investor Toomas • 12. veebruar 2016 kell 10:03

Investor Toomas: tahan oma raha tagasi!

Turgudel on kätte jõudnud keerulised ajad.  Foto: EPA

Just see Hendrik Sal-Salleri kuulsaks lauldud lugu meenus mulle äsja oma kontoseisu vaadates, kui avastasin, et olen alates aasta algusest pea 15 000 eurot vaesemaks jäänud. Selline kukkumine paneb kukalt kratsima isegi minusuguse paljunäinud investori.

Kelkisin küll hiljuti, et minu portfell on suuremate aktsiaturgudega võrreldes kordades paremini vastu pidanud, kuid ega see mind ülemäära lohuta. Kui veel kuu eest olin turgude edasise käekäigu suhtes pigem mõõdukalt positiivne, siis nüüd on karud pullidele selgelt tuule alla teinud.

Börsidel pole praegu sektorit, mis poleks läinud aasta tipust kukkunud ning alanud punase ahvi aasta on olnud eriti armutu tooraine- ja finantssektori vastu. Ka minu portfell pole turgudel halastust leidnud, vaatamata sellele, et tulemuste hooaeg pole mulle märkimisväärseid pettumusi toonud.

Apple pani ohkama

Seni on minu portfellist tulemused avaldanud Tallinna Vesi, Microsoft, Apple, Statoil ning LHV Group ning neist pani mind ohkama üksnes õunafirma, mis teatas kõige nõrgemast iPhone'ide müügikasvust alates telefoni turule toomisest 2007. aastal. Ülejäänud ettevõtete tulemused ületasid pigem minu ootusi.

See selleks. Kui ma milleski oma investeerimiskarjääri jooksul veendunud olen, siis selles, et turgudega pole mõtet vaielda ja üksjagu tõtt peitub ka ingliskeelses rusikareeglis: trend is your friend (trend on su sõber). Paraku on seni truu sõber hakanud mulle viimasel ajal hambaid näitama.

Siinkohal ei pea ma sugugi silmas võrdlemisi spekulatiivset rahapaigutust Statoili, kus olen panustanud pigem pikaajalise trendi suunamuutusele. Jutt käib tehnoloogiasektorist, millel on minu portfellis praegu suurim osakaal.

Microsofti ja Apple’isse ehk tehnoloogiasektori absoluutsesse tippu tehtud investeeringud moodustuvad praegu minu portfellist pea viiendiku. Ometi on USA tehnoloogiasektori käekäik tänavu kõike muud kui paljulubav ja trend on kindlalt allasuunas. Tehnoloogiaindeks Nasdaq on alates juulist langenud pea 18% ja flirdib selgelt karuturuga.

Analüütikud kuulutavad kurja

Investori jaoks ei muuda seisu põrmugi paremaks ka ettevõtte korralikud tulemused ega juhtkonna uhked tulevikuvisioonid. Vähemalt lühiajaliselt mitte. Bloombergi teatel on ka aktsiaanalüütikud muutunud oma prognoosides üha pessimistlikumaks ning praegu, mil tulemuste hooaeg on poole peal, on S&P 500 indeksisse kuuluvatest ettevõtetest kasumi kasvust teatanud vaid 52% börsifirmat.

Minu jaoks ei tähenda praegused ajad siiski unetuid öid. Küll veedan arvuti eest tavapärasest oluliselt rohkem aega. Seda kahel põhjusel. Ühest küljest katsun aimu saada, kui kaua praegune langus võiks kesta ning olen teravdatud tähelepanu alla võtnud ka kõik enda portfelli kuuluvad aktsiad.

Teisest küljest raalin järjepidevalt võimalikke ostukanditaate, et praegust, esialgu veel väiksemat sorti kriisi võimalikult targalt enda jaoks ära kasutada.

Hetkel kuum