• Jaga lugu:

  Kõige produktiivsem aeg on kell 4 hommikul

  Tegele oma ülesannetega enne päikesetõusu ja koonda tähelepanu enne, kui seda hakatakse kõrvale juhtima.

  Enamik inimesi, kes ärkavad hommikul kell neli, teevad seda töökohustuste tõttu – näiteks põllumehed, stjuardessid ja postitöötajad. Teised ärkavad enne kukke ja koitu, sest nad tahavad, kirjutas Wall Street Journal.
  Juhid on tihti kiitnud varase ärkamise eeliseid. Apple’i tegevjuht Tim Cook on tuntud selle poolest, et on üks esimesi inimesi, kes kontorisse jõuab, ja üks viimaseid lahkujaid. Tema alustab oma hommikut kell 3.45. Wall Streeti endine tippjuht ja praegu naistele investeerimist tutvustavat firmat Ellevest juhtiv Sallie Krawcheck on kirjutanud, et ta pole ühelgi teisel ajal produktiivsem kui hommikul kell 4.
  USAs Scottsdale’i linnas elav 33aastane ettevõtja Russ Perry rääkis, et hommikul kella neljast kuueni on tema kõige planeeritum, organiseeritum ja tihedam osa päevast. “Pärast seda võib juhtuda mida iganes,” sõnas ta.
  Esimese asjana pärast ärkamist ta palvetab. “Ma olen kristlane. Ausalt öeldes tänan jumalat igavate asjade eest, kuid minu jaoks on see nagu ergutuskõne,” tunnistas ta. Seejärel tegeleb ta e-kirjadega, ettevõtte rahaasjadega ja läheb jõusaali. Koju tagasi jõuab ta kell 6.30 ja tavaliselt on selleks ajaks ärganud üks tema tütardest. “Sellega lõpeb minu eraklus,” ütles ta.
  Kuigi Perry teab, et ekspertide hinnangul e-kirjade lugemine hommikul esimese asjana kulutab vaimuenergiat tühikäigul, aitab postkasti korrastamine tal enda sõnul ärevust talitseda. “Tunnen, et saan teiste ees edumaa,” märkis ta.
  Selline eluviis tähendab ka järeleandmisi. Perry on õhtul kella kümneks rampväsinud ning läheb voodisse silmaklappide ja kõrvatroppidega, sest tema abikaasale Mikale meeldib kaua ärkvel olla. Kuid Perry ei tunne, et peab millestki loobuma. “Vaataksin muidu ilmselt lihtsalt telekat või teeksin arvutis asju, mis ei nõua erilist ajutegevust,” sõnas ta.
  Ära anna sotsiaalmeedia kiusatusele järele
  Need, kes ärkavad vara, kuid ei tööta juhtival kohal, pole tingimata töönarkomaanid. Enamasti loodavad nad vältida tehnoloogiast ja sotsiaalmeediast tingitud segavaid faktoreid. Need, kes töötavad kodus, tahavad päeva käima saada, enne kui teised nõudmised hakkavad segama. Mõni otsib üksindust ja vaikust.
  “Kui sul on vaikust ja rahu ja sa ei muretse, et inimesed tahavad su tähelepanu, oled märkimisväärselt efektiivsem ja saad tähtsad asjad tehtud,” leiab psühholoog Josh Davis, kes juhib uuringuid neuroteadusega tegelevas instituudis NeuroLeadership Institute. Ta on kirjutanud raamatu “Two Awesome­ Hours”, mis räägib sellest, kuidas kasutada teaduspõhiseid vahendeid produktiivsuse suurendamiseks.
  Kõige raskem osa produktiivsuse puhul on Davise sõnul see, et inimesed ise seavad oma kontorisse takistusi. Näiteks on laud segamini, pidevalt saabuvad teavitused e-kirjade kohta, mobiiltelefon heliseb, Facebookist tulevad teavitused, vaja on jälgida ­uudiseid. “Kell neli ärgates on nad pooled neist segajatest eemaldanud,” selgitas Davis. “Keegi ei oota, et sa vastad e-kirjale või telefonile kell neli hommikul. Keegi ei postita Facebooki. Niimoodi on kadunud nii sisemine kui ka välimine kiusatus.”
  Võimalus rahulikult trenni teha
  New Yorgis tegutsev 44aastane ettevõtja Peter Shankman tõuseb voodist tavaliselt mõni minut pärast nelja. Kaks korda nädalas läheb ta koos sõbraga 16kilomeetrisele jooksuringile pimedas. Linnatänavad on enamasti inimtühjad, mis annab peaaegu et segamatu ruumi mõtlemiseks. “Kui pean inimeste vahel põiklema ja jälgima, kes must möödub, siis mul ei teki uusi ideid,” ütles Shankman.
  Kella seitsmeks on ta pesnud ja söönud, ning istub kontorilaua taga, vastab e-kirjadele, kirjutab või töötab. Asja teine külg on see, et kella poole üheksaks õhtul on ta voodis. “Ma olen rampväsinud, aga heas mõttes, mis tähendab, et mul ei ole energiat, et teha midagi rumalat, nagu süüa mitu liitrit jäätist kell 22.30.” Ta märkis, et varane start annab talle aega, et valmistada oma kolmeaastasele tütrele hommikusööki.
  Chicago äärelinnas on Lauren Milligan ärganud kella neljast alates ajast, kui ta asutas oma karjäärinõustamisettevõtte ResuMAYDAY 15 aastat tagasi. 46aastane naine kirjeldas, kuidas talle meeldib kohvi juues vaadata, mismoodi tähed taevast kaovad. Kuid kulub tunde, enne kui ta näeb kedagi oma naabruskonnas liikumas, mis tekitab eraldatuse tunde. Peale selle tuleb sageli tema ärkamise ajal koju abikaasa, kes on muusik ja esineb 4–5 õhtul nädalas.
  Spordisaali Harmony Studios 48aastase omanikule Karen Schwalbe-Jonesile on hommik heade otsuste aeg. Ta hakkas kell neli ärkama umbes 13 aastat tagasi, kui sündis tema poeg. Niimoodi sobitas ta oma päeva trenniaja, enne kui lülitus ümber ettevõtte juhtimise lainele. Varem magas ta kella viieni ja lootis trenni teha millalgi pärastlõunal, kuid siis läks alati nii kiireks, et kella kaheks pärastlõunal oli ta närviline. “See ei olnud kellelegi hea,” meenutas ta.
  Schwalbe-Jones tunnistab aga, et mõned järeleandmised valmistavad talle raskusi. “Mul on palju imetoredaid sõpru, keda ma ei näe kunagi, sest olen sellise eluviisi valinud,” märkis ta. “Ühel päeval tahaksin minna ka õhtusöögile nii, et ma ei pea pidevalt oma kella jälgima.”

