Äripäev • 22. september 2015 kell 14:00

Savisaare suur mihklipäev

Juhtkiri  Foto: Anti Veermaa

Edgar Savisaare ning ehitusettevõtja Aivar Tuulbergi kinnipidamine näitab, et kapo ja prokuratuur ei läinud kirvega kurge püüdma: sellise otsuse tegemine ja kriminaalmenetluse algatamine eeldab head eeltööd, mis peab vastu kohtutee, kirjutab Äripäev juhtkirjas.

Kui Jüri Pihl ei olnud enam kapo peadirektor, vaid oli ise sattunud ühte skandaalikesse, ohkas ta: „Siin riigis tulevad ju kõik asjad lõpuks välja.“ Praegu on lootust, et see on tõepoolest nii, ehkki Pihl polnud tookord ise neid sõnu öeldes sugugi rõõmus.

Keskerakonna juhi ja Tallinna linnapeapea Edgar Savisaare ning ehitusettevõtja Aivar Tuulbergi kinnipidamine näitab, et kapo ja prokuratuur ei läinud kirvega kurge püüdma: sellise otsuse tegemine ja kriminaalmenetluse algatamine eeldab head eeltööd, mis peab vastu kohtutee.

Ühtlasi näitab see, et kapo ja prokuratuur teevad oma tööd südametunnistusega ja vähimagi poliitilise kallutatuseta, kuigi mõni partei püüab seda kaarti lauale lüüa. Kui Tallinna Sadama juhtide vahistamine heitis varju eelkõige Reformierakonnale, mille liikmed pikki aastaid sadama nõukogu valitsesid, siis nüüd on järg jõudnud Keskerakonnani. Selline süstemaatiline lähenemine annab lootust, et altkäemaks poliitilise kultuuri osana võib Eestis tõepoolest saada möödanikuks. Et see on poliitiliselt äärmiselt valus ja erakondadele ebameeldiv protsess, on paratamatu.

Mitu ettevõtjad kahtluse all

Suur läbiotsimiste laine puudutab mitut tuntud ettevõtjat. Savisaare vahistamisteatega kaasas käinud teised kinnipidamised ja avalikkuse ette jõudnud kahtlustused on enneolematud. Kinni on peetud suurettevõtja Aivar Tuulberg, Rand ja Tuulbergi suuromanik. Kahtlustatavate nimekirjas on peale Tuulbergi veel Silikaat Grupp ASi juhatuse liige Vello Kunman, samas ettevõttes nõunikuna töötav endine tipp-poliitik Villu Reiljan ja suurettevõtja Hillar Teder. 

Samuti Alexander Kofkin, keda seob Savisaarega kohtuskäik ringkonnaprokuratuuriga, mis saatis juba nelja aasta eest Šveitsi õiguskaitseasutusele õigusabitaotluse, et saada Savisaare ning tema laenuga seotud inimeste ja firmade kohta andmeid. Eile kinnitasid kapo ja prokuratuur, et 2011. aastal Savisaare suhtes rahapesu käsitleva paragrahvi alusel algatatud kriminaalmenetlus jätkub, kuid pole kõnealuste kahtlustustega seotud. Kahtlustuse altkäemaksu vahendamises on saanud keskerakondlane Kalev Kallo, Tallinna linnavolikogu esimees.

Poliitiline ja ettevõtluskultuuri suurpuhastus

Kes täpselt kellele ja kui palju altkäemaksu andis ning missuguse eesmärgiga, selgitab uurimine. Kes on süüdi ja kes mitte, seda otsustab kohus. Praeguse seisuga näib aga vääramatu, et Edgar Savisaare poliitiline karjäär on lõppenud – suure pauguga ja kuulsusetult. Võimalusi väärikalt taanduda on Savisaare poliitilises elus olnud hulgi, kõik need jättis ta kasutamata. Iseasi, kas see praegusest häbist oleks päästnud: eeldatavasti on kapo ja prokuratuur on oma tööd teinud mitme aasta jooksul, nagu see oli ka Tallinna Sadama altkäemaksuafääri paljastamisel.

Äsja lahvatanud altkäemaksuskandaal kisub maskid maha ka paljudelt ettevõtjatelt, kellest mõne nimi on seni määrimata. Seega, suurpuhastus ei puuduta mitte ainult Savisaart, Keskerakonda ja üldse poliitikuid, vaid ka Eesti ettevõtluskultuuri, mille poliitilised sidemed loodetavasti uurimise edenedes avalikkuse ette laotatakse.

Hetkel kuum