21. november 1995 kell 22:00

Sakslased süüdistavad Soomet metsalaastamises

Programmi kohaselt kannab puidu müügi eest hoolt maffia, kas koristab kõik protestijad teelt. Puidumüügi tulu jagatakse Moskva, puidumüüjate ja bürokraatide vahel ning Karjala elanikele ei jää midagi. 45minutiline programm oli tehtud koostöös Greenpeace'iga ning see käsitles metsatööstuse lageraidepoliitikat nii Skandinaavias, Karjalas, Siberis kui Kanadas.

Iga minut raiutakse maakera põhjapoolse osa ülemistel laiuskraadidel maha 34 jalgpalliväljaku suurust põlismetsaala. Niisugune dramaatiline lageraidepoliitika avaldab katastroofilist mõju kogu maakera ilmastikule, liikide mitmekesisusele ja loodusrahvastele, on metsaprogrammi autorite sõnum.

Weltspiegeli programm, mis on kaabeltelevisiooni vahendusel nähtav kogu Saksamaal, võib Enso-Gutzeiti imagot tõsiselt kahjustada, kirjutab Kauppalehti. Seal väideti nimelt, et Karjalas raiutakse eriti väärtuslikke vanu kaitse all olnud puid ja et see on Venemaa seadustega keelatud.

Karjala metsainstituudi teadur Aleksandr Volkov kinnitas saates, et soomlased raiuvad kuni 120--130aastasi puid. Seejärel müüakse puit tohutult madala hinnaga Soome. Põhilise tegutsejana nimetati seal Soome paberikontserni Enso-Gutzeit, kellele puidu ostmine olevat «hiilgav äri».

Puidu müügitulust jääb vaid kaks protsenti Karjalasse. 50% tulust läheb Moskvasse ja ülejäänu kaob Karjala bürokraatidest puidumüüjate kaukasse. Osa puiduärimehi ja ametnikke on ühtäkki nii rikkaks saanud, et ostavad Soomes kallist kinnisvara, väitis saates professor Valentin Valajev. Tema sõnul on puiduäri maffialikult korraldatud ning suurimat kasu sellest lõikab Soome metsatööstus.

Saatetegijate andmetel on sellest Karjalas avalikult rääkida lausa eluohtlik. Kokku on salapärastel asjaoludel kaduma läinud juba kümmekond metsaülemat. On selge, et Soome firmad maksavad Karjalas katuseraha, kuid nad ei saa teha Venemaal seadusevastast raiet, arvas Soome Greenpeace'i esindaja Matti Ikonen. KL

Hetkel kuum