  "Ma magan trenniriietes ja panen tossud jalga 10 sekundiga pärast ärkamist. Väga raske on uuesti magama jääda, kui sul on jalanõud jalas."– Peter Shankman, ettevõtja ja kirjanik

  "Mul on programmeeritav kohvimasin. Kohvi valmistamine algab kell 3.45."– Ruth Carter, advokaat ja õigusblogi pidaja

  "Ükski klient ei saa minult nii vara kirja. Panen kõik oma kirjad väljuma kella poole kaheksa ja kaheksa vahel hommikul."– Lauren Milligan, karjäärinõustaja

  "Ma lähen päeva esimesse trenni kell viis hommikul. Olen leidnud sõpru, kel on sarnane päevakava ja elustiil."– Russ Perry, ettevõtja ja konsultant

  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Jaan Härms: hakkame juba restoranis koroonapassi nõudma
Teenindus- ja meelelahutussektorile pole koroonasertifikaadi kontrollimise nõue niivõrd kohustus, kuivõrd annab kindlust, et elu ja äri saab avatuna hoida, kirjutab Saku Õlletehase juht Jaan Härms.
Teenindus- ja meelelahutussektorile pole koroonasertifikaadi kontrollimise nõue niivõrd kohustus, kuivõrd annab kindlust, et elu ja äri saab avatuna hoida, kirjutab Saku Õlletehase juht Jaan Härms.
FED: Liigume toetuste vähendamise suunas
Föderaalreserv teates kolmapäeval, et majandus liigub selle suunas, et varsti võib keskpank hakata vähendama toetust majandusele, vahendab Bloomberg.
Föderaalreserv teates kolmapäeval, et majandus liigub selle suunas, et varsti võib keskpank hakata vähendama toetust majandusele, vahendab Bloomberg.
Tallinki konkurent paneb Lätti suurema praami käima
Rootsi laevafirma Stena Line paneb Ventspilsi ja Nynäshamni vahet käima kaks uut parvlaeva.
Rootsi laevafirma Stena Line paneb Ventspilsi ja Nynäshamni vahet käima kaks uut parvlaeva.
Suur intervjuu: kriis näitas, et ei tohi inimesi oma hirmudega üksi jätta
See kriis näitas, et inimesi ei tohi jätta üksi oma kahtluste ja hirmudega, rääkis Eesti Teaduste Akadeemia president Tarmo Soomere, kelle hinnangul juhiti Eestis koroonakriisi üldiselt päris asjalikult.
See kriis näitas, et inimesi ei tohi jätta üksi oma kahtluste ja hirmudega, rääkis Eesti Teaduste Akadeemia president Tarmo Soomere, kelle hinnangul juhiti Eestis koroonakriisi üldiselt päris asjalikult.