5. märts 1996 kell 22:00

AS Standard kaasab välisosaniku

Standardi suurim osanik ja firma müügidirektor Enn Veskimägi kinnitas, et läbirääkimised käivad praegu mitme välismaise investeerimisfirmaga. «Asi on kuum ja läbirääkimised jõuavad lõppjärku märtsi lõpus,» kommenteeris Veskimägi. Ta ei soovinud aga nimetada summat, mille võrra aktsiakapitali laiendatakse.

Veskimägi sõnu kinnitas ka teine firma omanik Oleg Ljadov. Tema sõnul keegi senistest osanikest aktsiaseltsist ei lahku. Põhimõtteliselt on tegemist aktsiakapitali laiendamisega, kinnitas Ljadov. «Ei taha ennetada sündmusi ega öelda, millisest riigist on pärit investeerimisfirma,» lisas Ljadov.

Kinnitamata andmetel käivad läbirääkimised Saksamaalt pärit investeerimisfirmaga, kellega on saavutatud kokkulepe, et aktsiate müügist saadud raha läheb investeeringuteks.

Investeerimisfirma kaasamise põhjus on välisturu leidmine, selgitas Oleg Ljadov. Tema sõnul peab omanike ringi lisanduv investeerija tagama Standardi toodetele Euroopa turul otsemüügi võimaluse. Ljadovi sõnul ulatub investeeringuteks vajalik summa kümnetesse miljonitesse kroonidesse.

Kõigil Eesti mööblifirmadel on probleeme välisturule minekuga, kuna suurfirmad võivad Euroopas lubada tingimuste dikteerimist ja lihtsalt tootja blokeerida, tõdes Ljadov. «Ei taha toota Eestis tooli nii, et Euroopas pannakse ainult riie ning silt peale,» rääkis ta. «Ise siin kohapeal Euroopa turgu kombata on küllaltki raske ja kulukas.»

Standardi peadirektori Ronald Ilvese sõnul on Standard huvitatud Saksamaa turust. Mitme mööblitootja hinnangul on Saksa turule väga raske minna, kui seal puudub oma esindaja. Seni on Standardi mööblit Saksamaale vahendanud sakslasele Werner Kühnile Soomes kuuluv firma K-Design.

Standardi turundusjuhi Alo Streimanni sõnul on praegu lõppjärgus ka läbirääkimised ameeriklastega, kes esindaksid Eesti mööblifirmat USAs. Enne lepingule allakirjutamist ei soovinud Streimann aga firma partnerit ja võimalikku tellimuste mahtu nimetada.

ASi Standard eelmise aasta käive oli ligi sada miljonit krooni. Eksport moodustas toodangumahust 20 protsenti.

ASi Krediidiinfo andmetel on Standardi aktsiakapital 800 000 krooni. Suurim osalus firmas on Enn Veskimägil, kellele kuulub 36% aktsiatest. Standardi juhatuse esimees Jüri Kaljuvee, Oleg Ljadov ja Ronald Ilves on igaüks osanikud 20% ulatuses. Viies osanik on Liivi Vassar, kellele kuulub neli protsenti aktsiatest.

Hetkel kuum