6. märts 1996 kell 22:00

Rootsi kahtlustab infoleket keskpangas

22. veebruaril alandas Rootsi keskpank ootamatult repomäära 0,25 protsendipunkti võrra. Kolm minutit enne keskpanga otsuse teatavakstegemist sooritati turul ülisuuri tehinguid, kus ka suurinvestor George Soros omandas paari päevaga sada miljonit Rootsi krooni.

Tehingud sooritati olukorras, kus turul valitses täielik vaikus. Riiklike obligatsioonide ulatuslik ülesostmine viis nende intressimäärad järsult alla. See eelnes vahetult keskpanga teatele repomäärade alandamise kohta.

Kahtlased asjaolud on tõstatanud päevakorda võimaliku infolekke keskpangas. «Keegi ei riski niisama ega võta turul nii spekulatiivseid positsioone, kui ei tea, kuidas intressimäärad muutuvad,» väitis üks turuosaline.

Keskpangas tehtud uurimise tulemusel vallandas Riksbanken ühe oma töötaja, kellel leiti olevat «keelatud sidemeid». Vallandatud töötaja oli osanik ning tegevjuht ühes investeeringukonsultatsioonifirmas. Rootsi seaduse kohaselt on selline kõrvaltegevus keelatud.

Rootsi ajalehe Dagens Industri teatel ostis Sorosi Quantum Fund miljardeid Rootsi kroone New Yorgis ning investeeris need Rootsi riigi võlakirjadesse vaid mõni minut enne intressimäärade langetamisotsuse teatamist. STARTEL-ETA-DI

Hetkel kuum