Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Julgemalt, minister Tõniste!

  Juhtkiri

  Rahandusministri väljaütlemine alkoaktsiisi teemal pole enamat kui aravõitu proovikraadimine, mis millekski ei kohusta, leiab Äripäev juhtkirjas.

  Rahandusminister Toomas Tõniste teatas sel nädalal ajakirjanikele, et “kaalub võimalust teha ettepanek alkoholiaktsiisi tõus ära jätta”. Kahtlemata ilus mõttealge Isamaa ja Res Publica Liitu kuuluvalt ministrilt, kuid kahjuks sama sisutühi nagu rahandusministeeriumi aktsiisi laekumise prognoos.
  Äripäev leiab, et maksutõusust loobumine on igal juhul hea mõte, kuid ehk tasuks edaspidi enne mõtte väljaütlemist see lõpuni mõelda ja enne maksu tõstmist selle võimalik mõju selgeks teha.
  Mida ministri selline väljaütlemine tegelikult tähendab? See ei ole kindlasti lubadus alkoholiaktsiisi tõusust loobuda. See ei ole isegi lubadus see teema ametlikult valitsuse lauale tuua. See on proovikraadimine – vaatame, kuidas avalikkus ja partnerid reageerivad, ja siis otsustame. Kaotada ei ole ju midagi – isegi kui sellest teemast asja ei saagi, saame vähemalt öelda, et me ju proovisime, seisime parema ettevõtluskeskkonna eest, kaitsesime oma valijate huve.
  Maksuamet käis eelmisel nädalal riigikogu rahanduskomisjonis maksulaekumistest ülevaadet andmas ning selgus, et alkoholiaktsiisi on oktoobri seisuga laekunud 15,8 miljonit eurot prognoositust vähem. Neile eestimaalastele, kes mõnel nädalavahetusel piiriäärsesse Läti viinapoodi on sattunud, see ilmselt üllatusena ei tulnud. Ei oleks tohtinud tulla ka poliitikutele ja prognoose koostavatele ametnikele. 
  Ka poliitikutele ei tohiks see olla mingi uudis, et Eesti on väike ja naabrid lähedal: piirikaubandus on toiminud iga riigikorra ajal. Seetõttu on kaheldav, kas kohalike maksude muutmisega üldse ongi võimalik saavutada olulist muutust inimeste tervises ja tarbimiskäitumises. Küll aga on võimalik maksudega olulisel määral muuta kohalikku ärikliimat ning majanduse tervist.
  Enne võiks arvutada, siis teha
  Igale maksumuudatusele peab eelnema põhjalik analüüs, mis arvestab ka kaudsemate mõjudega. Alkoholiaktsiisi mõjul teispool Eesti lõunapiiri kasvanud ja meie põhjapiiril kahanenud piirikaubanduse tõttu jääb toiduliidu hinnangul riigil saamata sel aastal 68 miljonit eurot aktsiise ja käibemaksu ning järgmisel aastal kuni 170 miljonit. Kui õllepurgi hind on Eestis ja Soomes sisuliselt juba ühtlustunud, siis kuivab põhjamaiste vodkaturistide vool kiirelt kokku. 
  Aastate jooksul Tallinna sadama lähistele kerkinud viinapoodide tulevik on tume, seevastu kerkivad uued kaubanduskeskused Läti põhjapiirile. Teisalt sulgevad järjest oma uksi väikesed maapoed, kus alkoholi osa on suurem kui linnapoodides, ulatudes mõnes väiksemas müügikohas 25–30 protsendini. Kaovad töökohad, halveneb teenuste kättesaadavus, mida maapoodides lisaks viinale pakuti. Need on muutused, mida tagasi pöörata on väga raske. 
  Praegu läheb Eesti majandusel hästi ja hästi käib ka ekspordipartnerite käsi. Koos kõige sellega kasvab ka maksulaekumine. Nii et maksutõusud võiks tõepoolest ära jätta ja maksukoormust hoopis langetada. Äripäev näeks hea meelega, et ministeeriumides valmiksid sellesuunalised võimalike mõjude hinnangud.
 • Hetkel kuum
Argo Alaniit: saagu „Welcome to Estoniast“ riiki tutvustav hotell
Käin välja idee ehitada kahe-kolme maailma suurima lennujaama lähedusse Eestit iseloomustav ja tutvustav butiikhotell kuni 200 numbritoaga, kirjutab Argo Alaniit arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Käin välja idee ehitada kahe-kolme maailma suurima lennujaama lähedusse Eestit iseloomustav ja tutvustav butiikhotell kuni 200 numbritoaga, kirjutab Argo Alaniit arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
JPMorgan, Citigroup ja Wells Fargo avaldasid tulemused: investorid on pettunud
JPMorgan Chase, Citigroup ja Wells Fargo alustasid esimesest kvartalit varieeruvate majandustulemustega, mis pani aktsiahinnad langema.
JPMorgan Chase, Citigroup ja Wells Fargo alustasid esimesest kvartalit varieeruvate majandustulemustega, mis pani aktsiahinnad langema.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Väikelinna vinoteek ootab konkurente
Rakvere vinoteek Mullistuudio tegutseb Lääne-Virumaal ainsa omanäolisena. Vinoteegi omanik Maie Urbas tervitaks tihedamat konkurentsi.
Rakvere vinoteek Mullistuudio tegutseb Lääne-Virumaal ainsa omanäolisena. Vinoteegi omanik Maie Urbas tervitaks tihedamat konkurentsi.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Üks Eesti parimaid juhte otsib töötajate palkamisel vau-tunnet
Inimeste palkamisel organisatsiooni mängib rolli tunne, kui pärast vestlust on vau-tunne, siis on hästi, ütles OIXIO Grupi juhatuse esimees Ivo Suursoo.
Inimeste palkamisel organisatsiooni mängib rolli tunne, kui pärast vestlust on vau-tunne, siis on hästi, ütles OIXIO Grupi juhatuse esimees Ivo Suursoo.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Parvel Pruunsild annetas Isamaale 100 000 eurot
Suurima annetuse sai esimeses kvartalis Isamaa: ärimees Parvel Pruunsild annetas erakonnale 100 000 eurot, teist sama palju sai erakond Margus ja Aivar Linnamäelt – kumbki annetas 50 000 eurot.
Suurima annetuse sai esimeses kvartalis Isamaa: ärimees Parvel Pruunsild annetas erakonnale 100 000 eurot, teist sama palju sai erakond Margus ja Aivar Linnamäelt – kumbki annetas 50 000 eurot.
Tarbimise jalajälge vähendavad ettevõtted, tarbijad ise aga suurendavad
Soomlaste tarbimise süsinikujalajälg on sellel sajandil peaaegu poolitunud, aga see on puhtalt ettevõtete teene, kodumajapidamiste kasvav tarbimine ja üleminek heitmemahukamatele toodetele on osa edust ära söönud.
Soomlaste tarbimise süsinikujalajälg on sellel sajandil peaaegu poolitunud, aga see on puhtalt ettevõtete teene, kodumajapidamiste kasvav tarbimine ja üleminek heitmemahukamatele toodetele on osa edust ära söönud.