud ja vajas üüratuid abipakette.

Praegune olukord on aga teine, sest tegemist poleks kriisiga, mis tuleks finantsturgudelt. Me ei tea, mis juhtub maailma julgeolekus järgmisel aastal ja kui kaugele suudab ISIS oma terrorivõrgustikku laiendada. Samas on USA julgeoleku poolest võimsaim riik maailmas.

Kui aga sellist suurt rünnakut ei peaks tulema, saab vabast rahast nuhtlus. Aasta lõpp tõotab aktsiaturgudel tulla rahulik, kuid uus aasta võib investorile pakkuda uusi võimalusi. See, kes asus praegu aga kriisiks valmistuma, võib maha magada head võimalused. Mind kriisiks valmistujate hulgas pole.

Hetkel kuum