Äripäeva eriprojektide toimetus • 20. detsember 2020 kell 11:33

Artem Umanets (RIA.com Marketplaces): „Eesti majandus ei ole kokku varisenud muuhulgas tänu IT-sektorile”

Artem Umanets, ettevõtte juht  Foto: RIA.com Marketplaces OÜ

Koroonaviiruse pandeemia tõttu elavad paljud Euroopa riigid üle raskeid aegu, millega kaasnevad suur tööpuudus ja majanduskriis. SKT kasvutempost 2020. aasta kolmandas kvartalis ning olukorrast Eestis ja teistes riikides räägib RIA.com Marketplaces OÜ juhatuse liige Artem Umanets.

2020. aasta teise kvartali SKP andmed näitasid terves Euroopa Liidus majanduslangust 11,8%. Paljud EL-i analüütikud ennustasid sügavat majanduskriisi. Kuid juuli-septembri andmed andsid lootuse kiiremaks kriisist väljapääsemiseks. Kolmandas kvartalis toimus majanduse taastumine ja Euroopa Liidu majanduskasv oli 12,1%. Ja milline on olukord Baltimaades?

SKP kasvutempo muutus (protsentides) võrreldes eelmise kvartaliga

Foto: RIA.com Marketplaces OÜ

Info: https://infogram.com/copy-nedvizhimost-1h1749vvl5ojq6z?live

Eesti majandus: kes annab panuse majanduskasvu ja kes pidurdab seda?

Statistikaameti andmetel oli kolmas kvartal keeruline transpordi, töötleva tööstuse, majutuse, toitlustuse ja turismi sektorite jaoks. Kõik need sektorid mõjusid majandusnäitajatele pidurdavalt. Ehkki ehitussektor näitas teises kvartalis kasvu, siis kolmandas kvartalis ei panustanud see majandusharu SKP kasvu.

Eesti IT-ettevõtte RIA.com Marketplaces juhi Umanetsi sõnul päästavad majandust endiselt finants- ja kindlustussektor, energeetika ning IT ja telekommunikatsioon.

„Nii Eestis kui ka teistes Balti riikides said paljud ärisegmendid karmide karantiinimeetmete tõttu valusa löögi. Kuid Eesti majandusnäitajad ei olnud kõige paremad juba aasta algusest saadik, jäädes alla Läti omadele. Kuid pangad, kindlustusfirmad ja energeetikasektor näitasid head kasvu ka karantiini ajal. Abiks on ka IT-sektor, mis näitab vaatamata keerulisele olukorrale märkimisväärset kasvu,“ räägib Umanets.

Lühidalt RIA.com Marketplaces'ist

AIM Groupi analüüsi 2019 Global Classified Annual Report andmetel on RIA.com Marketplaces OÜ maailma kuulutusteportaalide edetabelis 23. kohal.

Rahvusvaheline krediidiinfo ettevõte AS Creditinfo Eesti andis RIA.com Marketplaces OÜ-le tunnistuse „Edukas Eesti Ettevõtte 2016-2020“.

Alates 2018. aastast ettevõtte on Eesti e-Kaubanduse Liidu liige ja 2020. aastast kuulub ka Eesti Infotehnoloogia ja Telekommunikatsiooni Liitu.

Hetkel kuum