6. veebruar 1996 kell 22:00

AS Reldor ehitab Pärnus tootmisküla

Uibu sõnul pärineb teenindus-tootmisküla idee Reldori osanikult, väliseestlaselt Kalju Reesalult. Idee järgi saavad ühtsest hoonekompleksist bürooruume ja teenindus- ning tootmisbokse rentida nii kohalikud kui välisfirmad. See peaks Jaak Uibu hinnangul kergendama ruumide leidmise muresid alles alustavatel väikeettevõtjatel.

«Eestis tegevust alustavad välismaalastest ettevõtjad ei julge alati kohe tootmisruumide ehitamisse või ostmisse investeerida,» põhjendas Uibu kavandatava teenindus-tootmiskompleksi suunitlust, «kui äriplaan ei õnnestu, võib renditud pindadest lihtsalt ära öelda ja lahkuda.»

Pärnumaa ettevõtluskeskuse juhi Raiko Gustavsoni sõnul on tegu Pärnumaa jaoks ainulaadse ettevõtmisega, mis toetab pärnumaalaste ettevõtlust, kuid tõmbab ligi ka välisinvestoreid ja koostööpartnereid. Ta lisas, et nii Põhjamaades kui Saksamaal on analoogiline tegutsemisvorm seni väga edukalt toiminud.

Jaanipäeval valmivas teenindus-tootmiskompleksis on 21 rendile antavat boksi, neist igaühes on 200 m² põrandapinda. Kui hästi läheb, kavatsetakse Uibu sõnutsi kompleksi laiendada.

Esialgsed kümne miljoni krooni suurused investeeringud loodetakse tasa teenida kolme kuni nelja aastaga. Praegu on büroo- ja tootmisbokside rentimise vastu huvi üles näidanud üks trükitööstusfirma, üks värvifirma ja veel mõned ettevõtted. Ruumide rentimise lepinguid ei ole aga kellegagi neist veel sõlmitud.

Kuuele eraisikule kuuluv 1,8 miljoni kroonise aktsiakapitaliga Reldor tegeleb põhiliselt Pärnu sadamas laadimistöödega, lisaks kuulub firma omandusse kivitööstus Uulus, kus valmistatakse ehitusplokke. Lähiajal on plaanis hakata ehitama ridaelamuid. ASis Reldor töötab 70 inimest, firma eelmise aasta käive oli üksteist miljonit krooni.

Hetkel kuum